Vitrin Eski başkent mutfağı

Eski başkent mutfağı

09.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eski başkent mutfağı

Eski başkent mutfağı
Sibel ARNA
Eski başkent mutfağı
Uzakdoğu'nun eşsiz lezzetlerini keşfetmek isterseniz ismini Japonya'nın eski başkentinden alan Swissotel'in Japon restoranı Miyako'ya mutlaka uğrayın. Son yıllarda bir alternatif olarak ortaya çıkan Japon mutfağı, Türk insanı tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Düşük yağ oranı içeren sağlıklı yemekleri ve değişik lezzet anlayışıyla, aslında bize çok uzak olan bu mutfak, bir trend olarak kabul gördü. İnsanlar artık evlerinde davet verdiklerinde Japon yemekleri yapıyorlar. Sağlıklı ve modern hayatın gereklerini de böylece uyguluyorlar. Artık her semtte bir Japon lokantası var. Ama bence hepsine güven olmuyor. Çünkü Japon yemekleri, deniz ürünleri ve yurtdışından ithal edilen, saklanması hayli zor malzemelerle yapılıyor. Güvenilecek isimler sayılı. Bunlardan biri de Swissotel'in Japon restoranı Miyako. Miyako, Japonya'nın eski başkentinin ismiymiş. 1991'de açılan restoran pazartesi hariç her gün öğlen 12:00 - 15:00, akşam 19:00 - 23:30 saatlerinde açık. Miyako en ufak detayına kadar Japonya'dan ithal edilen mobilya ve servis ekipmanlarıyla donatılmış bir restoran.
Budizm hiçbir canlı hayvanın öldürülmesine izin vermediği için Japon mutfağının geneli sebzelerden oluşuyor. Geneli diyorum çünkü yüzyıllar içinde bu yasağın sınırları biraz genişlemiş. Balık ve tavuk öldürme yasağı kalkınca Japonlar balık ve deniz ürünlerini sofralarında baş köşeye oturtmuşlar. Budizmin hükmü deniz kıyısında son bulmuş. Ama bizim ülkemizdeki Japon restoranlarında et de var.
Eski başkent mutfağı
Miyako'da Japon mutfağının tüm yemekleri büyük bir özenle yapılıyor ve üç tane de özel bölümü bulunuyor.
1. Japon mutfağının en önemli yiyeceği olan sushi'nin en güzel örneklerinin hazırlandığı Sushi Bar
2. Geleneksel Japon yemek yeme tarzını merak edenler için sekiz kişilik özel bir 'tatami' odası
3. Ocakbaşı diyebileceğimiz 'teppen yaki' bölümü. Japon yemek geleneklerinin en ufak ayrıntısına kadar uygulandığı Miyako'nun bu detaylarını keşfettiğimde henüz hiçbir yemeğin tadına bakmamıştım. Ama ortam beni gerçekten büyülemişti. Tabii büyü karın doyurmuyor. Yemeklerin de tadına baktım. Miyako'ya gittiğinizde yemenizi önereceğim üç yemek var. Ishiyaki, tempura ve sushi. Ishiyaki; özel ızgarada ve az yağda pişen yemeklere verilen bir isim. İsteğe göre pirzola, somon veya karides çeşitlerinin yanınd soğan, yeşil biber, havuç, mantar, patates ya da mantar ile sunuluyor. Pirzola ve mantarın uyumu mükemmeldi.
Una batırılarak kızartılmış karides ve mevsime göre değişen patlıcan, mısır, mantar, fasulye gibi sebzeler ile hazırlanan tempuranın içinde soya sosu, tatlı şarap, turp ve zencefil var.
Sanırım sushi'yi artık hepiniz biliyorsunuz. Genelde pilavlı çiğ balık olarak tanınır. Ama sushi'nin somon, karagöz, levrek, ton balığı çeşitlerinin yanı sıra karides, yengeç, ahtapot ve kalamar gibi alternatifleri de var.
Miyako'da hepsi yapılıyor. Pilav ise özel Japon sirkesi ile hazırlanıyor. Eğer siz de benim gibi çiğ balık sevmiyorsanız sushi'nin diğer alternatiflerini bir deneyin. Memnun kalacaksınız.


Miyako
Swissotel
Bayıldım Cad. No:2 Maçka / Beşiktaş
Tel: 0212 259 01 01