Gündem Uygur Türkü aşçıyı saldırılar kaçırdı

Uygur Türkü aşçıyı saldırılar kaçırdı

06.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik baskılarını bahane eden bir grup tarafından saldırıya uğrayan Happy China isimli restoranın Uygur Türkü aşçısı olaydan sonra korkup kaçtığı ve işe gelmediği öğrenildi.

Uygur Türkü aşçıyı saldırılar kaçırdı


Tophane’nin Boğazkesen Caddesi’nde 6 ay önce açılan Happy China isimli Çin lokantası, geçen günlerde Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik baskılarını bahane eden bir grup tarafından saldırıya uğradı. Yine 2 gün önce de Doğu Türkistan’daki Müslümanlara destek olmak için Beyazıt Meydanı’ndan Sultanahmet Meydanı’na yürüyen bir grup, Topkapı Sarayı’na yönelerek Çinli zannettikleri Koreli turist grubuna saldırdı. Saray önünde bekleyen çevik kuvvet ekipleri araya girerek, Koreli turistleri olay yerinden uzaklaştırdı.

‘Artık kimse gelmiyor’
Çin restoranına yapılan saldırının ardından restoranın Uygur Türkü olan aşçısı olaydan sonra korkup kaçtı. Saldırının ardından restoranı kapatacağını söyleyen Çin restoranının sahibi ve eski turist rehberi Cihan Yavuz, restoranını kapatmaktan vazgeçtiğini ifade ederek Milliyet’e şunları anlattı:

Haberin Devamı

“Asçımız 35 yaşlarında Uygur Türküydü. İşe yeni başlamıştı, 2 hafta kadar oluyordu. Çince biliyordu, Uzak Doğu kültürüne hâkim oldukları için Uygur Türkleri tercih sebebimizdi. Olay günü ellerinde taşlar olduğunu görd üğüm, ‘Burada Çin lokantası istemiyoruz, defolup gidin’ diyen 5-6 kişi camımızı indirdi. Can havliyle yukarı kaçtık, sonra ben kepengi indirdim. Asçımız da korktu, başta ne olduğunu anlamadı. Şimdi de işe gelmiyor. Olaydan sonra kaçtı gitti, kendisinden haber de alamadık. Birkaç sene önce ailesiyle Türkiye’ye yerleşmiş, Uygur Türklerinin çoğu Aksaray ve civarında kalıyor. Olayı tüm dünya duydu, restorana da artık kimse gelmiyor.”

Restoranlarda endişe
Beyoğlu ve çevresinde bulunan diğer Çin restoranları çalışanları ve işletme sahipleri de kaygılı. Happy China adlı restorana yapılan saldırıdan sonra müşterilerinin azaldığını ifade eden işletmeciler endişe duyuyor. Sosyal medya aracılığıyla yayılan görsellerin, halkı Çin’e karşı kışkırttığını ve bu olayların yaşanmasına neden olduğunu söyleyen bir Çin restoranı işletmecisi Ercan Demirhan, “Çalışanlarımız arasında Uygur Türkü de var. Çin, Japon, Taylandlı da var. Telefonla iş yerini arayıp telefona çıkan kadın çalışana küfürler savurabilir, tehdit edebilir hale geldiler. İnsanlar gördüklerinin ardını arkasını araştırmıyor ve maalesef böyle olaylar yaşanıyor” dedi.