Vitrin Dünyalar bizim oldu

Dünyalar bizim oldu

13.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünyalar bizim oldu

Dünyalar bizim oldu

Dilek SANCILI İstanbul bir dünya şehri olma yolunda emin adımlarla ilerlerken pek çok ülkenin dünya gecelerine de ev sahipliği yapıyor. Bu gecelerde o ülkenin yemeğinden müziğine kadar pek çok şey hakkında fikir sahibi olabiliyorsunuz. Kafkasyadan, Afrikaya kadar uzanan bu geniş yelpazede çok değişik kültürleri yerinizden görme şansına sahipsiniz.
Bu gecelerden sürekli devam edeni ise Sed Hotel'in içinde yer alan Tamara Restoran'da yapılan Kafkas Gecesi. Kafkaslara ait tüm gelenekleri dekoru, müziği ve yemekleriyle yaşatan restoranda pek de yabancı olmadığımız bir Türk misafirperverliği gözünüze çarpıyor. Ama farklar da yok değil tabi. Sed Hotel Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü Serpil Keskin'e göre Kafkasların yemek kültürünün en önemli özelliği masanın, üstündeki örtünün görülmeyecek kadar yemeklerle dolu olmasıymış. Öyle ki yemek yenilen tabakları bile koyacak yer bulunamazmış. Bir başka özellik ise masaya mezeler, ara sıcaklar ve ana yemek tek tek gelmiyor hepsi birarada masanın üzerine konuyor. Bu geleneği ilk başlarda Tamara Restoran'da da uyguladıklarını belirten Keskin, bunun Türk yemek yeme alışkanlığına çok ters gelmesinden dolayı vazgeçtiklerini söylüyor. Kafkas yemeklerinde en fazla kullanılan malzemeler ise kişniş, ceviz ve sarımsak. Bu üç malzemeyi hemen hemen tüm yemeklerde kullanıyorlar.
İçkinin bolca tüketildiği Kafkas gecelerinde içilen şarapların hepsi el yapımı ve Gürcistan'dan geliyor. İçkinin fazlaca talep gördüğü Kafkasyada her masanın "Tamada"sı oluyormuş. Genelde eve gelen misafirin içinden seçilen Tamada'nın içkiye başlamasıyla gece başlıyormuş. Sonrada herkesin şerefine sabaha kadar şarap içiliyormuş.
Kafkas gecesindeki yemekler Gürcü mutfağından seçilirken dans, gösteri ve halk oyunlarında Çerkez yöresi tercih ediliyor.
Mekanda cuma, cumartesi ve pazar günleri Kafkas Halk Danslarının yarım saatlik bir gösterisi var. Gösterinin dışında ise yine Gürcistan'daki üniversitelerde öğretim görevlisi olan iki müzisyenin keman ve piyano resitallerini dinleyebilirsiniz.
Hafta içi her gün açık olan Tamara Restoran'da yemek servisi 19.00'da başlarken, müzik 20.00'de başlayıp 24.30'a kadar sürüyor. Restoran'da fiyatlar ise şöyle; dört soğuk, üç ara sıcak bir de ana yemek iki kadeh içki fiksmenü olarak 8 milyon lira. Bunun dışında restoranda alakart sistemi var.
Rezervasyon: 0212 - 252 27 10 Filmiyle yetinmeyin 16 marta kadar İstanbul'lular egzotik geceler yaşayacaklar. Çünkü The Marmara Brasserie'de Fas'ın filmlere konu olan şehri Casablanca geceleri düzenlenecek. Fas'ın ünlü şefi Mimoun'un hazırladığı zengin yemek çeşitlerinden Tagine Couscous, Pastilla gibi eşsiz lezzetlerin tadına varılacak. Al Ikhlass Orkestrası'nın şarkıları Gnaoua Folklor Grubunun dansları, yöresel şovları Faslı kına ustasının dileyen herkese yapacağı özel kına motifleri, geleneksel el sanatlarından örnekler size çok özel saatler yaşatmayı vadediyor.
Ayrıca Casablanca Geceleri'nin sonunda yapılacak olan çekilişte bir çift, Royal Air Maroc ile Casablanca'ya gidiş dönüş uçak bileti kazanacak.
19.00 - 23.00 saatleri arasında açık büfe akşam yemeği kişi başına 9 milyon 950 bin lira. Casablanca şarapları ve diğer içecekler ise fiyata dahil değil.
Rezervasyon: 0212 - 251 46 96'dan 717 Otantik tango Daha önce de yaptığı Tango geceleri ile dikkat çeken Armada Otel 14 - 17 mart tarihlerinde de Tango'nun 5. yaş günü kutlamaları için Avusturya'dan "Band - O - Neon" grubunu davet etti. Armada Ahırkapı Lokantası'nda gerçekleştirilecek dört özel gecede konuklar tango müziğinin ve dans gösterilerinin en seçkin örneklerini görecekler.
Türk, Arjantinli, Avusturyalı ve Polonyalı sanatçılardan oluşan "Band - O - Neon" (Orquesta Tipica del Tango) Orta Avrupa'nın yegane otantik tango orkestrası. Viyana merkezli grubun repertuvarında kusursuz yorumladığı Arjantin tangolarının yanı sıra, Türkçe sözlü tangolarda yer alıyor. Gerçek tango arajman teknikleriyle yeniden yorumlanan tangolar sizi geçmişe götürecek.
Bu özel dört gecenin fiyatı ise kişi başı 10 milyon lira. Program ise 20.45 - 21.30 arasındaki ikramla başlıyor. 22.00 - 24.00 arasında ise konser ve dans gösterileri olacak.
Rezervasyon: 0212 - 638 13 70 - 78 Bayram var James Joyce Irish Cafe Pub'da ise 15 - 21 mart tarihleri arasında İrlanda Bayramı kutlamaları yapılacak. İrlanda'dan özel olarak gelen 8 kişilik grup tarafından İrlanda Folk müziğini dinleyecek ve İrlanda Folk Dansları gösterisini izleyebileceksiniz. Ayrıca gece boyunca konuklara İrlanda içkileri ve yemekleri ikram edilecek.
Cuma - cumartesi giriş ücreti 3 milyon lira. Çarşamba günü ise 2 milyon lira. Girişe bir yerli içki dahil.

Veee mutfak...

Dünya gecelerinin yanı sıra dünya mutfaklarının da pek çok örneği de İstanbul'da.
Divan Lokantası, deniz ürünleri mutfağından sonra ikinci yemek haftasını 11 - 20 mart tarihleri arasında "Belçika Yemekleri Haftası" ile sürdürüyor.
Belçika mutfağının ünlü şeflerinden Jean - Luc Tagnon'un şefliğinde Divan Lokantası'nın usta aşçıları tarafından hazırlanan yemekler sunulacak. Yemeklerde kullanılan malzemeler ise oldukça ilgi çekici. Kurbağa bacağı, salyangoz, zengin deniz mahsülleri, kuzu, dana, piliç ve ördek etiyle hazırlanan yemekler değişik tadlardan hoşlananlar için ideal.
Hilton İstanbul ise dünyanın ünlü şeflerini İstanbul'da ağırlamaya Diethard Urbansky'le devam ediyor. 09 - 20 mart tarihleri arasında "Yeni Alman Mutfağı"ndan (New German Cuisine) eşsiz lezzetler İstanbullu lezzetseverleri bekliyor.

Yazarlar