Dünya Veda etti

Veda etti

22.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness hayatını kaybetti.

Veda etti

Ayrılıkçı İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu’nun (IRA) eski liderlerinden McGuinness’in, 66 yaşında, nadir görülen bir kalp hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi. McGuinness’in, Kuzey İrlanda’da ay başında yapılan erken seçime giden süreçte kamuoyu önüne çıkmaması dikkati çekmişti. Bir süre önce İngiliz basınında McGuinness’in hastaneye yatırıldığı ve durumunun ciddi olduğu yönünde haberler yer almış ancak ailesinden açıklama gelmemişti.

Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti, McGuinness’in başbakan yardımcılığından 9 Ocak’ta istifa etmesiyle bozulmuştu. McGuinness, takip eden günlerde sağlık sorunlarını gerekçe göstererek siyaseti de bırakmış ve IRA’nın siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein Partisi’nin Kuzey İrlanda liderliğini Michelle O’Neill’e devretmişti.

Tarihi tokalaşma

Bağımsızlık taraftarlarını temsilen 2007’de Kuzey İrlanda Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı olan Martin McGuinness, Gerry Adams’la barış sürecinde de başrolü oynamıştı. McGuinness, 2012 yılında Kuzey İrlanda’da İngiltere Kraliçesi Elizabeth ile bir araya gelmiş ve el sıkışmıştı. Bu buluşma, eski bir IRA komutanı ve Sinn Fein yetkilisinin, İngiliz monarşisinden biriyle ilk kez el sıkışması bakımından tarihe geçmişti.

Siyasiler, McGuinness’in ölümünün ardından taziye açıklamaları yaptı. İngiltere Başbakanı Theresa May, yayımladığı taziye mesajında, siyasetçinin ailesi ve dostlarına başsağlığı dileyerek, McGuinness’in Kuzey İrlanda’nın geleceğine yönelik içten bir iyimserliğe sahip olduğunu belirtti. May, mesajında, “Martin McGuinness’in gençliğinde seçtiği yolu hiçbir zaman uygun bulmadım ama sonuçta cumhuriyetçi hareketin şiddetten uzaklaştırılmasında belirleyici bir rol oynadı. Bunu yaparken, Kuzey İrlanda’nın çatışmadan barışa giden olağanüstü yolunda önemli ve tarihi bir katkıda bulundu” ifadelerine yer verdi.