Gündem Valilik savcıların korumalarını çekti

Valilik savcıların korumalarını çekti

03.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da kritik davaları açan savcıların korumalarının kısa bir süre önce Ankara Valiliği kararıyla geri çekildiği anlaşıldı. Valilik kararı yeniden tartışılmaya başlandı

Valilik savcıların korumalarını çekti

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın makamında şehit edilmesi, kritik dava ve soruşturmalara imza atmış savcıların koruma önlemlerini gündeme taşıdı. Ankara Adalet Sarayı’nda geçmişte önemli soruşturmalara imza atmış bazı savcılara tahsis edilen yakın korumaların kısa zaman önce Ankara Valiliği kararıyla geri çekildiği anlaşıldı. Savcı Kiraz’ın, şehit edilmesinin ardından adliyelerde 24 saat görev yapan savcıların koruma önlemleri gündeme geldi.
Yazı gönderildi
Ankara Adalet Sarayı’nda, terör, uyuşturucu ticareti, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, ihale yolsuzlukları ve bu suçlarla bağlantılı çıkar amaçlı suç örgütleri ile ilgili önemli soruşturmaları yürüten bürolar bulunuyor. Bu bürolarda görev yapan bazı savcılara yıllardır tahsisli olan yakın korumaların kısa zaman önce Ankara Valiliği’nin kararıyla geri çekildiği öğrenildi.
Ankara Valiliği’nin yazılarında, “Toplanan İl Koruma Komisyonu’nda durumunuz tekrar değerlendirilmiş olup, hakkınızda uygulanmakta olan (1) personel ile yakın koruma kararınızın ‘kaldırılmasına’ karar verilmiş olup, karar tebliği itibariyle yakın korumanızda görevli personel geri çekilecektir” denildiği öğrenildi. Koruması geri çekilen bazı savcıların, güvenliklerini sağlayabilmek amacıyla Adalet Bakanlığı kanalıyla kendilerine silah aldığı öğrenildi.
Kritik davalar
Korumaları alınan savcılar arasında, terörün yoğun olduğu bir dönem kanunla sonradan kaldırılan Diyarbakır DGM’de görev yaparken terör örgütlerinin hedefinde oldukları için yakın koruma verilen bazı savcıların da olduğu öğrenildi. Yürüttükleri bazı soruşturmalar sırasında çeşitli terör örgütlerinden ölüm tehditleri alan, arabalarına zarar verilen, bindikleri araç plakaları terör örgütlerine düzenlenen operasyonlarda yapılan aramalarda ele geçirilen bu savcıların korumasız bırakılması dikkati çekti.
Bir dönem terörle mücadele eden bu savcıların, yakın korumadan çağrılı koruma sistemine geçirildiği anlaşıldı. Çağrılı korumayı anlatan bir savcı, “Bir yere gitmeden 24 saat önce telefonla emniyeti arıyorum. Koruma istiyorum. Koruma bir gün sonra gönderiliyor” dedi.