Vitrin Bir başkadır Ege'nin yemekleri

Bir başkadır Ege'nin yemekleri

20.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir başkadır Ege'nin yemekleri

Bir başkadır Egenin yemekleri
Komili Zeytinyağı'nın katkılarıyla yemek uzmanı Gökçen Adar tarafından hazırlanan "Ege Lezzetleri" adlı kitap, yöresel Ege yemeklerini günümüze taşıyor.

Konu Ege Bölgesi olsa, söylenecek o denli çok söz bulunur ki! Coğrafi konumu cenneti andıran ve birçok medeniyetin izini taşıyan Ege Bölgesi, üzerinde bambaşka kültürel öğelerin boy verdiği bir yöre olarak da hep ilgi görüyor. Bölge iklim ve bitki örtüsü nedeniyle, bambaşka bir mutfağa da sahip. Ege'nin o güzelim zeytin ağaçları, salt yöre halkının mutfağına zeytinyağı gibi yararlı bir besini sağlamakla kalmıyor; bambaşka bir mutfak tarzını da oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde, Ege mutfağını konu alan bir kitap yayınlandı. Komili Zeytinyağı'nın katkılarıyla yemek uzmanı Gökçen Adar tarafından hazırlanan kitapta, yöresel Ege yemeklerinin tüm ülkeye tanıtılması amaçlanmış. Kitap salt salatalar ya da sebze yemeklerini değil; et yemeklerinden tatlılara dek zeytinyağının başarıyla kullanıldığı örnekleri de içeriyor. İşte 110 sayfalık kitapta yer alan yemek tariflerinden bazıları...

Patlıcanlı silkme (6 kişilik)
Bir başkadır Egenin yemekleri

Malzemeler:
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • Yarım kahve fincanı limon
  • 5 adet patlıcan
  • 6 adet domates
  • 3 adet soğan
  • 12 adet yeşil sivri biber
  • 1 baş sarmısak
  • 3 kahve fincanı Komili Riviera zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı pirinç (istenirse)
  • 3 kahve fincanı beyaz peynir
  • 1 demet maydanoz

    Yapılışı:
  • Patlıcanları alacalı soyun. Uzunlamasına dörde bölüp kuşbaşı doğrayın. Tuzlu limonlu suda 20 - 30 dakika bekletin.
  • Ayıklanıp diş diş çentilmiş veya piyaz şeklinde doğranmış soğanları tencerenin dibine döşeyin. Üzerine çekirdekleri çıkarılıp ince doğranmış yeşil biberleri, suyu süzülmüş patlıcanları, sarmısak dişlerini, küp küp doğranmış 2 adet domatesi ilave edin. 4 adet rendelenmiş domatesi, zeytinyağını, tuzu ve 1 kahve fincanı suyu ekleyip orta ateşte, kapağı kapalı pişirin. Malzemenin tümü çiğ pişirildiğinden asla karıştırmayın. Ara sıra tencereyi saplarından tutarak kaldırıp silkeleyin.
  • Yemek kaynamaya başladığında pişirmeyi kısık ateşte sürdürün.
  • Patlıcanların pişmesine yakın ayıklanmış ve yıkanmış pirinci ilave edin.
  • Patlıcan ve pirinçler pişince küp doğranmış sert beyaz peyniri ekleyin ve ocağın altını kapatın.
  • Patlıcanlı silkmeyi bir servis kabına aktarın ve üzerini kıyılmış maydanozla süsleyip ılık servis yapın.

    Tavuklu Pabucaki (6 kişilik)
    Malzemeler:
    Bir başkadır Egenin yemekleri
  • 3 adet patlıcan (orta boy)
  • 5 çorba kaşığı Komili Riviera zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 5 çay kaşığı tuz
  • 750 gram tavuk göğüs eti (kuşbaşından küçük doğranmış)
  • 3 diş sarmısak
  • 3 tatlı kaşığı tarçın
  • 3 kahve fincanı süt
  • 6 çorba kaşığı kavrulmuş badem veya çam fıstığı

    Üst malzeme:
  • 2 su bardağı süt
  • 4 adet yumurta
  • 6 çorba kaşığı rende kaşar veya dil peyniri
  • 6 çay kaşığı kırmızı pul biber

