Vitrin Bu akşam sirtaki yapın

Bu akşam sirtaki yapın

29.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu akşam sirtaki yapın

Bu akşam sirtaki yapın


İstanbul'un Anadolu yakasındaki sirtaki meraklılarına duyurulur! Artık sizin de bir Rum meyhaneniz var. Todori'de Rum mezeleri eşliğinde Buzuki Erol ve eşi Beba'yla sirtaki yapabilirsiniz


       Anadolu yakasında oturanların gidebileceği bir Rum meyhanesi var bundan böyle. Kalamış'taki yılların Todori'si artık Caddebostan'da. Hem de her akşam canlı Yunan müziğiyle. Buzuki Erol ve eşi Beba, müşterilerini tahtaları, tabakları kırdıracak kadar coşturuyor.
       Todori'ye, daha girerken sizi saran bir sıcaklık hakim. Yalnızca ahşap yer ve tavan döşemesinden yayılmıyor bu sıcaklık. Personelin sıcak ilgisinde, müziğin kıvraklığında da bulabiliyorsunuz bunu. Müzik yapan çiftin coşkusu bir anda sarıveriyor sizi. Buzuki Erol'un, neredeyse 35 yıllık sahne ve yaşam arkadaşı Beba ve buzukisiyle beraberliği görülmeye değer. Buzuki Erol'un adına da dahil olan bu müzik aletiyle ilişkisi 32 yıl önce tesadüfen başlamış. "Tersanede işçiydim. Oğlumun doğum gününü kutlamak için Balık Pazarı'nda bir Rum meyhanesine gittik. Orada bana lotaryadan bir buzuki çıktı. Getirdim duvara astım. Sonra bir gün hastalandım, evde yatıp duruyordum. Şu aleti duvardan indirip bir bakayım dedim. Yeteneğim de varmış demek ki, o günden beri ayrılmadık buzukiyle."
       Kınalıada'nın yerlisi Erol Bey ve Kuzguncuklu Rum eşi Beba, bir çok ülke dolaşmışlar, yolları buraya düşmeden önce. İsrail, İtalya, Almanya ve Yunanistan'da profesyonel olarak müzik yaparak 15 yıl yaşamışlar. Döndükten sonra da İstanbul'da bir çok yerde çalmışlar. Buzuki Erol, Rum meyhanelerinin müşteri profilinin değiştiğini söylüyor. "Eskiden Rumlar vardı, onlar gitti. Artık Türkler geliyor Rum meyhanelerine. Yaptığımız müzik Türk müziğidir aslında. Çaldığım buzuki de bağlamanın, modern mandolin ve gitar tekniğiyle yapılmış hali. Onlar bizden bazı parçalar almışlar, Yunanca sözler koymuşlar, sonra biz onlardan almışız. 500 senelik bir beraberlik. Yunanistan'da çalışırken, ben hep birilerini birilerine benzetiyordum. Mutfak aynı, müzik aynı."
       Bu kaynaşma Todori'ye olan ilgiden de anlaşılıyor. Gitmeyi düşünürseniz, yer ayırtmayı unutmayın, özellikle hafta sonları...

      
  • Todori'de fiks mönü 12 milyon lira. Mönüye 14 çeşit soğuk meze, 3 çeşit sıcak meze dahil. Sıcak olarak balık veya et alabilirsiniz. Yerli içki de limitsiz. Gecenin sonuna doğru meyve çeşitleri sunuluyor. Fiks almak istemeyenler alacard da alabiliyor.
  • Todori, Bağdat Cad. No:294, Caddebostan / Kadıköy Tel: (0216) 386 30 31 - 359 98 34
          
  • Scala Greek Taverna, Kennedy Cad. No: 40, Cankurtaran, Tel:(0212) 516 18 93
  • Acıka Restourant, Tünel Cad. Bahçelerarası Sok. Bostancı, Tel:(0216) 464 49 82 - 464 18 55
  • Küfeli Meyhane, Tel:(0212) 327 03 83
  • Mimi, 1. Cad., No:68, Arnavutköy, Tel: 265 09 49