Vitrin BU HAFTA

BU HAFTA

29.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

BU HAFTA

BU HAFTA


       Savulun konserler geliyor!
       Geçen hafta sizlere Açıkhava Tiyatrosu ile Rumeli Hisarı arasında mekik dokuyacağınızı yazmıştık. Bu haftanın her günü bomba gibi bir konserle geçecek. Yabancı sanatçıları dinlemek isteyenler ise gelecek haftayı beklemek zorunda kalacak. Her biri birbirinden harika 7 sanatçının vereceği konserlerle kendinizden geçeceksiniz. Bir konser Rumeli Hisarı'nın tarihi atmosferinde, diğeri Açıkhava Tiyatrosu'nun seyiciyi sahneye odaklayan mimarisinde sizleri bekliyor. Dilerseniz hemen Candan Erçetin'den başlayalım. "Ben nereden bileyim bana sorma" nakarıtını herkesin diline sakız yapan Candan Erçetin, salı ve çarşamba günleri Açıkhava Tiyatrosu'nda konser verecek. Merak etmeyin çok geç kalmış sayılmazsınız. Elinizi çabuk tutup Vakkoramalar'daki veya Migroslar'daki Biletix gişelerine giderseniz herhalde ön sıralardan yer bulabilirsiniz. Sanılanın aksine büyük çoğuluk ucuz olduğu için arka sıraların biletlerine hücum ettiğinden, genelde ön sıralar boş kalıyor. Fiyatların pahalı olup olmadığı ise sizin takdirinize bırakıyoruz. Candan Erçetin konserinin biletleri 9.5 ve 15 milyon liradan satılıyor. Peki, bu hafta başka kimler mi var? Açıkhavada: Erkan Oğur ve İsmail H. Demirci ile Bülent Ortaçgil. Rumeli Hisarı'nda: Sertab Erener, Arif Sağ ve Nilüfer.

       Sertab Erener
       Sertab Erener'in son albümü 'Bu Yaz' henüz listeleri zorlamadıysa da sanatçının sahne performansı sizleri alıp götürür. Geçen yıl Makber'i söylediğinde yeri göğü inleten Sertab, eminiz ki bu yaz da konserleriyle göz dolduracak. Sertab Erener'i yarın, pazartesi ve salı günleri Rumeli Hisar'ında izleyebilirsiniz. Bilet fiyatları 7.5 milyon lira ile 12 milyon lira arasında değişiyor. Biletleri Galleria, Mayadrome, The Marmara Oteli, Akmerkez ve Capitol'deki Mydonose Call Center gişelerinden veya Rumeli Hisarı gişesinden alabilirsiniz.

       Arif Sağ
       Arif Sağ'ın besteleri kimbilir kaç sanatçının albümüyle bize ulaştı. Anadolu müziğini ve motiflerini aradığımız zaman hemen onun albümlerine sarıldık. Artık Türk halk müziğinin duayeni konumunda olan Arif Sağ, çarşamba günü Rumeli Hisarı'nda çıkıyor. Arif Sağ ne yazık ki tek konserle sevenleriyle buluşacak. Bir sansınız olduğu için kaçırmamakta fayda var. Kendisini bir daha nerede izleme fırsatı bulursunuz Allah bilir. Arif Sağ konserinin de bilet fiyatları 7.5 ile 12 milyon lira arasında değişiyor. Bilet, Mydonose Call Center gişelerinde.

       Erkan Oğur & İsmail H.Demircioğlu
       Geleneksel türkülerin modern yorumcuları Erkan Oğur ve İsmail H. Demircioğlu "Anadolu Beşik" konserleriyle Açıkhava'dan Arif Sağ'a selam gönderecekler. Perşembe günü vericekleri konserin biletlerinin fiyatları 5, 7.5 ve 10 milyon lira arasında değişiyor. Sanatçılar, daha önce beraber çıkardıkları "Gülün Kokusu Vardı" albümleriyle de dikkat çekmişlerdi. Erkan Oğur'u büyük çoğunluğumuz Eşkiya filminin müzikleriyle tanımıştı. Şimde konsere gidip, gerçek Erkan Oğur'u ve onunla beraber İsmail H.Demircioğlu'nu tanma zamanı geldi. Biletler Vakkorama'da ve Migros şubelerinde.

