Gündem Valilik köyleri boşaltmaya hazır

Valilik köyleri boşaltmaya hazır

06.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şanlıurfa Valiliği’nin Suruç’ta 3 mahalle ve bir kampı boşaltmasının ardından sınıra yakın köyleri de boşaltmak için hazırlık yaptığı bildirildi

Valilik köyleri boşaltmaya hazır

IŞİD’in Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kobani’ye yönelik kuşatması devam ederken, Türkiye tarafına düşen havan mermileri bölgede güvenlik sorunu yaşanmasına neden oldu. Bölgede sadece üç mahallenin değil sınır köylerinin boşaltılarak riskli alanda güvenlik önlemi alınmasına yönelik hazırlık yapıldığı, bu çerçevede Şanlıurfa Valiliği’nin jandarmayı talimat verdiği öğrenildi.
IŞİD katliamlarından kaçan 170 bin kişilik mülteci grubunun Türkiye’ye sığınmasının ardından çatışmaların Kobani ve çevresinde artarak sürmesi sonrasında Suruç’un mahallelerine havan mermileri düştü. IŞİD tarafından atıldığı iddia edilen havan mermisinin Suruç’ta bir mahalleye düşmesi ve daha önce Akçakale’de yaşanan benzeri olayların meydana gelmesi üzerine ilçe “riskli bölge” olarak tanımlandı. Bu çerçevede ilçedeki üç mahalle ile bir sığınma merkezi Şanlıurfa Valiliği’nin talimatıyla boşaltılırken, vatandaşlar ilçenin diğer bölümlerine yerleştirildi.

Vatandaşlarla görüşme
Bayram süresince de çatışmanın şiddetli biçimde devam etmesi ve sınır güvenliğinde zafiyet yaşanmaması amacıyla Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Selman Kömürcü ile İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, Suruç’ta vatandaşlarla görüşmeler yapmaya başladı. 20 Eylül’de başlayan sınır geçişlerinin bölgede yarattığı karışıklığa rağmen Suruç’ta alınan geniş güvenlik önlemleri nedeniyle herhangi bir olay yaşanmazken dün gerçekleşen havan mermisi düşmesi olayı üzerine ilçeye güvenlik kuvvetleri kaydırıldı. İlçe merkezinde bine yakın Çevik Kuvvet ile takviye amacıyla birlikler konuşlandırıldı. Suruç’un sınıra yakın bölgelerinde ise 2 bini Türkiye’nin değişik askeri birliklerinden gelen 3 bin askerin güvenlik önlemi almak için harekete geçtiği kaydedildi.

Önlem paketi
Şanlıurfa’nın Akçakele ilçesinde daha önce birçok kez yaşanan havan düşmesi olaylarının Suruç’ta da devam etme olasılığı nedeniyle Kürt kökenli vatandaşların tepkilerinin infiale dönüşmemesini sağlamak amacıyla Şanlıurfa Valiliği’nin önlemler paketini gündemine aldığı belirtildi. Bu amaçla yaşanan gelişmeler doğrultusunda ilk aşamada sınır köylerinin valilik kararıyla tamamen boşaltılması seçeneği ilk sırada yer aldı. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün 6442 sayılı İl İdaresi Kanunu’na göre genel güvenliği sağlamak amacıyla sınır köylerinin boşaltılmasını sağlayacak valilik kararını hazırladığı ve bu amaçla jandarma birimlerine talimat verdiği öğrenildi. Bu çerçevede boşaltma kararının verildiği anda köylerin boşaltılması ile ilgili de devletin kurumlarının harekete geçmesi için planlama yapıldığı bildirildi. Böylelikle Suriye sınırında riskli alanlar boşaltılarak, burada bütünüyle güvenlik önlemlerinin alınması sağlanabilecek.
IŞİD’in Kobani’yi ele geçirerek Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı alması durumunda kitlesel göçlere karşı özel önlemler alınacağı bildirildi.