Vitrin Azgın sulara meydan okuyun

Azgın sulara meydan okuyun

30.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Azgın sulara meydan okuyun

Azgın sulara meydan okuyun
30 Mayıs 1998

Zorluk dereceleri
Rafting parkurları farklı zorluk derecelerine sahip. Rapid adı verilen bu dereceler parkur üzerindeki kayaların ve akıntıların konumuna göre belirleniyor. Birinci derece rapidler, suyun sadece hareket ettiği ve her yöne gidebildiğiniz parkurlar. Eskilerin deyişiyle manzara seyretmeye zamanınızın olduğu yerler. İkinci derece rapidler, rahatlıkla atlatılabilecek ufak kayaların ve dalgalı suların bulunduğu parkurlar. Burada bir yandan kuruyemiş yiyebilir, bir yandan da kürek çekebilirsiniz. Üçüncü derece rapidler, raftingi ortalama yapabilenler için ideal. Bu derecedeki parkurlarda dalgalar yükseliyor ve sık manevralar yapmanız gerekiyor. Dördüncü dereceden rapidler, rafting haritalarında daima kalın harflerle yazılır. Bu parkurlarda oldukça yüksek dalgalar ve sık aralıklı büyük kayalarla mücadele edebilmek için iyi derecede rafting bilgisi ve becerisi şart. Beşinci derecede ise hemen hemen hiç hata yapmamak gerekiyor. Tamamıyla uzman işi. Son zorluk derecesi ise altı. Şelaleleri kapsayan bu parkurlarda acenteler tarafından hizmet verilmiyor. Ayrıca bu derecedeki parkurlar için özel malzemeler kullanmakta fayda var.
Bu derecelendirmelerin haricinde rapidlerin aldığı isimlerden de zorluk derecelerini anlamanız mümkün: Dul bırakan engeli, kafa koparan girdabı, şekerleme geçidi, kuzuların sesizliği vb....

Örnek parkurlar
Öyle her debisi yüksek nehirde rafting yapılamıyor. Öncelikle parkur deneyimli raftingciler tarafından değerlendiriliyor, ardından gerekli düzenlemeler yapılıyor. İşte gönlünüzce rafting yapabileceğiniz bazı parkurlar:
Kapuzbaşı - Zamantı: Kayseri Aladağ Milli Parkı içerisinde bulunuyor. Genelde 18 km'lik parkur tercih ediliyor. Zorluk derecesi ise oldukça yüksek. 5 - 6 olan zorluk derecesi tam profesyonellere göre.
Dalaman Çayı: Akdeniz'le Batı Anadolu bölgesini birbirinden ayıran noktada bulunuyor. Demirli köyü ve Akköprü altında 14 km'lik alt parkur bulunuyor. Bu parkurun zorluk derecesi 1 - 2. Daha zor etaplara parkurun ilerleyen bölümlerinde rastlamak mümkün.
Köprüçay: Antalya'ya 105 km uzaklıkta bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın içinde yer alan bu parkurda derinlik yer yer 50 m'yi geçiyor. Türkiye'nin en popüler rafting parkuru olan Köprüçay'ın etrafı Roma döneminden kalma tarihi eserlerle çevrili.
Göksu Nehri: İçel'de bulunan nehir tüm akarsu sporlarına uygun. Zorluk derecesi farklı parkurlar bulmak mümkün.
Çoruh Nehri: Bayburt ile Artvin arasındaki bu parkur dünyaca beğenilen, profesyonellere göre bir parkur.
Dim Çayı: Uluslararası organizasyonlar için ideal. Alanya'ya 17 km uzaklıkta bulunan parkurun zorluk derecesi 6'ya kadar çıkıyor.
Bunların yanısıra Artvin Altıparmak Çayı, Rize Fırtına Deresi ve Bolu Melen Çayı da rafting için uygun parkurlara sahip.

Fiyatlar
Rafting ücretleri seçtiğiniz programa göre değişiyor. En çok rağbet edilen programlar ise haftasonu programları. Bunlar genelde cumartesi sabahından başlıyor ve pazar akşamı son buluyor. Bu programın en büyük kolaylığı cuma akşamı yola çıkıp cumartesi sabahı rafting yapabilmeniz. İki günlük turların fiyatı rehberlik, bir gecelik konaklama, ferdi kaza sigortası, rafting donanımı ve yemek dahil 36 - 40 milyon lira. Günlük rafting turları ise 15 - 18 milyon lira civarında. Günlük tur fiyatlarına donanım, öğle yemeği, sigorta ve tüm transferler dahil. Yok eğer "bize birkaç gün yetmez" derseniz o zaman tavsiyemiz 4 ve 8 günlük turlar. Bu uzun turların ardından damarlarınızda kan yerine soğuk nehir suyunun dolaşacağına emin olabilirsiniz. Bu turların tüm ulaşım masrafları, konaklama, yemek, ferdi kaza sigortası ve donanım dahil fiyatları 4 günlük için 80 - 100 milyon, 8 günlük turlar için 150 - 180 milyon lira. 5 - 7 kişilik gruplara indirim yapılıyor. Mutlaka pazarlık yapın, işe yaradığını göreceksiniz.

Rafting organizasyonu yapan firmalar ve telefonları
DSM, 0216 414 25 90
Alternatif Turizm, 0252 413 59 94
Köprüçay Turizm, 0242 321 42 08
Bremer Tour, 0352 222 99 46
Trans Nature, 0242 241 80 75

Yazarlar