Vitrin Aknelerden kurtulun

Aknelerden kurtulun

23.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aknelerden kurtulun

Aknelerden kurtulun


Pırıl pırıl, pürüzsüz bir cilde sahip olmayı herkes ister. Her türlü kozmetik çarelere başvurduğunuz halde aknelerden kurtulamıyorsanız, hemen bir cilt doktoruna gidin. Tıp, akne konusunda çaresiz değil


       Ergenlik döneminde yoğun olarak görülen sivilceler (akne), çeşitli dış etkiler, kalıtım ya da kandaki birtakım sorunlar nedeniyle ilerki yaşlarda da görülebiliyor. Aynaya baktığımız zaman yüzümüzü bir anda buruşturmaya neden olan akneler, günümüzü de kabusa çevirebilir. Sebebini çoğu zaman pek bilemediğimiz akneleri yok etmek için yanlış olduğunu bildiğimiz halde geçici çözüm olarak alelacele ya kapatıcılara saldırır ya da ellerimizde kolonyalı pamuklarla onları sıkmak için çabalarız. Oysaki ilaç tedavileri ve çeşitli bilimsel yöntemlerle aknelerden kurtulmak hiç de zor değil.

       Stres tetikliyor
       Dermatolog Dr. Gökhan Okan, aknelerin ergenlik çağında sık görülen ve nedeninin tam olarak da bilinmediğini ancak nadir de olsa 40’lı yaşlara kadar devam ettiğini söylüyor. Yağ bezlerinin aşırı salgılama sonucunda bakterilerin kıl folikülüne girerek iltihabi hastalığı başlattığını belirten Okan, stres ve terlemenin hastalığı alevlendirdiğini vurguluyor. Aknelerin yoğun olarak yüz, sırt, göğüs ve kolların üst kısımlarında görüldüğünü kaydeden Okan, aknelerin klinik olarak papül, püstül, nodül, kist şeklinde görülen iltihaplı lezyonlar ile siyah noktalar şeklinde kendini gösteren iltihapsız lezyonlar olarak iki şekilde görüldüğünü belirtiyor. Aknelerin tedavisinin genellikle ilaçla gerçekleştiğini kaydeden Okan, kozmetik yöntemlerinin de yardımcı tedavi yöntemi olduğunu söylüyor. Aknelerle baş etmenin ana koşulunun ölü hücre artıklarını ciltten uzaklaştırmak olduğunu vurgulayan Dr. Okan, yağ salgısını önleyen, yağ dengelerini azaltıcı alkollü, kükürtlü sabunlar ile losyonların bu etkiyi sağladığını söylüyor. Okan, akneli hastaların yağlı kozmetiklerden kaçınması ve yağı emme özelliği olan kaolin (kimyasal madde), talk gibi su bazlı kozmetiklerin kullanılmasının önemini vurguluyor.

       Lazer tedavisi var
       Aknelerin özellikle yüzde bıraktığı izlerden kurtulmanın kozmotolojik ve cerrahi olmak üzere iki yöntemi olduğunu açıklayan Okan, “Hafif aknelerde topikal, orta ve ağır aknelerde ise ağızdan alınan ve topikal (haricen uygulanan) tedavi verilir. Topikal tedavilerin başlıcaları, peroksit, antibiyotikler, setoneitler ve oral kontrasiptleri içerir. Kullanılacak ilacın uygun doz ve sürelerde düzenli olarak kullanılması gerekir" diye konuşuyor.
       Dr. Gökhan Okan, yüzeysel ve orta derinlikteki akne izlerinde, meyve asitli ve kimyasal peeling yöntemleri; derin izlerde ise, lazerle tedavi yönteminin uygulandığını söylüyor.


Yazarlar