Vitrin Bahçesel çeşitlemeler

Bahçesel çeşitlemeler

06.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bahçesel çeşitlemeler

Bahçesel çeşitlemeler
Murat PİLEVNELİ

Yeni mevsimle birlikte bahçenizde de yeni esintiler yaratmanın vakti geldi. İşte kolay ve pratik birkaç öneri...

  • Yağ küpü değil, çiçek küpü!

  • Bahçesel çeşitlemeler
    Anadolu'nun meşhur yağ küpleri, gerçek amaçlarının dışında senelerdir bahçelerimizde ya da ev içi dekorasyonda kullanılıyor. Hadi artık içlerine bitki dikmenin vakti geldi.
    Tamam kıymetliler ama bırakın tekrar işe yarasınlar! İçine eğrelti otu, sütleğen, kaktüsler, fil kulağı, gelin çiçeği gibi yapraklı bitkiler çok yakışıyor.
    Dibini matkapla delin, biraz çakıl koyup suyun süzülmesini ayarlayın, yeter. Pişman olmazsınız.
    Birkaç bitki önerdim ama bence en şık fil kulağı oluyor. Eyvah, sessiz olun öbürleri duymasın, toprak ananın her yerde kulağı var!
  • Sonbahar renkleri

  • Haftalardır yazdığım sonbahar renklerine iyi bir örnek akçaağaç yaprağı. Rutubetli, hafif gölgeli tüm alanlarda özellikle diğer bitkilerle beraber ya da çimler üzerinde muhteşem oluyorlar. Su dışında toprakta renklenmek için demir, asit istiyorlar.
    Şimdi seçip alacağınız fidanı kestane toprağı, açelya torfu, bol çam iğneleri ya da meşe yapraklarıyla karıştırılmış (fazla değil!) toprağa dikin. Ankara'da muhteşem olduğunu duydum. İstanbul'da ağustos sıcaklarıyla biraz yıpranabiliyorlar ama dikkat edilirse bu renge değer.
    Tüm fidanlıklarda bulabileceğiniz gibi Yalova Karacaağaç Müzesi'nin döner sermaye fidanlığında da ilginç yaprak ve renklileriyle karşılaşabilirsiniz. Tavsiye ederim.
  • Uzakdoğu etkileri

  • Bahçelerdeki Uzakdoğu etkilerine en son siyah bambular eklendi. Geçen seneki Chelsea Bitki Fuarı'nda siyah çimleri görmüştüm. Şimdi alınması gerekliler listesine derhal bu bambu da eklenmeli.
    Latincesi phyllostachys nigra. Yarı gölgeli, hafif rutubetli topraklarda iyi gelişiyormuş. Satanlar ortanca, kamelya ya da açelyalarla iyi gelişebileceğini söylüyor ama bence yeşil bambu ya da kamış - saz kılıklı süs çimleriyle daha muhteşem olur.
    Ayrıca bambuların iç mekanda da kontrollü yetiştirilebileceğini düşünürseniz sanki bu da hoş olabilirdi. Nasıl ama?..
    Koleksiyon meraklıları için İngiltere'de bulunabilecek fidanlık Worcestershire'da. Adı, Jungle Giants. Faks numarası 00441584819779. Hafif tuzlu olacak ama bence değer!
  • Bir kitap

  • Fotoğraf kalitesiyle mükemmel bir kitap. Ağaçların yaprağı, çiçeği, meyvesi; her şeyi resimlenmiş. Fidanlıklara giderken mutlaka yanınızda bulunsun. Neyi aldığınızı bilin.
    YEM Kitabevi: 0212 219 39 39