Vitrin Çevreyi koruyan ödülü alır

Çevreyi koruyan ödülü alır

11.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çevreyi koruyan ödülü alır

Çevreyi koruyan ödülü alır
Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin (DHKD), Garanti Bankası'nın katkılarıyla bu yıl ikincisini düzenlediği Çevre Haberleri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu.

Çevreyi koruyan ödülü alır
Ülkemizde tüm canlı türlerinin ve yaşam ortamlarının korunması yönünde yıllardır önemli projelere imza atan Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) ile Garanti Bankası'nun düzenlediği Çevre Haberleri Yarışması sonuçlandı.
Adayların 26 Ekim 1998 - 28 Eylül 1999 tarihlerinde yayımlanmış çalışmalarıyla katıldıkları yarışma TV Haberi, Yazılı Basın Haberi, Dergi Haberi, Radyo Haberi, Haber Fotoğrafı olmak üzere 5 kategoride gerçekleştirildi. Seçici Kurul'un değerlendirmesi sonucunda Tuncay Mollaveisoğlu - Güray Ervin (Kanal D), Cem Ulutaş (Cumhuriyet), Sinan Anadol (Atlas), Gülsün Gökalp (Radyo 9) ve Ercan Arslan (Milliyet) ödüle layık görüldü. Her kategoride en başarılı bulunan çalışma 750 milyon TL. ile ödüllendirildi.
En İyi Yazılı Basın Haberi ödülünü DHKD Genel Müdürü Prof. Dr. Erden Öney, En İyi Haber Fotoğrafı ödülünü DHKD Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Esener, En İyi Dergi Haberi ödülünü Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Fuat Erbil, En İyi TV Haberi ödülünü ise eski Çevre Bakanı Doğancan Akyürek verdi. En İyi Dergi Haberi ödülünü kazanan Sinan Anadol'un yerine ödülünü Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek aldı. Bundan böyle her yıl bir basın mensubu veya kuruluşuna verilecek olan "DHKD Özel Ödülü"ne ise yazılarında ele aldığı konuları çevreyle ilişkilendirmesi ve insan - doğa ilişkisini anlaşılır bir üslupla ifade etmesi nedeniyle Hürriyet gazetesi köşe yazarı Bekir Coşkun layık görüldü.

Amaç gündemde tutmak
Çevre Haberleri Yarışması yaptıkları haberlerle kamuoyunda çevre bilincini artırarak çevrenin korunmasına katkıda bulunan medya çalışanlarına destek olmanın yanı sıra çevre konusunu medya aracılığıyla kamuoyunun gündeminde tutmak amacıyla da düzenleniyor. Yarışmanın seçici kurulunda bu yıl şu üyeler yer aldı: Nail Güreli (Jüri Başkanı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı), Prof. Dr. Erden Öney (DHKD Genel Müdürü), Ara Güler (fotoğraf sanatçısı), Ediz Hun (TBMM Çevre Komisyonu Başkanı), Ali Dalkılıç (Çevre Bakanlığı Basın Müşaviri), Prof. Dr. Orhan Kural (İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Görevlisi), Nasuh Mahruki (AKUT Başkanı) ve Naciye Günal (Garanti Bankası Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürü). Seçici kurul yarışmaya katılan onlarça çalışmayı şu kriterleri esas alarak değerlendirdi:
  • Çevre ve çevre sorunları konusunda bilinç ve duyarlılık
  • Kamuoyunu bilinçlendirici, aydınlatıcı ve eğitici nitelikte haber
  • Süreklilik ve takip
  • Çevre konusunda ilgili kişi ve kurumları harekete geçiren nitelikte üslup
  • Farklı ve yaratıcı bakış açısı
  • Özel bir çevre sorununu sürekli işlemek ve çözümüne katkıda bulunmak...

    Doğal Hayatı Koruma Derneği
    Su kaynakları ve sulak alanlar, deniz ve kuyu, orman, biyolojik çeşitlilik gibi alanlarda çevre koruma projeleri yürüten Doğal Hayatı Koruma Derneği, 1975 yılında kuruldu. Derneğin amacı Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin ve doğal kaynaklarının korunması için gerekli çalışmaları gerçekleştirmek. Bu amaç doğrultusunda dernek doğa yönetimi plan ve politikaları geliştirmek, envanter, izleme, eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri aracılığıyla çevre bilincini artırmak yönünde önemli bir toplumsal rol üstleniyor.
    Dünyanın en saygın ve etkin çevre koruma kuruluşları, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve BirdLife International'ın Türkiye temsilcisi olan DHKD, aynı zamanda Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) üyesi. Merkezi İngiltere'de bulunan Fauna ve Flora International ile işbirliği de yapan dernek, Bİrleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nde özel danışman statüsüne sahip. DHKD ile ilgili ayrıntılı bilgi için www.dhkd.org adresine de uğrayabilirsiniz.