Van Van Sivil Dayanışma İnisiyatifinden Aylık Değerlendirme Toplantısı

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifinden Aylık Değerlendirme Toplantısı

10.07.2017 - 13:15 | Son Güncellenme:

.

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifinden Aylık Değerlendirme Toplantısı

Van’da faal olarak faaliyet gösteren 51 sivil toplum kuruluşunun üye olduğu Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (Van SDİ); ülkemizde ve dünyada meydana gelen gelişmeleri değerlendirmek ve istişare etmek için aylık değerlendirme toplantısını düzenledi.
Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi, aylık toplantılarda görüşülen gündem maddelerini ve istişare edilen konuları yaptığı yazılı açıklamayla kamuoyuyla paylaştı. 2017 yılı Haziran ayı toplantısında ele alınan konular ise şöyle:
“15 Temmuz darbe teşebbüsünün yıldönümünün yaklaşması hasebiyle Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi olarak bu alçak darbe girişimine ilk andan itibaren dinini, ülkesini, bayrağını, vatanını seven her Türkiye vatandaşı gibi karşı durduk, karşı duracağız. Kanlı darbe girişimine karşı ilk andan itibaren kurum ve kuruluşlarımızla meydanlarda olduk ve olacağız. Bu bağlamda ilimizde 15 Temmuz’la ilgili programlar ve etkinlikler organize edeceğiz, yapılacak diğer etkinliklere de destek vereceğimizi belirtmek isteriz. Şu çok iyi bilinmelidir ki, terör, işgal, kaos ve komplo planlarını her defasında boşa çıkaran, alçak hesapları bozan Türkiye, dün olduğu gibi bugün de diz çökmeyecektir. Birlik ile ürettiğimiz güce sahip çıkacağız; küresel güçlerin, taşeron örgütlerin ve destekçilerinin kirli emellerini boşa çıkartacağız, heveslerini kursaklarında bırakacağız. Zaten 15 Temmuz’dan bu yana milletin güçlü iradesi, birlik ve beraberliği, terör koalisyonunun, vahşi üst akılların ve terörden beslenen çevrelerin deşifre olmasını sağlamıştır. Böylelikle bu durum, kan ve kaostan beslenen terör örgütlerini umutsuz ve sonuçsuz bir sıkışma içine itmiştir. Millet olarak, teröristlere ve terörist eylemlere karşı tefrikaya düşmeden, 15 Temmuz ruhunun samimiyeti, duyarlılığı ve vakur duruşuyla bu birlik ve beraberliğimizi her zaman ve her şartta ortaya koymaya hazır ve kararlıyız.”
Sakarya’da 6 Temmuz 2017 tarihinde 9 aylık hamile Suriyeli kadının tecavüze uğrayıp, 10 aylık bebeğiyle birlikte katledilmesine de değinilen açıklamada, “Son günlerde mültecilere yönelik gerçekleştirilen sosyal medyanın linç operasyonun neticesi olmuştur. Başta medya olmak üzere bazı kesimlerin özellikle benimsediği nefret dili, bir kaç menfur hadisenin kışkırtılarak yayılması ile sanatçı ve siyasetçilerin de bu lince destek vermesi, bugün gelinen noktanın müsebbibidir. Bu utanç verici hadisenin son günlerde özellikle pompalanan Suriyeli düşmanlığının son aşaması olduğunu kaygıyla gözlemlemekteyiz. Suriyeliler aleyhine işlenen nefret suçlarının Türkiye toplumunun merhamet ve vicdani anlayışı ile bağdaşmamaktadır. Sakarya’da yaşanan böylesine canice gerçekleşmiş bir olayda Suriye halkına yönelik nefret söylemlerinin payı büyüktür. Bu haberin bazı basın mensuplarınca aktarılması esnasında benimsenen haber dili ve üslubu da bunun en somut delili olmakla birlikte sorunun önem ve büyüklüğünü daha net şekilde ortaya koymaktadır. Bu söylemler kamuoyunda Suriyeli mültecilerin sahipsiz görülmesine ve rahatlıkla mağdur edilmesine kapı açmaktadır. Bu söylemlerin akabinde Suriyelilerin Türkiye’de suç oranını artırdığına ilişkin gerçeği yansıtmayan bir takım bilgilerin de yaygınlaştırılmaya çalışıldığını görmekteyiz. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi olarak Suriyelilere karşı yürütülen linç kampanyasında payı olan herkesin gerekli cezayı alması için hukuki süreç başlatılması gerektiğini ifade ediyoruz. Mültecilere karşı yapılan provokasyonlar karşısında toplumun her kesimince hak, adalet ve vicdan süzgecinden geçirilmiş bir tutum izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu saldırının mağdurlarının yanında yer alarak faillerinin cezalandırılması sürecini takip etmekteyiz. Ancak Van SDİ olarak, aslen bu gibi olayların asıl sebebi olan provokasyonları yürüten kişi ve kurumların da hukuki ve toplumsal yaptırımlarla karşılaşması gerektiğini vurgulayarak, mültecilere karşı gerçekleştirilen her türlü nefret suçuna karşı mücadele edeceğimizi belirtmek istiyoruz. Van SDİ olarak ilimizde bizlerin misafiri olan Suriyeli kardeşlerimize süren desteklerimiz devam edecek olup bunun gibi provokasyonlar ancak kardeşliğimizi arttıracaktır” denildi.