Vitrin Doğrudan kazanç

Doğrudan kazanç

27.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Doğrudan kazanç

Doğrudan kazanç
Sibel Arna
Doğrudan kazanç
2,5 yıl önce 1 milyon 250 bin lira ödeyerek üye olduğu Avon'un bu yıl en çok satış yapan temsilcisi seçilen Susana Andorca, bir yıl içinde yaklaşık 7 milyar liralık satış yapmış.

Dünyanın önde gelen güzellik şirketlerinden Avon'u bilirsiniz. 1886 yılında Amerika'da kurulan bu şirketin en önemli özelliği doğrudan satış sistemini uygulaması. Yani temsilciler vasıtasıyla kapı kapı dolaşarak kozmetik, koku ve kişisel bakım ürünleri satması. Hizmeti müşterinin ayağına götüren bu şirket, 1993 yılında Eczacıbaşı'yla ortak olarak Türkiye pazarına girdi. Türkiye'de bugün yaklaşık 43 bin temsilciyle satış yapan Eczacıbaşı - Avon'un temsilcilerinin yaklaşık yüzde 97'si kadın.
Avon bu yıl da temsilcileri vasıtasıyla birçok kadının güzellik ürünü ihtiyacını giderdi. Ama en çok satışı kim yapmıştı? Bu sorunun cevabını en az bizim kadar merak eden Eczacıbaşı- Avon, geçtiğimiz günlerde birinciyi açıkladı. Yaklaşık 7 milyarlık satış yaparak birinci olan kişinin ismi Susana Andorca.

  • Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
    29 yaşındayım. Romanyalıyım. 5 yıl önce Türkiye'ye geldim ve evlendim. 2,5 yıl önce kocam askere gitti ve ben de bu işe başladım. Romanya'da ekonomi okudum. Aynı zamanda da mankenlik yaptım.

  • Mankenlik yaptığınıza göre kozmetik sevdiğiniz bir konu...
    Evet, kozmetiği çok seviyorum. Kremlere, parfümlere, jellere bayılıyorum.

  • Avon'la nasıl tanıştınız?
    Bir arkadaşım satıyordu. Ondan bir sürü ürün satın aldım. Bir süre kullandım. Ürünleri çok beğendim. Sonra şirkete telefon açtım ve satmak istediğimi söyledim. Ve satmaya başladım.

  • Avon'a üye olmak için 2,5 yıl önce ne kadar ödediniz?
    1 milyon 250 bin lira.

  • Ürünleri nerede ve kimlere satıyorsunuz?
    Türkçem çok iyi olmadığı için, Laleli'deki yabancılara satış yapıyorum. Tabii Türk müşterilerim de var. Genelde Laleli, Aksaray civarındaki kuaförleri ve güzellik merkezlerini dolaşıyorum. Oradaki müşterilere satış yapıyorum. Yağmur, çamur dinlemeden her gün gidiyorum. Artık gittiğim yerlerde beni tanıyorlar.

  • Peki diyelim ki bir kuaförden içeri girdiniz; kadınların ilgisini nasıl çekiyorsunuz?
    Orada uygulamalar, deneme bakımları yapıyorum. Parfümleri sıkıyorum, kremleri denettiriyorum. Bir kere her gittiğim yere katalog bırakıyorum. Çok zor olmuyor ilgi çekmek. Çünkü her kadın kozmetiği seviyor. Satış yaptığım her kişiye telefon numaramı veriyorum. Onlar ürünleri bitince beni tekrar arıyorlar.

  • Hangi yaş ve meslek grubundan kadınlara satış yapıyorsunuz?
    Daha çok gençler ve ev hanımı olanlar. Ama başka işlerle uğraşanlar da var.

  • Yabancı müşterilere satış yapıyorum diyorsunuz. Onlar Avon'u tanıyorlar mı?
    Evet. Romanya'da Avon var. Tanımasalar da orada deneyip seviyorlar.

  • Sipariş edilen ürünleri nereden alıyorsunuz?
    Bahçelievler'de belli toplama noktaları var. Ama şirket çoğunlukla siparişlerimi eve gönderiyor. Ben dağıtımını yapıyorum.

    Fotoğraf: Mirhan Bilir