Gündem Uykularımızı kaçıran yanlışlar

Uykularımızı kaçıran yanlışlar

28.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Her 100 kişiden 20’sinde görülen uykusuzluk problemi var. Bunda uyku hakkında doğru bilinen yanlışlar da önemli rol oynuyor.

Uykularımızı kaçıran yanlışlar

O yanlışları Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu anlattı: “’Sağlıklı uyku en az 8 saat olmalı’ yanlış bir bilgi. Doğrusu, sağlıklı uyku süresi kişiden kişiye değişiyor. Bu süre, genlerle belirlenmiş. ‘Akşam içeceğim bir fincan kahve uykumu bozmaz’ da yanlış. Doğrusu, kahve ve çayda bulunan maddeler uykuyu başlatan beyin hücrelerinde olumsuz etki oluşturuyor ve uykuya geçişimizi zorlaştırıyorlar. Yanlışlardan biri de, az uyumanın daha iyi olduğu bilgisi. Doğrusu, az uyumak, beynimizin sadece uykuda yapabildiği bazı işlevleri gerçekleştirmesini engelliyor.

Haberin Devamı

Saat sabitlenmeli

‘Gece uyuyamadığım için gündüz uyumalıyım’ da yanlış bilgi. Doğrusu, insan beyni gece uyku, gündüz uyanıklık için hazırdır. ‘Gece geç yatarsam sabah geç kalkmalıyım’ da yanlış bir bilgi. Sağlıklı uyku için kalkma saatini sabitlemek gerek. ‘Yatmadan önce ne kadar yorulursam, o kadar kolay uyurum bilgisi’ de yanlış bir bilgi. Yatma saatinden birkaç saat öncesine kadar ağır fiziksel aktivite gerektiren işleri yapmamalı, fiziksel aktivitelerden uzak durmalı. Ayrıca, yatakta kitap okumak, televizyon seyretmek uykuya dalmayı kolaylaştırır bilgisi de yanlış. Yatakta kitap okumak, TVn seyretmek, bilgisayarda zaman geçirmek sanılanın tam aksine uykuya dalmayı zorlaştırıyor.

Yazarlar