Vitrin Biberon anne sütüne karşı

Biberon anne sütüne karşı

03.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Biberon anne sütüne karşı

Biberon anne sütüne karşı

Biberon anne sütüne karşı
The Times'ın 27 şubat tarihli haftasonu ekinde çıkan bir haber, "bazı" durumlarda biberonla beslenmenin anne sütüne yeğlenmesi gerektiğini söylüyor.

Bugüne dek anne sütünün "koşulsuz" en iyi besin olduğunu bilirdik. Ancak bu önyargı, istisnai durumlar için sözkonusu değil. Bu iki cümleye kaynaklık eden haber, The Times'ın 27 şubat tarihli haftasonu ekinde yayınlandı. Büyüdükçe "cansız" ve "soluk" bir görünüm kazanan bazı çocuklara yapılan testler, "beslenme yetersizliği" tanısıyla noktalandı. Doğduklarında "anne sütüyle" beslenen bu çocukların, emzirme yoluyla yeterli süt alamadıkları öğrenildi. Tabii ki bu çocuklar daha sonra yeniden sağlık kazandılar; ancak eski bir önyargıyı da yıktılar: Bazı durumlarda biberon daha sağlıklıdır!
Emzirmenin çok ciddi yararları olduğu bir gerçek. Birleşik Devletler Çocuklar Fonu'nun yaptığı bir araştırmada; anne sütünün bağırsak iltihabı, kulak ve göğüs enfeksiyonu gibi hastalıkları önlediği, aynı zamanda egzama ve çocuk diabeti olasılığını da düşürdüğü ortaya çıktı. Hatta emzirmenin, anneyi de erken menopozal göğüs ve yumurtalık kanserlerine karşı koruduğu saptandı. Ancak madalyonun diğer yüzünde emzirme yoluyla çıkması olası sorunlar da var.
Örneğin acil bir sezaryenle doğum yaparken enfeksiyon kapan bir annenin, ağrılarını kesmek için aldığı antibiyotik ve ağrıkesiciler ister istemez sütüne de yansıyor.
Böyle bir annenin emzirdiği çocuk ishal olmuş. Bu örnek için istisna denebilir. Ancak diğer örnek birçok kadının başına gelen cinsten. Doğum sonrası kadınların sarfettiği "zayıflama gayreti" de anne sütünü olumsuz etkiliyor. ABD'deki New Hampshire Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, zayıflamaya çalışan "yeni annenin" fazla laktik asit ürettiği ve bu nedenle sütünün ekşidiğini gösteriyor. Ekşi sütü reddeden bir bebeğin ise sağlıklı beslenmesi ister istemez "öteki" gıdalara bağlı.
Bu örneklerdeki annelerin emzirmeyi kesmeleri nedeniyle aylarca kendilerini suçlu hissetmeleri ise yazının başındaki "eski" önyargıdan doğan psikolojiyle temellendirilebilir. Dolayısıyla "biberonu seçmek" umursamaz anne imajına denk düşüyor gibi görünebilir. Ancak anne sütünün çocuğa zarar vereceği durumlarda da tek ve en sağlıklı yol biberon gibi gözüküyor. Ayrıca biberondaki sütler midede daha çok kalan bir formüle sahip olduğu için bebekler daha uzun süreli uyuyorlar. Ve baba da biberon sayesinde bebeğini esleme zevkine erişebiliyor.