Vitrin BU HAFTA

BU HAFTA

30.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

BU HAFTA

BU HAFTA


Gerilim filmlerinin yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Geçen hafta vizyona giren The White River Kid filmine güldüyseniz, bu hafta bir başka gerilim filmiyle devam edebiliriz. Filmimizin adı Ninthgate.


FİLM

       Fazla merak iyi değildir
       Gerilim filmlerinin yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Geçen hafta vizyona giren The White River Kid filmine güldüyseniz, bu hafta bir başka gerilim filmiyle devam edebiliriz. Filmimizin adı Ninthgate. Konusu ise bir hayli ilginç. Zengin koleksiyoncular için eski ve çok değerli kitapları araştırıp bulan bir araştırmacı olan Dean Corso, bu kez ünlü bir kitapsever olan Boris Balkan için Satanik ayinleri anlatan bir seri kitabının sonuncusunun peşine düşer. Rivayete göre bu kitap karanlıklar krallığının dokuz kapısını açacak bir el yazmasıdır. Corso, araştırma süresince labirent gibi tuzaklarda vahşi ve gizemli ölümlerle karşılaşır. Kendisini koruyan güçler yardımı ile kendisinden çok daha güçlü bir varlığa yaklaştığını düşünen Corso, zamanla işinin sadece kitap aramak olmadığını anlar. Ninthgate, içinde şeytan, doğaüstü güçler, gizemli olaylar gibi kavramların bulunduğu karanlık mekanların bol olduğu bir korku - gerilim filmi. Filmin başrollerinde Johnny Depp, Frank Langella, Emmanuella Seigner var. Johnny Depp birkaç ay önce yine korku ve gerilim ağırlıklı bir film olan Sleepy Hollow ile karşımıza çıkmıştı. Filmin yapımcısı, senaristi ve yönetmeni Roman Polanski’yi, Rosemary’s Baby filminden hatırlıyorum. Ve hatırladığım kadarıyla filmde korkutma konusunda oldukça başarılıydı. Eğer korku ve gerilimden hoşlanıyorsanız bir Roman Polanski filminde bunları bulabileceğinizden emin olabilirsiniz.

ALBÜM

       Biraz da etnik - pop
       Geçmiş yıllarda bir Amerikan sanatçı modasıdır gidiyordu. Sürekli aynı Amerikalı şarkıcıları dinliyorduk. Artık Amerikalıların pabucu dama atıldı gibi gözüküyor. İki yıl önce Türk müzik marketlerde gördüğünüz Endonezyalı sanatçı Anggun, tekrar müzik marketlerdeki yerini aldı. Sanatçının etnik - pop tarzındaki albümünün adı “Chrysalis". Albümdeki parçaların tümünü Asyalı güzel Anggun yazmış. Bu, O’nun için terapi gibi bir şeymiş. Şarkıcıya albümün uluslararası versiyonundaki sözleri için, daha önce Celine Dion, Khaled ve Johnny Holliday ile çalışan Erick Benzi destek olmuş. Albümde çoğu hareketli 14 parça var. Sadece haraketli parçalar yok, mistik parçalar da var. Dinleyin seveceksiniz.

KONSER

Anadolu’da blues nağmeleri
       11. Efes Pilsen Blues Festivali başlıyor. 7 Ekim - 11 Kasım tarihleri arasındaki festival kapsamında birçok şehirde konser verilecek. İlk konser 7 Ekim’de Ankara’da. Bunun dışında İzmir, Mersin, Adana, İstanbul, Eskişehir, Bursa, Antalya, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Gaziantep ve yurtdışında Bükreş ve Moskova da blues müziğiyle coşacak. Festivalin sanatçı konukları blues müziğinin dinlenmesi gereken performanslarından Long John Hunter, soul - gospel ustaları The Holmes Brothers ve Lil’Brian and The Zydeco Travelers. Lil’Brian and The Zydeco Travelers, ismini, halkın kullandığı çamaşır tahtalarının yanı sıra akordeonla çalındığında ayakların yere vurularak tempo tutulduğu bir danstan alan “zydecoöyu canlandıracak. Zydeco,Fransız sömürgelerinde doğanların kültürünü yansıtıyor. Efes Pilsen Blues Festivali kapsamında Anadolu’nun birçok kenti bu farklı müziklerle tanışacak. Efes Pilsen Blues Festivali programı şöyle: 7 - 8 - 9 Ekim Ankara, 12 - 13 - 14 Ekim Moskova, 16 - 17 - 18 Ekim İzmir, 20 - 21 Ekim Bükreş, 23 Ekim Adana, 25 Ekim Mersin, 27 - 28 - 29 Ekim İstanbul, 31 Ekim Eskişehir, 1 Kasım Bursa, 3 - 4 Kasım Antalya, 6 Kasım Gaziantep, 7 Kasım Diyarbakır, 9 Kasım Trabzon, 11 Kasım Samsun.

KİTAP

       Halklara hükmeden kraliçe
       Mısır’ın güzelliği dillere destan kraliçesi Kleopatra’nın hayatı, kütüphanenizde yer arıyor. Yüzyıllar sonra bile adından söz ettirebilen nadir insanlardan olan bu akıllı, kurnaz, hırslı ve güzel kraliçenin hayatı defalarca filmlere konu oldu. Kleopatra, şimdi de Michel Peyramaure’nin kaleminden “Kleopatra Nil’in Kraliçesi" adıyla kitaplaştırıldı. Daha 15 yaşındayken babasının ölümü üzerine tahta çıkan Nil’in güzelliği dillere destan kraliçesi Kleopatra’nın, erkeklerin acımasız dünyasında tek başına varolabilme çabalarını hayranlıkla okuyacaksınız. Bu varolabilme çabaları içinde dönemin en güçlü iki erkeği; Antonyus ve Roma diktatörü Sezar’la olan büyük aşkı da kitabın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Yüzyıllar öncesinin tarihini tekrar yaşamak isteyenler için bulunmaz bir kitap.

SERGİ

       İstanbul’un 600 yıllık tarihi
       600 yıllık Ayasofya görünümleri sanatseverlerle buluşuyor. 6.yüzyılda yılda dünyanın 8’inci harikası olarak kabul edilen Ayasofya’ya ait görünümler, 26 Eylül’den itibaren T.C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Türk ve İslam Eserleri Müzesi ev sahipliğiyle sanatseverlere sunulmaya başlandı. Ayasofya yanındaki İbrahim Paşa Sarayı’nda “600 yıllık Ayasofya Görünümleri ve 1847 - 49 Fossati Restorasyonu" ismiyle açılan sergide İsviçre, Almanya, Fransa, Vatikan ve Hollanda kütüphane, müze ve arşivlerinden gelen 107 eser var. En eskisi 15’inci yüzyıla ait olan eserler, İstanbul’a gelen Avrupalı seyyahların, ressamların ve mimarların Ayasofya’yı yansıtan çizimlerinden oluşuyor. Sergi, 5 Kasım’a kadar pazartesi hariç her gün ziyaret edilebilecek.



Kaynak: D&R



Kaynak: D&R



Kaynak: D&R



Kaynak: D&R