Vitrin Bilinciniz açılacak

Bilinciniz açılacak

24.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilinciniz açılacak

Bilinciniz açılacak
24 Ekim 1998
EFKAN KULA Adını ünlü yazar Hermann Hesse'in aynı adlı romanından alan rock grubu Siddhartha, ilk albümünü çıkardı. Grup enstrümantal ağırlıklı iyi müzik yapıyor.

Son yıllarda Türkiye'de rock müziğin çehresi değişmeye başladı. Televizyonlarda sıkça gördüğümüz grup ve şarkıcıların dışında popüler olmaan ama azımsanmayacak bir dinleyici kitlesine sahip ve sayıları gittikçe artan yeni isimler var. 1993 yılında kurulan ve ilk albümünü geçtiğimiz günlerde çıkaran Siddhartha da bunlarda biri. Grup ismini ünlü yazar Hermann Hesse'in romanından almış. Müzikle anlatmak istedikleri, insanın bilinçaltını keşfetmesi. Kitapta anlatılan Doğu kültürünün etkileri kendini burada gösteriyor. Özgür Kurcan (gitar, vokal), Ege Madra (gitar), Ulaş Akın (bas), Volkan Yıldırım (klavye), Orkun Öker (klavye) ve Kaan Sezgin'den (davul) oluşan Siddhartha şimdiye kadar birçok festivale katılmış. 1996'da düzenlenen 1. Roxy Müzik Günleri'nde Teoman'ın arkasından ikinci olmuş. O dönem albüm yapmaları için teklif gelmiş ama kendilerini daha çok geliştirmek için teklife sıcak bakmamışlar.
Siddartha'nın kendi adını taşıyan bu ilk albümü İngilizce sözlü ve enstrümantal ağırlıklı. Ulaş, "Bence söz müzikte anlatılmak isteneni geriye atıyor. Enstrümantal ağırlıklı bir albüm yapmamızın sebebi bu. Ama yeri geldiğinde de söylenmesi gerekiyor," diyor. İngilizce için kesin bir tavırları yok, "Bir dahaki albüm Fransızca da, Bulgarca da olabilir," diyorlar. Farklı müzik türlerinin etkilerini duyabildiğimiz albümde müziği zenginleştiren efektler kullanmışlar. Yaptıkları tarzı "Psyhedelic Rock" olarak tanımlıyorlar. Bu '70'lerden gelen bir tür. Sözlük anlamı, aklın görünürlüğünün müzikteki farklı bilinç hali. Yani biraz açarsak, doğaçlama ağırlıklı bir tür.
Siddhartha konserlerinde müziğin yanında görselliğe de önem veriyor. Özgür, "Sadece 6 adamın sahnede çalması çok hoş bir durum değil, amacımız insanların beş duyusuna birden hitap edebilmek," diyor. Bundan sonra verecekleri konserlerini video, slayt gösterimi gibi süprizler yapacakları görsel ve işitsel bir şölene dönüştürmek istiyorlar. Siddhartha'ya göre son yıllardaki yeni rock hareketinin sebebi tepki. "Pop furyası çok kötü bir yere geldi. Bizim gibi gruplar da Türkiye'de iyi müziğin yapıldığını gösteriyor," diyorlar.

Yazarlar