Ekonomi Varlık Fonu yeniden organize edilecek

Varlık Fonu yeniden organize edilecek

09.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Varlık Fonu Başkanı Bostan görevden alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ile konuyu istişare ettiklerini belirterek, “Böyle yürümeyeceğine karar verdik. Varlık Fonu’nu reorganize etmemiz şart” dedi

Varlık Fonu yeniden organize edilecek

Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan görevinden alındı. Fon başkanlığına, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Fon yönetim kurulu üyesi olan Himmet Karadağ, vekaleten atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’a gitmeden önce havaalanında bir soru üzerine, Varlık Fonu’nda hedeflenen, arzulanan bir sürecin olmadığını söyledi.

Türkiye Varlık Fonu’nun, Başbakan Binali Yıldırım’a bağlı olduğunu, Cumhurbaşkanı olarak kendisiyle bir bağlantısı olmadığını anlatan Erdoğan, “Ama biz Sayın Başbakan ile de istişarelerimizi yaparak bu konuda kararımızı alırız. Sayın Başbakan da ben de bu gelişmeleri gördük. Böyle yürümeyeceğine karar verdik. Bu karar neticesinde de ‘bu adımın atılması isabetlidir’ dedik. Sayın Başbakan da bu konuda adımını attı. ‘Hayırlı olsun’ diyeceğiz. Çünkü Varlık Fonu’nu bizim yeniden reorganize etmemiz şart. Onun da adımını, inşallah Kazakistan sonrası Sayın Başbakan ile değerlendirip, atacağız” ifadelerini kullandı.ürkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan görevinden alındı. Fon başkanlığına, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Fon yönetim kurulu üyesi olan Himmet Karadağ, vekaleten atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’a gitmeden önce havaalanında bir soru üzerine, Varlık Fonu’nda hedeflenen, arzulanan bir sürecin olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Büyüme etkisi

Türkiye Varlık Fonu’nun Yönetim Kurulu, Bostan’ın yanı sıra Himmet Karadağ, Kerem Alkin, Yiğit Bulut ve Oral Erdoğan’dan oluşuyordu. Kararın ardından Fon’un yönetim kurulu da geçici olarak 4 kişiye düşmüş oldu.

Başbakanlığa bağlı olan Türkiye Varlık Fonu, önemli kamu varlıklarında değer artışı sağlayarak ekonomik büyümeye katkıda bulunmak, katılım finansmanına uygun varlıkların gelişmesine destek olmak, sermaye piyasalarının araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, Türkiye’ye daha fazla yatırımcı ilgisini çekmek ve yeni yatırımlar için sermaye sağlamak, stratejik önem arz eden sektörlerin gelişmesine ve büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek amacıyla Ağustos 2016’da kurulmuştu.

Haberin Devamı

3 Kasım 2016’da Özelleştirme İdaresi başkanlığı görevinden Türkiye Varlık Fonu başkanlığı görevine getirilen Mehmet Bostan, o tarihten beri Varlık Fonu’nun hem genel müdür hem de yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyordu.

Fon son olarak geçen haziran ayında, “Piyasa İstikrar ve Denge Fonu”, “KOBİ Finansman Fonu”, “Lisans ve İmtiyaz Fonu” ile “Maden Alt Fonu” adı altında 4 ayrı alt fon kurmuştu. Bu süreden beri fonun kamuoyuna yansıyan bir faaliyeti olmamıştı.

Portföyünde dev kuruluşlar var

Yaklaşık 200 milyar dolarlık büyüklüğe sahip Fon’un portföyünde THY, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, TÜRSAT, Borsa istanbul, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Eti Maden, Kayseri Şeker Fabrikası, ÇAYKUR ve Türkiye Jokey Kulübü’nün yanı sıra mülkiyeti Hazine’ye ait Antalya, Aydın, İstanbul, Isparta, İzmir, Kayseri ve Muğla’daki taşınmazlar bulunuyor.

Yazarlar