Vitrin Doğa oyuna çağırıyor

Doğa oyuna çağırıyor

26.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Doğa oyuna çağırıyor

Doğa oyuna çağırıyor
Doğa oyuna çağırıyor
Murat PİLEVNELİ

Doğa oyuna çağırıyor
Passiflora Caerylea yani nam - ı diğer çarkıfelek, saat çiçeği. Anavatanı Peru ve Arjantin olan bu daimi yeşil kalabilen sarmaşık çok hızlı gelişir. Özellikle bahçe ve balkonlarda bolca kullanılır. İsteği rutubetli, bol yapraklı çürüklü zengin topraklardır. Kireçli, kurak alanlar saat çiçeğine uygun değildir. Tam güneşten yarı gölgeye her türlü poyraza kapalı alanda iyi gelişir. Kışların çok soğuk geçtiği, kar yağışının bol olduğu yerlerde zedenebilir ama ilkbaharda tekrar büyümeye başlar, çekinmeden dikebilirsiniz.
Başka bitki ya da tel duvar tipi yardımcılarla gelişmektedir. Yazın alınacak köklendirme tozuyla üretilebilir. Parçalı, daimi yeşil yaprakların dışında üç boyutlu beyaz - mor - mavi heykelsi çiçekleri sonradan portakal renkli yenilebilen meyvalara dönüşür. İngilizce'de tutku çiçeği olarak bilinen bitki mücevher sanatında, porselen süslerinde bolca kullanılmıştır. Yatıştırıcı şurup olan "passiflora" bitkiden elde edilmektedir.
Clemantis yani Amerikan sarmaşığı ile beraber dikilebilir. Piyasada 2 milyon liraya 40 - 50 santimetrelik fideler bulabilirsiniz.

Bir adres
Endonezya el sanatlarına bayılıyorum. Arı gibi hızla çalışan bu insanlar ne şaheserler yaratmışlar, gidin görün. Dokuma kumaşlar, örme sepetler, koltuklar, tepsiler, yer döşemeleri. Fenerbahçe'de Feryal Solakoğlu'nun getirdiği (0216 330 41 42 - 43) bu eşyaların dışında bahçe mobilyaları, meşaleler, saksılar, küpler de var. Benekli Bambu koltukları tavsiye ederim. Aynısı bu seneki Ralph Lauren ev koleksiyonunda var. Hem de bilmem kaç misli ucuza.

Pratik öneriler
1 Emaye eski sürahi dekoratif bir saksıya nasıl dönüşür? Öncelikle dibi delinir. En alta topraktaki su süzülsün diye ufak taşlar döşenir, uygun çiçek dikilir, gerektikçe sulanır. Teneke kova, çaydanlık, fıçı... Her şeyle olabilir. İçinin paslı olması sorun çıkarmaz, aksine faydalı bile olabilir. 2 Eski ilaç şişeleri, su şişeleri bir iki dal çiçek için kristal vazolardan daha da estetik, zevkli olabilir. İçinizdeki yaratıcılığı çıkartın. Doğa sizinle oynamak ister.

e-mail:mp@turk.net