Vitrin Darıca'da yeni bir Kalamış

Darıca'da yeni bir Kalamış

24.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Darıca'da yeni bir Kalamış

Darıcada yeni bir Kalamış
Darıca'da yapımına başlanan ve 2002 yılında tamamlanacak olan Dariye Evleri, geçmişin Kalamış'ını yeniden oluşturmayı amaçlıyor. Eski masallarda bir dudağı yerde, bir dudağı gökte olan devler vardı. Çocukların düş dünyasına televizyon frekanslarının karışmadığı dönemlerden kalan bu benzetme, İstanbul'u anımsatıyor kimi zaman. Nüfus artışını kent sınırlarının gelişmesi izliyor ve kent bunaltıcı bir hale geliyor. Hem İstanbul'da kalıp hem de İstanbul'un olumsuzluklarından uzaklaşmak isteyenler için tasarlanan ve Darıca'da yapımına başlanan Dariye Evleri 2002 yılının Mart ayında hazır hale gelecek.
Dariye, divan şiirinde yeni yaptırılan köşk ve saray gibi binalar için kaleme alınan kaside anlamına geliyor. Darium Projesi'nin ilk etabı olup Darıca Kuş Cenneti'nin hemen yanında konumlanan Dariye Evleri'nde Baysa imzasını görüyoruz. Bir buçuk yıl önce kurulan Baysa, Bayramoğlu ailesi ile Ömsa'nın ortak kuruluşu. Baysa Yapı Sanayi ve Ticaret A. Ş.'nin inşaat mühendisi Hakan Altan, Dariye Evleri'nin 3 blok ve 39 daireden oluşacağını söylüyor. 5 katlı blokların yaygın bir alan üzerine kurulması, Hakan Altan'a göre bir blok görüntüsü vermediği gibi binaların 5 katlı bir villayı andırmasını sağlıyor. Altan 185 metrekareden oluşan normal dairelerin 4 oda, salon, 2 banyo, mutfak ve geniş bir antreyi içerdiğini söylüyor. Altan zemin kattaki 145 metrekarelik dairelerin de panoramik deniz manzarasına sahip olduğunu vurguluyor.
Hakan Altan, Darıca'yı seçmelerine neden olarak, İstanbul'a yakın oluşunu ve kent yaşamında özlem duyulan doğal güzelliklere sahip olmasını gösteriyor: "Darıca hala bakir bir balıkçı kasabası. Yeşil doğası, temiz havası, denizin hemen kenarında olması ve kuş cıvıltılarıyla sakin bir yaşam var burada." Ulaşım olanakları sayesinde İstanbul'a kolayca gidip gelinebildiğini de belirtirken, "Kadıköy'den 20, Mecidiyeköy'den 35 dakikada buraya varmak mümkün. Tuzla ve Darıca'da deniz otobüsü iskeleleri de açılınca ulaşım daha da kolaylaşacak. Hemen önümüzde bir de marina yapılacak," diyor.
Dariye Evleri çevresi ve ulaşım kolaylığıyla birçok kişinin gereksinimlerine yanıt vermeyi amaçlamış. Dışarıdan bakınca görünen bu olumlu tablo evlerin içine nasıl yansımış diye sorduğumuzda, Hakan Altan "lüks" kavramının öznelliğine değiniyor ve şöyle diyor: "Bizim için önemli olan depreme dayanıklılık ve izolasyon gibi unsurlardır. Biz bu güveni sağlıyoruz. Bunun yanında jakuziler ve hilton tipi lavabolar, şömineli 45 metrekare salon zaten bizde standart olarak bulunuyor."
Evlerin içindeki ayrıntılardan biri de mutfakların "kış bahçesi"ne sahip olması. Altan, "Masanıza oturduğunuzda etrafınız tamamen cam olduğu için denizi seyrederken doğal ışıkla aydınlanıyorsunuz," diyor.
Darium Projesi çerçevesinde inşa edilecek olan Darium Club ise yelken kulübü, fitnes merkezi, tenis salonları ve lüks bir balık restoranını içerecek. Herkese açık olacak bu kompleksten Dariye Evleri'nde oturanlar özel koşullarda yararlanacak. Altan, Darıca'da rahatlıkla denize girilebildiğini söylerken, Darium Club'da bir de havuz bulunduğunu belirtiyor.
Baysa, Darium Projesi'nde ev sahibi olmak isteyenler için "Fırsat Ödeme Planı" hazırlamış. Döviz üzerinden 36 ay vade yaptıklarını belirten Hakan Altan, "Burada kira öder gibi ev sabihi olmak mümkün. Zemin kattaki daireler 75 bin dolardan başlıyor. Dubleks daireler 160 bin dolar. Peşin alımlarda yüzde 15 indirim var. Ayrıca vadeli alımlarda finansmanı biz yaptığımız için hiçbir banka riski yok," diyor.