Vitrin Alo, bir karışık pizza!

Alo, bir karışık pizza!

06.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Alo, bir karışık pizza!

Alo, bir karışık pizza

Sibel ARNA

Napolililer önce Osmanlı donanması sayesinde hamurdan yapılan "pide" ile tanışırlar. Ancak tadını yavan bulurlar. Bunun üzerine Ortadoğu'da çok sevilen lahmacunu denerler. Acılı ve ağır lahmacun da Napolililerin ağız tadına pek hitap etmez. Sonunda o pidenin üzerine domatesi ve ançüezi katarak pizzayı keşfederler. Pizza, farklı malzemeler kullanılarak bütün İtalya'ya yayılır. Roma'da domatessiz ama soğan katarak hazırlanır. Ligurya bölgesinde ise zeytin, soğan ve ançüez favoridir.
İtalyanların Amerika'ya göçüyle pizza ilk kez İtalya dışında bir ülkeye yayılmaya başlar. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hemen hemen bütün ülkelerde gelişme gösteren pizza 1980'lerde ise Türkiye'de yaygınlaşır.
Amerikan filmlerinden biliriz. Üç kişi bir evde toplanınca hemen telefona sarılır ve pizza isterler. Hatta bazı filmlerde polisler pizza yerken zamanı unutup, suçluyu ellerinden kaçırırlar. Amerikan filmlerinden mi İtalyan pizzasından mı esinlendiklerini bilmiyoruz, Türkiye'de de geçen yıl "Karışık Pizza" adlı bir filmde Turkish Pizza yani lahmacun değil pizza konu edildi.
Pizza, İtalyan mutfağı çıkışlı olmasına rağmen Amerikalıların yaşantısında en sık yenilen fast food yemeğidir. Türk insanın hayatına da hızla giriyor. Telefonlara sarılıp pizza isteyip pizza partisi vermek şu sıralar Türk gençleri arasında da "in". Dışarı çıkmak, park sorunuyla uğraşmak istemeyen gençler zaten bu aralar çok moda olan ev partilerine takılıyorlar. Bu partilerde yemek hazırlamakla uğraşmak yerine de dışardan bir şeyler sipariş etmeyi tercih ediyorlar. Televizyon karşısında yenen pizzadan arta kalanları toplamak da kolay. Sadece kutusu kalıyor, o da çöpe atılıyor.
Bu popülerlik pizzacı sayılarını da arttırdı. Artık her köşe başında bir pizzacı var. Bu arada hepsi de müşteri tavlamak için birçok yenilik sunuyor. Peki biz hangisinden sipariş vereceğiz? İşte seçenekler: * Pizza Days: Pizza Days, Atrium'daki şubesinde kullanmaya başladığı Micros konuk ağırlama sistemi ile Mikrosaray tarafından pizza sektörüne özel olarak geliştirilen bir yazılım sayesinde müşterilerine daha iyi hizmet sunuyor. Bu özel yazılım PC üzerinden otomatik ödeme alabiliyor ve daimi müşterilere gerektiğinde kredi açabiliyor. Sistem sayesinde, paket servis bölümünde müşterilerin daha önce verdiği son üç sipariş ekranda görülebiliyor ve "elemanınız gelirken sigara da alabilir mi" gibi özel istek ve uyarıları da sipariş formu üzerine ek bilgi olarak girebiliyor. Yeni sistem sayesinde Pizza Days, her müşterisinin en çok hangi mönüyü sipariş ettiği ve en çok hangi sosu sevdiği gibi bilgilere anında ulaşabiliyor. Pizza Days'in paket servis için 2 milyon 300 bin liradan başlayan mönüleri var. (Atrium, 0212 663 27 00)

  • Double & Double: Pizzayı tavuk kanadıyla birlikte sunan bu pizzacının Etiler ve Maçka'da şubesi var. Bir orta boy pizzayı tavuk kanadı ve içecekle birlikte 3 buçuk milyona satıyorlar. (Maçka, 0212 236 22 22; Etiler, 0212 263 71 72)
  • Domino's Pizza: İki tane pizza alana, ikincisini yüzde elli indirimli veriyorlar. (Ulus, 0212 281 44 40)
  • Pizza Hut: Her geçen gün yeni lezzetleri deneyen ince hamurlu, kalın hamurlu, sarmısaklı gibi çeşitli seçenekleri sunan Pizza Hut'ta aradığınız her türlü lezzeti bulabilirsiniz. (0212 248 17 71)
  • Little Caesars: Amerika'da 4 bin 800 restoranı olan Little Caesars'ın kare şeklinde pizzası bile var. Bu pizza yuvarlağa oranla biraz daha kalın. Little Caesars pizzasının en büyük özelliği ise hamurunun doğal olması. Hiçbir kimyevi malzeme yok. (Levent, 0212 281 45 49)