Vitrin Dünyayı hibrid otomobiller kurtaracak

Dünyayı hibrid otomobiller kurtaracak

16.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünyayı hibrid otomobiller kurtaracak

Dünyayı hibrid otomobiller kurtaracak
16 Mayıs 1998
Nazire KALKANCI

AIDS'e bile çare bulundu diye seviniyoruz. Ama bazen insanın aklına gelmeyen başına gelebiliyor. İşte size kötü bir haber; bilimadamları 21'inci yüzyılda insan sağlığı açısından karamsarmış. Nedeni şu meşhur sera etkisi yaratan gazlar. Bu sefer dikkat çekilen tehlike okyanusların yükselmesi filan değil. Çok daha farklı ve insana, "Yok canım, bu kadar da olur mu?" dedirtecek bir şey. Sanayi kuruluşlarının yaydığı karbondioksitle ısınan dünya yakın gelecekte alerji, sıtma ve kolerayla savaşmak zorunda kalabilirmiş.
Ne tuhaf değil mi? Gördüğünüz gibi, tıp ilerlemesine ilerliyor ama insanoğlu kendisine yeni hastalıklar icat etmekte usta. Olmadı, eski hastalıkların "nüksetmesi" her zaman mümkün. Bilimadamları bu konuda gayet ciddiler. 2100 yılına kadar dünyadaki mevcut sıtma vakalarına her yıl 100 milyon yeni vaka eklenmesini öngörüyorlar. Bu vahim gelişmenin nedeni yalnızca sanayi kuruluşlarının bacalarından çıkan ve yılda 2 milyon tona ulaşan karbondioksit ve metan gazları değil. Otomobillerin egzosundan çıkan duman da aynı şekilde sera etkisi yaratıyor.
Geçtiğimiz aralık ayında Japonya'da gerçekleştirilen Kyoto Zirvesi'nde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin emisyon miktarları çokça konuşuldu ve sıkı pazarlıklar sonunda genel olarak sera gazlarının emisyonunda yüzde 5.2 oranında bir azalmaya gidilmesi karara bağlandı. Pek çok tartışmalı maddeyi barındıran Kyoto Protokolu her ne kadar çevrecileri tatmin etmediyse de anlaşmanın imzalanmasından sonra pek çok sanayi kolunun çevreci çözümler üretmeye hız verdiği görülüyor. Bunların başında da otomotiv sektörü geliyor. Yakın zamana kadar bir çeşit fantezi gibi görülen ve otomobil fuarlarında gösteri amacıyla sergilenen hibrid (melez) otomobiller - yani benzin ve elektrikle çalışan - artık yavaş yavaş gerçeğe dönüşmeye başladı.
Bu alanda en hızlı Toyota çıktı ve üretime başladı bile. Otomotivin devlerinden Mercedes, Ford ve General Motors da aynı yolda ilerliyor. Dünyanın hali ne olursa olsun, kimsenin otomobil sevdasından vazgeçeceği yok. Biz en iyisi şu çevreci otomobillerin bir an önce yaygınlaşması için dua edelim. Yoksa geleceğimiz hiç de parlak görünmüyor. Bu yüzyılın başından beri insan elinin fazlasıyla değdiği dünya gezegeninde bilimadamlarına göre önümüzdeki yüzyıl içinde egemen olacak manzara ise şöyle:
* Isı bölgelere göre 1 - 3.6 santigrat arasında yükselecek. Böylece 21'inci yüzyıldaki iklim değişikliği gezegenin son 10 bin yıllık tarihinde meydana gelen ısı değişikliğini aşmış olacak.
* Deniz seviyesi 15 - 99 santimetre yükselecek. Bu durum dünyanın alçak bölgelerinde yaşayanları ciddi biçimde tehdit edecek.
* İnsan sağlığı bu durumdan son derece olumsuz etkilenecek. İklimin ılımanlaşması ve sıcak hava dalgalarının artması kirli - sis yaratarak soluduğumuz havanın kalitesinin daha da düşmesine neden olacak.