Geri Dön
Uzmanpara Batılı bankaların Rusya'ya vergi ödemesi arttı

Batılı bankaların Rusya'ya vergi ödemesi arttı

Rusya'daki Batılı bankalar geçen yıl Kremlin'e 800 milyon euro vergi ödedi.

Batılı bankaların Rusya'ya vergi ödemesi arttı

Financial Times'ın haberine göre Rusya'da kalan en büyük batılı bankalar, Ukrayna'nın tam ölçekli işgalinden sonra Rusya'daki risklerini en aza indirme sözlerine rağmen geçen yıl Kremlin'e 800 milyon eurodan fazla vergi ödedi. Bu rakam savaş öncesine göre dört kat arttı.

Haberin Devamı

Rusya'daki varlıklarına göre Avrupa'nın en büyük yedi bankası Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo ve OTP, 2023 yılında 3 milyar euronun üzerinde bir toplam kar bildirdi.

Bu karlar 2021'dekinden üç kat daha fazlaydı ve kısmen bankaların ülkeden çekemediği fonlardan kaynaklanıyordu.

Financial Times tarafından yapılan bir analize göre karlılıktaki artış, Avrupa bankalarının 2021'de 200 milyon euro olan vergi ödemelerini 800 milyon euroya yükseltti. Bu artış, Citigroup ve JP Morgan gibi ABD'li kredi kuruluşlarının karlarına ek olarak gerçekleşti.

Avrupa bankaları tarafından ödenen ve Rusya'nın 2024 yılı için beklenen enerji dışı bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 0,4'üne denk gelen vergiler ülkede kalan yabancı şirketlerin Batı'nın yaptırımlarına rağmen Kremlin'in mali istikrarını korumasına nasıl yardımcı olduğunun bir örneği.

Haberin Devamı

Yabancı kreditörler sadece yüksek faiz oranlarından değil aynı zamanda Rus bankalarına yönelik uluslararası yaptırımlardan da fayda sağladı. Bu tür önlemler rakiplerini uluslararası ödeme sistemlerine erişimden mahrum bıraktı ve batılı bankaların ülkedeki müşterilere yönelik cazibesini artırdı.

Avrupalı bankaların 800 milyon euro tutarındaki vergi ödemelerinin yarısından fazlası, yabancı kredi kuruluşları arasında Rusya'da en büyük varlığa sahip olan Avusturyalı Raiffeisen Bank International'a aittir.