Vitrin Bir sevgilim, bir de şöminem olsun yeter

Bir sevgilim, bir de şöminem olsun yeter

09.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir sevgilim, bir de şöminem olsun yeter

Bir sevgilim, bir de şöminem olsun yeter
9 Ocak 1999
Aslı Çakır

Bir sevgilim, bir de şöminem olsun yeter
Isınmak için birçok yol var. Sobadan kalorifere. Son favorimiz ise doğalgaz. Ama başka bir alternatif daha var ki o son zamanlarda yeniden gözde. Hem de sadece ısınmak için değil, dekoratif görünümü ve odaya yaydığı romantizm için. Pembe dizilerde görürüz. Kocaman bir şömine. Çıtır çıtır sesi. Odayı aydınlatan alevler. Şöminenin önünde bir post. Üzerinde iki sevgili, ellerinde birer kadeh. Romantik anlar başlamak üzere.
Şömine deyince herkesin aklına o pembe dizilerdeki gibi country tarzı büyük evler geliyor. Oysa artık şehirdekiler de evlerinde şömine keyfi yaşamak istiyor, hatta kimileri şehir trafiğinden kurtulup, evlerine gelip, şöminenin karşısındaki sallanan koltuklarına kurulup kitap okuyor. İşte bir örnek. 53 yaşındaki Yusuf Gisar Çiftehavuzlar'daki yani şehrin göbeğindeki evinde 7 yıldır şömineye sahip. Güsar şömine keyfini bakın nasıl anlatıyor: "Evi satın aldığım zaman şömine vardı ve kullanılamaz durumdaydı. Zaten Türkiye'de şömine süs içindir. Neyse o şömineyi yıktırıp, yerine çalışan ve çok kaliteli bir şömeni yaptırdım. Onun önünde oturmak, arkadaşları çağırıp hemen dibinde şarap içip peynir yemek inanılmaz bir keyif. Hele bir de dışarıda kar yağıyorsa. Çok da romantik. Sonra şehrin o trafiğinden, gürültüsünden sıyrılıp evime geldiğimde şömine yanıyorsa bir anda kendimi çiftlik evinde gibi hissediyorum. Evim 220 metrekare ama derdim zaten şömineyle ısınmak değil ki..."
Peki şömineyi nereden bulacaksınız, nasıl bir şömine alacaksınız ve ne kadar ödeyeceksiniz? Aldığınız şömine evinizin dekorasyonuna uyacak mı? Uysa bile sizi ısıtacak mı?
Bir kere evinizin büyüklüğü şöminenin büyüklüğüyle doğru orantılı olmak zorunda değil. Artık şehir dışındaki evlerde gördüğünüz kocaman, ahşap şömineleri şehir içindeki apartman dairelerinde de görebiliyorsunuz. Ya da evinizin modern dekorasyonuna uygun bembeyaz modern şöminelerden birini de seçebiliyorsunuz. Ayrıca modellerden herhangi birini hazır satın almak zorunda da değilsiniz. Çoğu iyi firma istediğiniz şömineyi sizin için yapıyor.
Şömine deyince herkes ısınamamaktan korkuyor. Açık sistem bir şömine 30 - 40 metrekarelik bir alanı ısıtabiliyor. Ama bu bana yetmez diyorsanız özel teknik donanımlı ve belki de daha büyük bir şömine seçerek ve tabii ki daha fazla para ödeyerek 160 - 200 metrekare arasındaki bir alanı sımsıcacık yapabilirsiniz. Şu sıralar doğalgazlı şömineler moda. İçinde yapay odunlar var ve arasından alevler yükseliyor. Kül derdinden de kurtulmuş oluyorsunuz.
Gelelim teknik tavsiyelere... Türkiye Şömine Üreticileri Dernek Başkanı Isıtma Uzmanı Makine Mühendisi Ali Araptarlı'dan öğrendiklerimize göre şömine yaptıracaksınız öncelikle bacasına bakmalısınız. Bacası iyi bir şömine iyi bir şöminedir bilesiniz. Çünkü sizi tüm dertlerden kurtaracaktır. İyi bir bacanın özelliklerini madde madde saymak gerekirse:
1. Baca çapı şömine ağzından girecek oksijen miktarına göre hesaplanmalı. Ülkemizde bazı taşçı, duvarcı, mermerci gibi insanlar şömine yaptıkları için bu iş hafife alınıyor. Sonra da bu şömineler çiçeklik olarak kullanılıyor.
2. Baca dik çıkmalı.
3. Baca iç cidarı pürüzsüz olmalı.
4. Baca hiçbir yerden hava almamalı.
5. Baca boyu çatı mahyasını minimum 50 santimetre geçmelidir.
6. Baca şapkası tekniğine uygun olmalıdır.
Elbette tüm bunları siz hesaplayıp kontrol edemezsiniz. Bu yüzden de gerçekten iyi bir yerden şöminenizi almalısınız. Ne de olsa bütün bu hesapları ısıtma uzmanı makine mühendisleri yapar.
Her şeyde olduğu gibi şömine alırken de modayı takip edebilirsiniz. Ağzı açık, döküm yanma hazneli, sıcak hava dolaşımlı, çift cidar davlumbazlı, geri tepme setli, alev yalar duvarlı, fonksiyonel, ısıtma yüzeyi artırılmış şömineler her yıl yeni tasarımlarla dizayn ediliyor. Madem alacaksınız bari bu senenin modellerinden birini alın. Fiyatları mı? 400 milyon liradan başlıyor ve gidiyor...

Adresler
* Hürsan: 1975 yılından beri şömine üreten Hürsan Amerikan Majestic ve Vermont, Fransız Fondis ve İngiliz Be - Modern'in Türkiye genel temsilcisi.
Merkez tel: 0212 630 88 80 (Güneşli - İstanbul)
Şube tel: 0212 241 46 55 (Nişantaşı - İstanbul)
* Meda Şömine Center:
Merkez tel: 0212 232 32 86 (Nişantaşı - İstanbul)
Şube tel: 0216 302 51 50 (Suadiye - İstanbul)