Gündem Uykusuzluk geni keşfedildi

Uykusuzluk geni keşfedildi

08.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Halk arasında “gece kuşu” denen uykuya dalamama rahatsızlığına yol açan gen bulundu. Keşfedilen gen için tanı testi de geliştirildi...

Uykusuzluk geni keşfedildi

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik ve Rockefeller Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael Young’ın önderliğinde yürütülen araştırmada, halk arasında “gece kuşu” olarak bilinen uykuya dalamama rahatsızlığına yol açan gen keşfedildi. Keşfedilen “CRY1 mutasyonu” geninin kişide var olup olmadığının tespiti için tanı testi de geliştirildi. Bazı kişilerin geç saatlere kadar uyuyamadığı ve erken kalkmakta zorlandığını bildiren Prof. Dr. Özçelik, araştırma sonuçlarına göre, geç vakitlere kadar uyuyamayanların biyolojik saatlerinin, genetik olarak yavaş çalışmaya programlandığını belirtti.

Haberin Devamı

2.5 saatlik gecikme

Bunun nedeninin “Kriptokrom 1-CRY1” olarak adlandırdıkları gende mutasyon olduğunu keşfettiklerini anlatan Özçelik, bu gen mutasyonunu taşıyanların biyolojik saatlerinde yaklaşık 2-2.5 saatlik gecikme yaşandığını dile getirdi.
Özçelik, “Araştırmamıza göre, mutasyon taşıyıcılarının bir günü, dünyanın bir günüyle kıyaslandığında biraz daha uzun olmakta ve bu nedenle tüm yaşamları uyku düzeni üzerinden bir kovalamacaya dönüşmektedir.” ifadesini kullandı. Mutasyonun toplumun önemli bir kısmını etkilediğini dile getiren Özçelik, “Buna göre, ülkemizde yaklaşık 1 milyon, Avrupa’da 10 milyon ve dünya genelinde 100 milyon kişi, CRY1 mutasyonu taşıyıcısı olabilir” dedi.