Vitrin Bizde toplanıyoruz

Bizde toplanıyoruz

25.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bizde toplanıyoruz

Bizde toplanıyoruz
Yılbaşı gecesi evinizde ufak bir davet verecekseniz her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmek zorundasınız. İşte ufak ve pratik bir rehber...

Bizde toplanıyoruz
Başarılı bir akşam yemeği vermek istiyorsanız öncelikle telaşa kapılmamayı öğrenmelisiniz. Baştan savma hazırlıklara ve ayaklarınızı birbirinize dolaştıracak kadar acele etmenize hiç gerek yok. Davetliler için ideal sayı 8'dir. Ancak bu sayıda konukla masaya oturma planında zorluk çekebilirsiniz. 10 davetli varsa, ikili sohbetlere hazır olmalısınız. 6 kişiyle yemek, samimi bir ortamda geçer.
Davetin saatini ve evinizin açık adresini bildirmeyi unutmayın. Davetiyenizi elde yazacaksanız kahverengi ya da siyah mürekkep seçmelisiniz. Daveti kişiselleştirmek için esprili bir cümle ya da resimle süsleyebilirsiniz. Telefonla arayıp gelip gelmeyeceklerini kesin olarak öğrenmeyi de unutmayın. Bir akşam yemeği için ideal saatler 20:30 - 20:45'tir. Mönüyü hazırlarken davetli listesine göz atmakta fayda var. Kimin nelerden hoşlandığını bilirseniz daha şık olur. Mönüyü belirlerken en büyük yardımcınız iyi bir yemek kitabından başka ne olabilir ki? Üstelik sofra düzeni, oturma planı, servis kuralları gibi önemli detayları da öğrenmiş olursunuz.
Masanızı nasıl süsleyeceğinize karar vermiş olmanız gerek. Kimisi beyaz masa örtülerinden asla vazgeçmez. Tercihini beyazdan yana yapanlara örtülerini kolay temizlenebilir bir kumaştan seçmelerini öneriyoruz. Ayrıca aplike masa örtüleri, keten takımlar, delikli beyaz işler de geleneğin modern yaşama şık bir yansıması olarak göz dolduracaktır.
Kimileri de renk çılgınıdır. Kırmızı ve oranj bir örtünün üzerinde mavi yemek takımlarını sergilemekten çekinmez. Eskiciler, antikacılar ve bit pazarlarından bulacağınız otantik kumaşlar da sofranızı cazip kılacaktır. Bu arada masanıza mum koymayı ihmal etmeyin. Peçeteliklerden karaflara kadar birçok detayı değerlendirebilirsiniz. Çiçek aranjmanlarını da saymakta fayda var.
Her yemek için ayrı bir tabak. Hatta her davetli için ayrı renkte bir tabak da kullanılabilir. Tabakların yanına kontrast renklerde seçilmiş peçeteler şık duracaktır. Her servisin sol üst tarafına ekmekler için küçük tabaklardan da koymalısınız. İçine üzümlü, cevizli ekmekler ya da mısır ekmekleri de yerleştirdiniz mi tamamdır. Sandalyelerin arasında en az 40 cm. aralık olmasına dikkat edin ve iki davetli arasında minik tuzluk - biberliklerden bulundurun. Çok pratik olduğunu göreceksiniz.
Masaya son bir kez göz atın, yemeklerinizi kontrol edin ve salonunuzun çeşitli köşelerine büyük, kokulu mumlar yerleştirin. Halılarınızın kirlenmesini istemiyorsanız bol miktarda kültablası bulundurmanız yerinde olur. Davetlerin en önce dikkat çeken ve başarı notunuzu belirleyen kısmı, hazırladığınız aperatiflerdir. Konuklar masaya oturmadan hemen önce tabaklarına koyacağınız özel bir yemek, hoş bir sürpriz olacaktır.
Şampanya lüks kaçar diyorsanız iyi bir şarap her zaman prim yapar. Alkolsüz içkilerin servisi ise kaçınılmaz; domates suyu, portakal suyu, vs... Samimi bir sofrada kahve ikramı aynı mekanda gerçekleşebilir. Şık davetlerde ise masa terk edilmeli ve konuklar salona geçirilmelidir. Kahveler de içildikten sonra portakal suyu servisine geçilmesi artık gitme vaktinin geldiğinin bir işaretidir. Portakal yerine elma suyu da verebilirsiniz.

Yazarlar