Vitrin 'Ev önce sizi aksettirmeli'

'Ev önce sizi aksettirmeli'

10.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Ev önce sizi aksettirmeli'

Ev önce sizi aksettirmeli
Dilek SANCILI
Ev önce sizi aksettirmeli
Tasarımcı Cemil İpekçi şimdilerde dekoratör olarak da adından söz ettiriyor. Bodrum'da yaptığı örnek evi bir kokteylle tanıtan İpekçi, "Ev modaya uyarak döşenmemeli," diye düşünüyor.
  • Yıllardır moda tasarımcılığı yapıyorsunuz, şimdi de ev dekorasyonuna el attınız...
    Aslında yıllardır gizli gizli dekorasyonla uğraşıyorum. Sonra niye bunu profesyonelce yapmıyorum diye düşündüm. Çünkü anladım ki giysileri yaratırken hayalde bir insanın üstünde yaratıyorsunuz. O insan da boşlukta değil, bir mekanda duruyor. Yani farketmeden mekan yaratıyorsunuz. Bir kadına gece elbisesi tasarlarken, onu bir gece kulübünde, baloda düşünüyorum. Kadının elinde taşıdığı kadehe kadar hepsini birden tasarlıyorum. Bir de bakıyorsunuz gerçekten giysi tasarımıyla, takı tasarımıyla, mekan tasarımı arasında hiç fark yok. O yüzden bana modacı denilmesini sevmiyorum. Ben bir tasarımcıyım. Pek çok şey tasarlıyorsunuz ancak içerisinden tek birisini alıp hayata geçiriyorsunuz. Ama isterseniz her bir parçasını hayata geçirebilirsiniz. O yüzden ben dekoru, mekan giydirmeyi çok seviyorum.
  • Giysiden ne gibi farkları var?
    Giysiden çok daha renkli. Çünkü giysideki gibi kareleriniz, köşeleriniz yok. Ayrıntılar çok. Ayrıntıları giyside de severim ama burada daha çok olduğu için beni daha çok doyuruyor. Araştırması, alışverişi zevk veriyor. Bir de her sene evimi değiştiririm. Bu çok pahalıya mal olan bir şey. Bugün her eşyaya, her mekana sahip olamazsınız. Her sene evin ayrı bir duvarını yıkıp örüyorum. Ama dekora başladığımdan beri artık evimi yıkmamaya başladım. Başka evleri dekore ederek tatmin oluyorum. Bir sürü evim varmış gibi oluyor.
  • Modayı ev dekore ederken de reddediyorsunuz galiba?
    Tüm insanların bir zevki ve tarzı var. Bu evi yaparken daha çok inandım buna. Yıllardan beri esasında her iki senede bir arkadaşımın evini dekore ediyorum. Kendi evimi iki senede bir değiştiriyorum. Bakıyorum hakikaten çok sıcak ev yapıyorum. Nasıl giyside modayı kabul etmiyor ve sevmiyorsam dekorda da sevmiyorum. Çünkü insanlar arasında dekorasyonda da moda var. Mesela bu sene beyaz ev moda, öbür sene sarı. Nasıl modayla ev yapılabilir ki? Çünkü ev yaşanan bir mekan. Giysilerinizden bile daha önemli. Öncelikle sizi aksettirmesi gerekiyor. Doğdunuzdan beri alışkanlıklarınız var, hoşlandığınız, görmek istediğiniz objeler var.
  • Dekor yaparken kişi ya da ev seçiyor musunuz?
    Dekor yaparken de aynı paralelde, aynı dünyalarda olduğunuz insanlara dekor yapmak keyifli. Çünkü bir mekan yaparken, o insana uygun değilse onun evinde çok rahat edeceğine inanmıyorum. Ancak belirli bir paraleldeyseniz, bir yerde buluşuyorsanız dekor yapmanız her ikiniz için de keyifli oluyor.
  • Evlerini dekore ederken o ailenin veya kişinin yaşam biçimini inceliyor musunuz?
    En az 10 - 15 gününüzü dekor yapacağınız insanla beraber geçirmeniz gerekir. Çok iyi arkadaşım bile olsa özel şeylerini bilmeyebilirim. Mesela bundan yıllar evvel bir arkadaşımın evini yapıyordum. Orada otururken farkettim evin beyi akşam eve geliyor, paltosunu asmak yerine yere atıyor. Evlerini dekore ederken de yere puf gibi bir şey koydum. O dışarıdan gelip paltosunu attığı zaman portmanto gibi oldu. Çünkü bu insanı alışkanlığından vazgeçiremezsiniz. Ama bu yaptığını şık hale getirebilirsiniz. Mesela benim için banyo ve mutfak çok önemliyken bazıları için hiç önemli olmayabilir. Onun için büyük bir banyo yapmanıza gerek yok. Hiç kimseye zevkinizle emredemezsiniz ancak zevki paylaşabilirsiniz.
  • Evin büyüklüğüne, odalarına da siz mi karar veriyorsunuz?
    Aslında en keyiflisi iç mekan daha bölünmeden dekoru yapmaya başlamak. Mesela benim evde ilk baktığım şey elektrik süpürgemi nereye koyacağım. Çünkü onun için bir yer olmalı. Bütün bunları baştan düşünürseniz ona göre yer verip ona göre dekore edebilirsiniz.
  • Yazlık evin belli kriterleri var, değil mi?
    Yazlık evin eşyalarında kullandığınız kumaşların kış kadar karanlık olmaması lazım. İkincisi ise eşyalar kışlık evdeki gibi hem sıcak hem yalın hem de rahat olmalı. Ama bu yaptığımız ev hem yaz hem kış kullanılabilen evlerden. Çünkü her türlü konfor var ve şehir merkezine çok yakın. O yüzden de iki mevsimi düşünerek dekore ettim.
  • Kullanmadığınız şeyleri dekor yaptığınız kişiler sevse bile kullanmıyor musunuz?
    Hayır kullanmıyorum. Başka bir kişinin evini yaparken zevklerimizin bir olması gerekiyor. Çünkü nasıl giyside ben çok profesyonel olamıyorsam, istedikleri şeyler bana uygun olmadığı zaman dikemiyorsam aynı şeyler dekorda da geçerli. Öbür türlüsü bana sanatıma veya zevkime ihanet gibi geliyor. Parayla şiir yazmak gibi geliyor.
  • Obje olarak mum ve aynayı ağırlıklı kullanmışsınız...
    Çocukluğumdan beri mumu ve aynayı çok severim. Çünkü hayatımdaki ilk arkadaşım aynaydı. 10 yaşına kadar çok nemrut, okulda bile kimseyle konuşmayan biriydim. Hep aynalarla konuşurdum. Aynanın bir evde insanlara mutluluk getirdiğine de inanırım. Aynalarla yaşadığınız zaman yılların farkına varabiliyorsunuz.