    Yapılışı:
  • Patlıcanları yıkayıp yeşil kısımları kalacak şekilde boylamasına ortadan ikiye bölün. Kesilmiş yüzleri tuzlayın. Tuzlanmış patlıcanları bir tepsiye kapatın, yarım saat kadar patlıcanların acı sularını bırakmasını bekleyin.
  • Yarım patlıcanların içlerini (5 mm bir çeper kalacak şekilde) bıçakla alın. Çıkan içleri tuzlu suya atıp bekletin.
  • İçi boşaltılmış patlıcanları harlı ateşte kaynayan tuzlu bol suya atın. Diriliği kaybetmeyecek kadar haşlayıp soğuk sudan geçirin.
  • Çıkan patlıcan içlerini zar büyüklüğünde doğrayın. Geniş ve derin bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı limon, 1 kahve fincanı su, 2 çay kaşığı tuz ilavesi ile patlıcan içlerini orta ateşte karıştırarak pişirin.
  • Geniş yüzeyli bir tavada 2 çorba kaşığı zeytinyağını kızdırın.
  • Doğranmış tavuk etlerinin üçte birini, bir sarmısak dişini kızgın yağa ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırarak tavukların saldığı suyu çektirin. 1 kaşık limon suyunu ekleyip uçurun. Sonra 1 kahve fincanı sütü azar azar ekleyip uçurun. Tavuklar pişince 1 tatlı kaşığı tarçını, 1 çay kaşığı tuzu ve pişmiş patlıcan içlerini ilave edin.
  • Aynı işlemleri diğer iki parti tavuk etleri için de yapın.
  • Pişmiş patlıcan içleri ile tavuk etlerini karıştırıp harcı hazır edin.
  • Hazırladığınız tavuklu patlıcanlı harcı patlıcanların içine bölüştürün.
  • Dilerseniz patlıcanların üzerine birer kaşık kavrulmuş badem veya çam fıstığı serpiştirin.
  • Yumurtaları sütle çırpın. Patlıcanların üzerine kaşıkla gezdirin.
  • Fırın kabını önceden 180 derece kızdırılmış fırına sürün. Süt ve yumurta karışımı katılaşıp kaynayınca fırından alın. Tavuk etlerinin üzerine birer çorba kaşığı rende kaşar veya dil peyniri ile birer kahve kaşığı kırmızı pul biber gezdirin ve kabı tekrar fırına sürün. Peynirler eriyince sıcak servis yapın.

    Koçinüsto (4 kişilik)
    Bir başkadır Egenin yemekleri

    Malzemeler:
  • 150 gr. iç badem
  • 750 gr. kuşbaşı et
  • 3 kahve fincanı su
  • 1 çay bardağı Komili Naturel zeytinyağı
  • 2 adet soğan
  • 5 diş sarmısak
  • 1 adet domates veya 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 damla sakız
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 kahve fincanı krema veya kaymak

    Yapılışı:
  • Bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını ayıklayın. Yağsız tavada kısık ateşte karıştırarak sararıncaya kadar kavurun.
  • Kuşbaşı etleri 1 kahve fincanı suyla birlikte tencereye koyun. Orta ateşte karıştırarak etlere saldığı suyu çektirin. 2 kahve fincanı su ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve altını kısın.
  • Etler pişmeden suyunu çektiğinde her defasında 1 kahve fincanından fazla olmamak şartıyla sıcak su ilavesi yapın. Etler suyunu çekip piştiğinde ocağın altını kapatın.
  • Genişçe bir tavaya zeytinyağını, rendelenmiş soğanları ve sarmısakları koyun.Orta ateşte karıştırarak soğanlar sararıncaya kadar kavurun.
  • Rendelenmiş domatesi veya sulandırılmaş salçayı ilave edip karıştırarak pişirin. Tavaya pişmiş etleri, tuzu, dövülmüş sakızı ekleyip 1 dakika kavurun. Tarçını, kavrulmuş bademleri, krema veya kaymağı katıp ocağın altını kapatın. Servis tabağına aktarıp sıcak servis yapın.
  • Yazarlar