Ekonomi Varlık Fonu tek geçecek

Varlık Fonu tek geçecek

10.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özelleştirme aşamasındaki Milli Piyango’nun Varlık Fonu’na devri sonrası, teklif alma süreci durdu. Milli Piyango ve at yarışı aynı pakette satılacak. Bu sayede daha yüksek gelir elde edilecek

Varlık Fonu  tek geçecek

Milli Piyango ve At yarışları lisanslarının Varlık Fonu’na devriyle ilgili konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Şans oyunları alanında kamunun elinde bulunan iki tane oyun var. Biri Milli Piyango, diğeri at yarışları. Amacımız bu lisansları devretmek suretiyle bir varlık oluşturmak. İki şans oyununun özelleştirmesini bir paket olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. İki lisansın birlikte Varlık Fonu tarafından değerlendirilmesi, bu varlıklara talebi de artıracaktır. Daha kapsamlı bir özelleştirmeye imkan sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Dün NTV’de katıldığı yayında, Milli Piyango’nun halihazırda yürüyen ihale sürecini durduklarını ifade eden Ağbal, “Hükümet olarak iki özelleştirmenin bir bütün olarak birlikte değerlendirilmesini öngördük. Bunların hangi süreçte, hangi yöntemle özelleştirmeye konu edileceği Türkiye Varlık Fonu’nun üzerinde çalışacağı konular olacak. Nihai karar hükümete ait. Şu anda mart ayında Milli Piyango için teklif alma süreci ortadan kalktı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki ganyan bayisi sayısı 3 bini aşarken, yıllık dağıtılan yarış ikramiyesi tutarı 400 milyona, elde edilen hasılat ise 4 milyar TL’ye işaret ediyor. Milli Piyango, Hemen Kazan ve Sayısal Oyunlar gelirlerinin toplamı da yıllık 2.5 milyar TL’ye işaret ediyor.

Haberin Devamı

30 yıl çalışan emekliye müjde

Emekliye ikramiye farkı ödenmesiyle ilgili bilgi veren Ağbal, “Geçmişe dönük hangi yılda emekli olunursa olunsun 30 yıldan fazla çalışılmış ise emekli ikramiyesini vereceğiz. 378 bin vatandaşa SGK yargı kararına bağlı ödeme yaptı. Geride kalan önemli sayıda vatandaş var. 2 milyar lira yaklaşık maliyeti var. Bu sadece ikramiye ödemesi olacak” dedi.

Bakıma muhtaç engellilere yardımlar hakkında konuşan Ağbal, şöyle devam etti: “Yaklaşık 400 bin vatandaş bu ödemeden yararlanıyor. Zaman zaman yapılan ödemelerde geriye dönük bazı hatalar tespit ediliyor. 50 bin kişiyi ilgilendiren bir düzenleme yaptık. Vatandaşların geriye dönük herhangi bir sahte belge düzenleme hariç olmak üzere geriye dönük takibattan vazgeçiyoruz”.

?Yeni yılda da asgari ücrete desteğe devam

2016’da uygulanan işverene asgari ücret desteğini 2017 yılında da devam ettirme kararı aldıklarını anlatan Ağbal, şunları kaydetti:

“Bu yıl asgari ücret desteğini devam ettirmemizin maliyeti 7.8 milyar TL. Yaklaşık 9 milyonun üzerinde çalışanı istihdam eden işverenler bundan yararlanacak. 2016 yılında yararlanan kişi sayısından daha fazla kişi bu yıl destekten yararlanacak. Ocak-şubat ve mart aylarında işverenler asgari ücret desteğinden yararlandıkları çalışanların prim tutarlarını ekim-kasım ve aralık aylarında ödeyecek. Faizsiz bir şekilde erteliyoruz.”

Haberin Devamı

12.5 milyon kişiye temiz sicil yolda!

Sicil affı konusuna da değinen Bakan Ağbal, “Burada önemli bir düzenleme yapıyoruz. Düzenleme için Bankalar Birliği ile çalıştık. Bu düzenleme ile bankalarımız geçmişteki kötü sicili dikkate almadan kredi kullandırabilecek. Ama burada vatandaş veya şirket ya borcunu yeniden yapılandıracak ya da ödeyecek. Bankaların sıkıntı ve riskleri için düzenleme yaptık. Yasa çıkar çıkmaz sürecin hayata geçmesi için gayret göstereceğiz. Burada olay bankacı ile müşterinin anlaşmasıdır. Bu düzenleme çok geniş bir kesimi ilgilendiriyor. 12.5 milyon kişinin yararlanacak kişiden belki daha fazladır. O yüzden bu düzenlemeyi milyonlarca kişi bekliyor” diye konuştu.

Sanayicinin önü açılacak

Sanayinin milli gelir içerisindeki payının artırılması gerektiğinin altını çizen Ağbal, Meclis’teki düzenlemelere dikkat çekerek, şunları anlattı: “Son yılda yapılan düzenlemelerin içerisine sanayiyi koyduk. Bu yeni pakette de yine aynı kapsamda düzenlemeler yaptık. Bunlardan biri teşvik. Verilen teşvik puanlarını arıtıyoruz. Benim önemsediğim diğer konu da KOBİ’lerin birleşmesi. Bizim kurumsallaşmayı artırmamız lazım. İmalat sanayinde faaliyet gösteren 2 şirket bir araya gelip daha büyük bir şirket kurarsa, 3 yıl süreyle kurumlar vergisi oranını yüzde 20 değil yüzde 5 alırız. Bu KOBİ’lere önemli bir vergi avantajı sağlayacak. Yine imalat sanayinde yapılan yatırımlarda yatırımcı fabrika binası yapıyor ve katma değer vergisi ödüyor. Burada dedik ki 2017 yılında fabrika yatırımı yapıyorsa, katma değer vergisini 2017’de iade edeceğiz.”