       Nilüfer
       Belki de Nilüfer konseri için acele etmenize gerek yok çünkü sanatçı 18 ve 19 Ağustos tarihlerinde de konser verecek. Ama illa bu hafta Nilüfer'in konserine gitmek istiyorum diyorsanız perşembe, cuma ve cumartesi akşamlarından bir tanesini seçip, Rumeli Hisarı'nın yolunu tutuyorsunuz. Anlaşılan Rumeli Hisarı Konserleri'nin organizasyonunu düzenleyenler fiyatları sabitlemenin daha faydaylı olacağına karar vermişler çünkü fiyatlan diğer Hisar konserlerindeki gibi 7.5 ve 12 milyon lira arasında değişiyor. Biletler için diğer Hisar konserlerinde olduğu gibi Capitol, Akmerkez, Galleria, Mayadrome ve The Marmara Oteli'ndeki Mydonose Call Center gişelerine veya Rumeli Hisarı gişesine gidiyorsunuz.

       Bület Ortaçgil
       Bu hafta gerçekten her zevke hitap eden konserlerle dolu. Büyük besteci Bülen Ortaçgil, cuma günü Açıkhava Tiyatrosu'nda sizlere yılların birikimini göstermek için bekliyor. Aralarında Sezen Aksu'nun da bulunduğu çok sayıda sanatçının Ortaçgil'in bestelerini yorumladığı "Bülent Ortaçgil Şarkıları" albümünü dinlediyseniz zaten bu konseri kaçırmazsınız. Bülent Ortaçgil konserinin biletleri 5, 7.5 ve 12 milyon lira arasında değişiyor. Biletler Vakkorama ve Migroslar'daki Biletix gişelerinde.

FİLM

       Şimdi aksiyon zamanı
       Bir süredir insanın kendisiyle mücadelesini anlatan filmler yer veriyorduk. Artık ortama hareket katmanın zamanı geldi. Dün gösterime giren Romeo Ölmeli (Romeo Must Die), ABD'nin Oakland şehrinde Asyalı ve zenci çetelerin arasında devam eden savaşın ortasında geçen bir vurdu - kırdı öyküsü. Filmin başrolünde oynayan cengavere geçmeden önce biraz geçmişe dönelim. Cehennem Silahı 4'de oynayan ve tespih çekmesiyle akıllarda kalan psikopat kılıklı Hong Kong'luyu hatırlıyor musunuz? Adı Jet Li olan o arkadaş, Romeo Ölmeli'de iyi adam rolünde kötülere dünyayı zindan ediyor. Filmimiz de Asyalı çete ve Hong Kong'lu Jet Li olduğuna göre, demek ki envai eşit Uzakdoğu sporu var.
       Yazının başında da belirtiğimiz gibi Oakland'ın yeraltı dünyasını ele geçirmek isteyen Asyalı ve zenci çeteleri kıran kırana mücadele içindedirler. Asyalı çetenin başındaki Po (Jon Kit Li), her çete lideri gibi acımasızdır ve her çete lideri gibi kahpe kurşuna kurban gider. Po'nun öldüğü haberi günlerini Hong Kong Hapishanesi'nde volta atmakla geçiren ağbisi Han'a (Jet Li) ulaşır. Han, her ataerkil ailede olduğu gibi intikam yemini eder ve hapishaneden kaçarak Amerika'ya gelir. Kardeşinin katillerinin peşine düşen Han, çeteler arasındaki savaşı bitirmek için uğraşan ve bu arada "gümbürtüye gitme" tehlikesi atlatan zenci çetenin lideri Isaak O'Day'in (Delroy Lindo) kızkardeşi Thrish'le (Aaliyah) tanışır. Han'ın da çeteler arasındaki savaşı bitirmeye hevesli olduğunu anlayan Thrish, ona katılmaya karar verir.
       Romeo Ölmeli'nin yapımcısı Joel Silver, böylesine aksiyon dolu bir öyküyü modern çağın Romeo ve Jülyet teması çerçesinde kurmaya karar vermiş. Adnrezj Bartkowiak'ın yönetmenliğini üstlendiği filmin, şarkılarının dört tanesini de Aaliyah okumuş. Size biraz da Jet Li hakkında bilgi verelim. Dövüş filmlerine meraklı olanlar Shaolin Tapınağı serisini hatırlayacaklardır. Bir sürü başı kabak çocuğun oynadığı dövüş filmlerinin ataları arasında kabul edilen filmde Jet Li de oynamış. Daha önce 25 film çeviren Jet Li'nin Invincible adlı filmi yakında ABD'de gösterime girecek.

