Vitrin Beyaz patlaması

Beyaz patlaması

01.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beyaz patlaması

Beyaz patlaması
Beyaz patlaması
Murat PİLEVNELİ

Her bahçede, evde, balkonda, etrafımızda olmazsa olmaz bir renk var: Beyaz. Şu sıralarda da en güzel örneği spiraea çalıları ve kartopu bitkisi. Babam geçen sene Çanakkale Şehitliği civarında yapılmış dev bir beton Türk bayrağından bahsetmişti. Futbol sahası kadarmış. Görmedim; ama ben olsam bayrağımızı beton yerine bitkiyle yapardım. Kırmızı için kırmızı erik, Berberis çalısı, Photinia ya da Cotinus'u; beyaz için de beyaz çiçek açan bitkileri ya da gövdesi, yaprağı beyaza yakın çalıları seçerdim. Bahçemde spiraeaları özellikle kırmızı yapraklılarla beraber diktim ki etkileyiciliği daha da fazlalaşsın.
Bu bitki geçen hafta yazdığım ılgınlar gibi sorunsuz; killi, kireçli, her türlü toprakta yetişebilen üretimi de kolay bir renk kaynağı. Claude Monet bile Giverny Bahçesi'ni yaparken botanikçi dostlarıyla danışarak hazırladığı bitki listesinde spiraealara büyük yer ayırmış.
Özellikle nisan - mayıs aylarında beyaz çiçek açan S. Thunbergii dışında da önemli olan bir başka spiraea da yazın pembe - kırmızı çiçek açan S. Japonica, ama bunun bizim konumuzla alakası yok!
S. Thunbergii, ilkbahardaki çiçeklerinden sonra bir miktar budanırsa bir sonraki sene müthiş, patlamış mısır gibi beyaz buketlerini daha da çok açabilir.
Çiçekleri 0.5 cm boyunda; 20 - 30 tanesi buket halinde dallar üzerine dizilir. Açınca ağırlığından dallar yere doğru eğilir. Yavaş gelişen gövde zamanla 3 metre kadar gelişebilir.
Hiç özel toprak seçmez. Hava kirliliği bitkiyi etkilemez. Susuzluğa dayanabilir. Tam güneşten yarı gölgeye kadar ışık ihtiyacı vardır. Üretimi ilkbahar ya da sonbaharda alınan çeliklerle yapılıyor. Piyasada 1 milyon liraya satılmakta.
Türkiye'deki peyzaj uygulamalarında parklar, otobanlar dışında pek kullanılmıyor. Eski moda bulunuyor. Bence siz isterseniz bir daha düşünüp böyle az istekleri olan bir bitkiyi bahçenize dikin. Pişman olmazsınız. Beyaz çiçekler dökülürken hafif sarılaşırken bile güzel, üstelik hafif de kokulu...
Unutmadan uyarayım, şu sıralar az da olsa yağmur yağıyor, yeterli diye bahçeler sulanmıyor. Ama bitki çiçekleri gelişimi için su çok gerekli. Bugünden itibaren iki günde bir muntazam sulamaya başlayın. Yaz geliyor, yağmura kanmayın!

e-mail:mp@turk.net

Yazarlar