Dünya Venezuela'da 500 kadın yiyecek bulmak için Kolombiya'ya geçti

Venezuela'da 500 kadın yiyecek bulmak için Kolombiya'ya geçti

06.07.2016 - 17:05 | Son Güncellenme:

Ülkedeki kıtlık yüzünden aileleri aç kalan kadınlar, WhatsApp üzerinden organize olup beyazlar giydi ve muhafızları itip geçerek komşu ülkeye gitti. Yiyeceklerle Venezuela'ya geri dönen kadınlar "Çaresiziz. Yağ, şeker, pirinç... hiçbir şeyimiz yok" dedi.

Venezuelada 500 kadın yiyecek bulmak için Kolombiyaya geçti

Venezuela'nın Tachira eyaletinden 500 kadar kadın yiyecek bulmak için Kolombiya sınırını geçti. Kadınlar ülkelerindeki gıda sıkıntısı yüzünden ailelerinin açlıkla yüzyüze olduğunu söylediler.

Haberin Devamı

Sınırı geçerek komşu Kolombiya'ya giren kadınlar bir kaç saat sonra buldukları temel gıda maddeleriyle Venezuela milli marşını söyleyerek ülkelerine geri döndüler.

Kadınlar WhatsApp üzerinden haberleşip sınırda buluşmak üzere randevulaştıklarını anlatıyor.

Venezuela'nın Urena kentini Kolombiya'nın Cucuta kentine bağlayan köprü üzerinde toplanan beyazlar giyinmiş 500 kadar kadın, bir yıla yakın süredir kapalı olan sınırı tutan Venezuelalı muhafızları itip geçtiler. Kolombiya medyasına konuşan kadınlardan biri "Çaresiziz. Yağ, şeker, pirinç, hiç bir şeyimiz yok" dedi.

Kadınlar Venezuela'da kıtlığı çekilen yiyecekleri aldıktan sonra yeniden bu kez sınırın Kolombiya tarafında toplanıp Kolombiyalı sınır muhafızlarından geçiş izni istediler.

Haberin Devamı

Elleri kolları yiyecekle dolu kadınların bir kısmı dönüş yolunda Venezuela milli marşı söyleyerek bazıları da "evet, yapabiliriz" diye slogan atarak yürüdü.

Neden kıtlık çekiliyor?

  • Venezuela ekonomisi büyük ölçüde petrol üretimine bağımlı ve gıda ihtiyacını dışalımla karşılıyor.
  • Petrol fiyatlarının başaşağı düşmesi hükümetin kasalarının boşalmasına yol açtı.
  • Dolar rezervlerinin kuruması ülkenin ithalat kapasitesini iyice düşürdü.
  • Sosyalist hükümet 2003 yılında yoksul halkın alım gücünü korumak amacıyla temel gıda maddeleri fiyatlarını denetlemeye ve sübvanse etmeye başladı.
  • Fakat ihtiyaca yetmediğinden bu ürünlerin tahminen yüzde 40'ı kaçak olarak Kolombiya'dan getirilip karaborsada yüksek fiyatlarla satılmaya başlandı.
  • Muhalefet kıtlıktan hükümetin kötü yönetimini sorumlu tutuyor.
  • Hükümet ise gıda sıkıntısının kendisine karşı yürütülen ekonomik savaşın bir sonucu olduğunu söylüyor.

Venezuela Kolombiya ile sınırının büyük bir kısmını 2015 Ağustos ayında kaçakçılığı önleme gerekçesiyle kapattı.

Kolombiya ile sınırı olan eyaletlerden bu ülkeye geçmek isteyen Venezuela vatandaşlarının özel bir izin almaları gerekiyordu. Fakat Venezuela'daki gıda sıkıntısı büyüdükçe, kaçak geçişler de artış gösterdi.

Kolombiyalı yetkililer Haziran ayında Cucuta'nın kuzeyindeki Puerto Santander'den de yine aynı sebeple 400 Venezuelalının sınırı geçip, gıda maddeleri aldıktan sonra döndüklerini hatırlatıyorlar.

Kaynak: BBC Türkçe

Yazarlar