KİTAP

       Aşk Tanrıçası İnanna
       Thomas R. P. Mielke yazdığı Aşk Tanrıçası İnanna, eski Mezopotamya'nın aşk, bereket, savaş ve önderlik unvanlarını elinde tutan Tanrıça İnanna'nın öyküsünü anlatıyor. Dünyaya düşen bir gök taşı Atlantis uygarlığını yok eder. Avrupa karanlıklar içinde kalır ve buzul çağına girer. Felaketten kısa bir süre önce İnanna, diğer tanrılar tarafından dünyaya gönderilir. Tanrıların kayıp ilmini aramakla görevli tanrıça, önce Cro - Magnon insanlarının mağaralarına sığınarak felaketten kurtulur ve görevine devam etmeye karar verir. Böylece Avrupa, Küçük Asya ve Afrika'yı kapsayacak olan yolculuklarına başlar.
       İnanna tecrübelerini ve bilgilerini insanlara anlatarak, milletler arasında kültür taşıyıcısı haline gelir. Kuzey Avrupa'da ren geyiği avcılarıyla, Tuna kıyılarında balıkçılarla yaşayan İnanna, Çatal Höyük kadınlarıyla karşılaşır ve Uruk Kralı Gılgamış'la tanışır. İnsanlara çömlekçiliği, bacayı ve teraziyi hediye eden İanna, aradığı asıl bilginin tanrı Enki'nin denizin dibindeki sarayında olduğunu öğrenir. Mitolojiyi sürükleyici bir öykü haline getiren Aşk Tanrıçası İnanna Yurt Kitap - Yayın'dan çıktı.

GÖSTERİ

       Huzurlarınızda Uğur Yücel
       Ünlü komedyen Uğur Yücel, Most Production'ın hazırladığı Açıkhava Konserleri çerçevisinde tek kişilik komedi gösterisini sunacak. Pazartesi günü sahne alacak olan Yücel'in gösterisinin bilet fiyatları 5, 7.5 ve 10 milyon lira arasında değişiyor. Uğur Yücel'in bir gösterisini bir keresinde televizyonda izlemiştim. Şu sıralar tek kişilik gösteriler ismi lazım olmayan ve askerliğini yapan bir arkadaşın hakimiyeti altında olsa da Yücel, izleyiciye anlattığı hikayelerle ayrılıyor. Özellikle güzel Anadolu'dan "atmosyonlarıyla" ünlü şahsiyetlerin öykülerini dinleyince gülmekten yerlere yatıyorsunuz. Bir de eski İstanbul insanlarının öykülerini dinleyince çatlamadan geceyi bitirebilirseniz şanslısınız. Yücel'in gösterisinin bir önemli özelliği de sadece sizi güldürüp evinize yollaması değil, aynı zamanda içinde yaşadığımız toplumun aksaklıklarına dair eski zamanlardan mesajlar vermesi. Yücel'in şovunu izleyip televizyonun başından kalktıktan sonra esprileri bütün gece aklımdan çıkmadı. Ertesi gün arkadaşlarıma anlattım ama akşama doğru hepsi aklımdan çıktı. Fakat, beni güldürürken verdiği mesajlar hala aklımda. Adet olduğu için ayrıntılara giremiyorum. 32 kısım tekmili birden Uğur Yücel'i pazartesi akşamı Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosunda izleyebilirsiniz.