Gündem VIP dinlemede 10 tutuklama

VIP dinlemede 10 tutuklama

16.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ergenekon’un şemasını 2001’de Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Uzun’un önüne getiren Güven, 48 kişinin usulsüz olarak dinlendiği iddiasıyla başlatılan soruşturmada tutuklandı

VIP dinlemede  10 tutuklama


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, başta siyasiler olmak üzere Cumhurbaşkanlığı danışmanları, gazeteciler, hâkimler ve işadamlarının aralarında bulunduğu 48 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla başlattığı soruşturmada altısı eski emniyet müdürü 10 polis tutuklandı. Tutuklananlar arasındaki eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven de yer alıyor. Güven, Ergenekon soruşturmasını başlatan isim olarak biliniyor.
Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Alpaslan Karabay’ın talimatıyla 16 ilde eş zamanlı operasyon düzenlemişti. Operasyon kapsamında 34 kişiden 25’i gözaltına alındı. Şüphelilerin ifadesini alan soruşturma savcısı Karabay, şüphelilerden 17’sinin “suç işlemek için örgüt kurmak” ve “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçlarından tutuklanmasını, sekizinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını istedi. Karabay, Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliğine gönderdiği sevk yazısında, müştekiler Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü’nün telefonlarına alınan iletişim tedbirinin erkek isimleri ile alındığını belirtti.
Dinlenen gazeteciler arasındaki müşteki Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila’nın da kullandığı telefonla ilgili olarak ilk önleme dinlemesi ve sonraki iki önleme dinlemelerinde farklı isimlerle dinleme kararı alındığı belirtildi.
Dün sabah 3. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen şüphelilerden Güven’in de aralarında bulunduğu eski emniyet müdürleri “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçlarından tutuklandı. Şüphelilerden yedisi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 15 şüpheliye ayrıca yurtdışına çıkış yasağı konuldu.
‘Şema’yı getirmişti
Güven, görev yaptığı İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi’nde Ergenekon’u başlatan isim olarak biliniyor. Güven, 14 Haziran 2001’de ve 2006’da dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’a Ergenekon şemasını getirmişti. Uzun, şemanın delillerini istedi. Delil olarak otomobil kaçakçılığından gözaltına alınan Tuncay Güney’in ifadesi sunuldu. Şemayı haksız bulan Uzun, görevinden alınmıştı.

Yazarlar