Vitrin AMATEM hayat veriyor

AMATEM hayat veriyor

07.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

AMATEM hayat veriyor

AMATEM hayat veriyor


Seda ÇAKIR


       Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi, AMATEM’in şefi, Doçent Dr. Duran Çakmak alkol ve madde bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtiyor. Kişide alkol ve madde bağımlılığının başlamasına neden olan faktörler; merak, kendini ispat etme, kişilik özellikleri, genetik faktörler, sorunlarla başa çıkamama gibi durumlar olarak sıralanıyor.
       AMATEM servisine, altı binden fazla alkol, üç bin civarında da karışık madde (eroin, uçucu, esrar, hap) bağımlısı olan potansiyel hasta başvuruyor. Hastalık; aniden ortaya çıkan davranış değişiklikleri, uyku bozuklukları, dış görünüşe dikkat etmeme, halsizlik, yorgunluk, gözlerde kanlanma, konuşmada güçlük, pelteklik, yalnız kalma eğilimi, aile ve çevresinden kopma gibi belirtilerle kendini hissettiriyor.

       Kullanımı bağımlılık yapıyor
       Hastalık, alkol ve madde bağımlılığı olarak ikiye ayrılıyor. AMATEM servisinde tedavi gören hasta sayısının arttığını belirten Dr. Çakmak, alkol ve madde bağımlılığının gelişimi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “ Madde bağımlılığı daha kısa zamanda gelişiyor. Hastalık daha çok gençler arasında yaygın. Sürekli kullanıldığı için ciddi şekilde bağımlılık oluşuyor. Alkol bağımlılığı ise, 5 - 10 senede geliştiği için daha ileri yaşlarda görülüyor. Bağımlılık kişinin iş ve yaşam performansındaki kaliteyi önemli ölçüde düşürüyor.
       Kişinin toplum içinde tüketici konumuna gelmesine neden oluyor." Alkol ve madde bağımlılığının tedavisinde kişinin klinik durumuna göre tedaviye başlandığını açıklayan Çakmak, “Entoksikasyon, yoksunluk, delirium gibi özellikler taşıyan hastaları farklı bölümlere alıyoruz. Daha sonra psikoterapi tedavisi başlıyor. Burada hastanın bir daha bu maddeye başlamaması için mücadele veriliyor" dedi. Alkolde kriz döneminin çok kısa sürede ciddi boyutlarda yaşandığını belirten Çakmak, madde tedavisi gören hastaların ise kriz dönemini daha uzun süreli yaşadıklarını söyledi.
       Kriz dönemini başarıyla atlatan ve tedavi motivasyonu iyi olan hastaların uzun süreli izleme tedavisine alındığını açıklayan Çakmak, “Yaptığımız telkinler ile tedaviye devam etme kararı alan hastalar, 14 ve 28 günlük sosyal ve ruhsal tedavi programlarına alınıyor" dedi.

       Terapiyle iyileştiriyorlar
       Tedavi iki şekilde gerçekleştiriliyor; yatarak veya haftanın belirli günlerinde ayakta tedavi yapılıyor. Belirli günlerde gelen hastalara önce tahlil yapılıyor. Alkol bağımlısı olan kişiye kan, madde bağımlısı olan kişiye ise idrar tahlili yapılarak bağımlı olduğu maddeyi alıp almadığı tespit ediliyor. Kişi kliniğe yatırıldığı zaman ilk aşamada ‘betox’ denilen yoksunluk dönemi yaşıyor.
       Tedavi gören hastalarda ortaya çıkan yoksunluk döneminde yaşanılan ishal, terleme, titreme, huzursuzluk gibi belirtileri aza indirmek için ilaç tedavisi uygulanıyor. Bütün bunlardan iyi bir aşama gösteren hastalar terapiye alınıyor.



Yazarlar