Vitrin Denizlerin Ferrari'si

Denizlerin Ferrari'si

08.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Denizlerin Ferrari'si

Denizlerin Ferrarisi


En az 30 bin dolarınız varsa ulaşım artık sorun değil. Çünkü Murat Alemdar sürat teknelerini üretti.


       45 saniyede Suadiye'den Burgaz Ada'ya gidiyor. Nasıl oluyor bilmiyorum ama gidiyor. Denizin üstünde adeta uçuyorsunuz. Bu tekneler sayesinde her yer çok yakınlaşıyor. Sürat kana karışıyor. Vıııııın diyor, Bebek'e gidiyorsunuz, vıııın diyor Çengelköy'desiniz. Adalar, modalar heryer iki dakika.
       Bu tekneleri Alemdar Holding'in en genç patronu Murat Alemdar yapıyor. Murat Alemdar'ın çocukluğu tekne maketleriyle geçmiş. Büyümüş; tekneleri hayatından atamamış. Alemdar Holdig, Amerika'ya zeytinyağı pazarlayıp, kimyevi madde, sabun falan üretirken o fabrikaların bir köşesinde tekne yapmakla uğraşmış.
       Ve sonunda başardı. Murat Alemdar malzemelerini Amerika'dan ithal ettiği sürat teknelerinin tamamını Dilovası'nda kurduğu tersane de kendi yapıyor.
       Bu güne kadar tam 10 tane sürat teknesi yapıp satmış. Teknelerin fiyatları
       30 bin dolarla 300 bin dolar arasında değişiyor. En küçüğü, 5 en büyüğü 7 kişilik.
       Teknelerin hertürlü detayıyla ilgilenen Murat Alemdar boyama aşamasında bile etkili. Nerenin ne renk olacağına o karar veriyor.
       Yapılan sürat tekneleri yarış amaçlı üretilmiş. Ama nerdeee? 10 kişiden ancak 2 - 3 kişi yarışa katılmış. Gerisi hava... Örneğin yaptığı prefabrik evlerle tanınan iş adamı Deniz Üçüncü tekneyi alırken yarışa gireceğine söz vermiş. Ama girmemiş.
       Bir sürat teknesini üretmek oldukça zor. Murat Alemdar bir tanesine iki ayını veriyor. İlk yaptığını ise bir yılda tamamlamış. Şimdi o tekne Dani Goldenberg isimli bir yarışcıda. Dani, tekneyi Miami'ye götürecek ve orada yarışlara katılacakmış.
       Teknelerin sponsoru da var. Demirören'in sahibi olduğu Demal Otogaz ve Milangaz. Murat Alemdar yeni sponsorluklara da açık olduklarını belirtiyor. Sürat tekneleri 1 saatte 200 litre benzin yakıyor. Biliyorsunuz süper benzinin litresi 600 bin lira. Hesaplayın artık.
       Tekneler 600 beygir. Yani 2*300. 110 mil hız yapıyor. Bu rakam 80 km eşit oluyor.
       Sürat tekneleri bugüne kadar en uzak İstanbul - Marmaris arasında, 5 saatde gitmiş. Çeşme - Bodrum arasını ise 1 saat 45 dakikada tamamlamış.
       Murat Alemdar tekne yapım işini geliştirmeyi düşünüyor. İlerleyen günlerde
       13 metre kamaralı sürat tekneleri üretecek. Bu sürat teknelerinde yatların sahip olduğu bütün konfor olacakmış.
       Bir sürat teknesi üretmek için dört tane ana malzemeye ihtiyacınız var.
       PVC köpük, vinilester, S Glass ve Kevler. Tekneler kişisel isteklere bağlı olarak da tasarlanabiliyor. İçine buzdolapı ve müzik dee koyabiliyorsunuz.
       Bir sürat teknesi aldıysanız sahip olmanız gereken bir kaç özellik var. Bir kere Lunapark'a gittiğinizde mideniz bulanıyorsa siz sürat teknesini ancak uzaktan izleyebilirsiniz. Denizlerin Ferrari'si diye ünlenen bu teknele binmek için yüze tam olarak oturan ve rüzgarda uçmayan bir de gözlüğe ihtiyacınız var. İşte hepsi bu kadar.
       Türkiye'de yalnızca Murat Alemdar'ın ürettiği bu tekneler ülkemizde sosyete diye tabir edilen bir kısım zengin tarafından da talep görüyor. Birlikte olduğu mankenlerle ve otoparklarıyla ünlü Ozan Şer bir tane sipariş vermiş bile...