Vitrin Ağrısız, kansız ameliyat

Ağrısız, kansız ameliyat

30.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ağrısız, kansız ameliyat

Ağrısız, kansız ameliyat


Kadın üreme organlarındaki birçok problemin teşhisi ve müdahalesinde kullanılan kansız ameliyat yöntemi operasyon süresini dakikalara indiriyor


       Teknolojinin sunduğu olanakların sınırı yok. Her alanda karşımıza çıkan yenilikler hayatımızı kolaylaştırırken bazen de hayatımızı kurtarıyor. Sağlık alanında da neredeyse her gün bir devrim yaşanıyor. Günlerce hastanelerde baygın yatılan, uzun nekahat dönemlerinin yaşanıldığı birçok ameliyatın süresi kansız ameliyatlar sayesinde çok kısaldı.

       Bir günde ayağa kalkıyorsunuz
       Jinekolojik birçok ameliyat da kansız yapılarak, hasta bir gün içinde normal hayatına dönebiliyor. Laparoskopi olarak adlandırılan kansız ameliyat ile karın içindeki komplikasyonlar teşhis edilip, cerrahi müdahale yapılabiliyor. Klinik muayene, röntgen filmi ve ultrasonun çoğu zaman teşhislerde yeterli olmadığını belirten Ferti - Jin Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezi Uzmanı Opr. Dr. Murat Taşdemir, fiberoptik teleskop ile tüm karın içi organların rahatlıkla görüntülenebildiğine dikkat çekiyor. Taşdemir, karında bir iki santimlik delik açılarak fiberoptik teleskop ile karın içindeki problemin teşhis edilebildiğini belirtiyor. Tanısal laparoskopinin ardından cerrahi uygulamalarda da bu yöntemin kullanıldığını kaydeden Taşdemir, cerrahi laparoskopiyle ağrı ve kısırlığa yol açan yapışıklıkların, karın içindeki yaraların, yumurtalık kistlerinin, rahim tümörleri ve dış gebeliğin tedavi edilebildiğini söylüyor. Cerrahi laparoskopi işlemlerinin lazer ve elektrodlarla olduğunu söyleyen Taşdemir, açılan küçük ameliyat yerinin ise kendi kendine kapandığını vurguluyor. Bu tür ameliyatların hastaya hem maddi hem de manevi anlamda kolaylık sağladığını kaydeden Taşdemir, bu ameliyatların avantajlarını şöyle sıralıyor: “Laparoskopik yöntem ile karın içindeki problem kolayca teşhis edilir. Laparoskopik cerrahi yöntemi ile ise karında çok küçük bir delik açılır. Fiberoptik kablolar ve lazer ile karın içine müdahale rahatça yapılır. Anestezi genellikle lokal olarak olur ve hasta bir gün içinde ayağa kalkarak normal hayatına dönebilir. Kesik ise çok küçük olduğu için ameliyat yeri problemleri de ortadan kalkar. Anestezi, hastane ve yatak masrafları da bu nedenlerden dolayı minimuma iner."

       Kısırlığa çözüm
       Vajinal yoldan rahim içine fiberoptik teleskopla girilen histereskopi yöntemi ile rahim içindeki anormalliklerin teşhis edilebildiğini belirten Taşdemir, aynı seansta bu anormalliklerin cerrahi olarak giderilebildiğine de dikkat çekiyor. Rahim içi polipler ile rahmi bölen perde ve miyomun histereskopi ile yok edilebileceğini kaydeden Taşdemir, bu sayede kadınların, kısırlık, ağrı ve düzensiz kanamalardan kurtulabileceğini söylüyor.