Vitrin Evrene çomak sokmanın bedeli

Evrene çomak sokmanın bedeli

01.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Evrene çomak sokmanın bedeli

Evrene çomak sokmanın bedeli


OF AMAN / AYŞENUR YAZICI


       İnsanın gen haritasının şifresi çözüldü. Aferin bize! Bilmediğimiz bir alfabenin harfleriyle yazılmış bir romanı okumakla iş bitmeyecek, o dili de öğrenmek gerekiyor. İnsanoğlu aya ayak bastığında dikilen tüylerim yine diken diken oldu.
       Sevgili Kırkoğlu’nun dediği gibi, burada amaç daha iyi bir sağlık ya da uzun yaşam gibi gözükse de, böylesi bir düzenin doğal olup olmadığının sorgulanması çok daha önem taşıyor.
       Bu konu, gururla karşılanacak bir buluş olmanın ötesinde beni kaygılandırıyor. Çünkü insanoğlu daha ahlakın ne olduğunu keşfetmedi. Milyonlarca yıldır kurulu bir ahenk içinde büyüyen, gelişen ve yaratıldığı ilk andan itibaren hatasız çalışan bir düzenimiz var. Şimdi bu düzene çomak sakuluyor. Böylece evren dengesi sendeleyecek. Tüm bunları yapan ise maddeci düşünen insanlar.
       Evrenin muhteşem düzeni teknik çomaklarla dürtülmeseydi, belki de genler bu denli hastalıklı olmayacaktı! Kendi bozduğumuzu mu onarmaya çalışıyoruz yoksa?
       Bu, benim görüşüm, karşı çıkabilirsiniz tartışmaya hazırım. Ama lütfen, bilgisayarla yazılmış takma isim ve sahte imzalı mektuplar yollamayın.
       Elektronik posta adresim aşağıda. Fikrinizin arkasında durduğunuzu, size ulaşabileceğim bir adres veya telefon varsa anlayabilirim. Gen deyip geçmeyin. 40.000 - 100.000 arası olduğu söyleniyor. Her gen şeker yapılı daha küçük taneciklerden oluşuyor (nükletid). Bunlardan 30.000 tanesi bir araya gelince "gen" i oluşturuyor. Yaklaşık 65 milyon tanesi biraraya gelince bir kromozom, 3 milyarı biraraya gelirce 46 kromozom, yani DNA’nın bütünü elde ediliyor...!
       Yani iş bildiğiniz gibi değil. Çetrefilli ve çomak sokulmayacak kadar "bilge" işi. İnsanoğlu erdemini öğrenmeden bilime ulaşmasının cezasını yine kendi çekecek gibi görünüyor.
       Konunun ahlaksal yönü, insanlar arasında ayırım ve zenginliğe bağlı olarak kişilerin bu olanaktan yararlanıp yararlanmamaları gibi oldukça hassas bir konuyu da gündeme getiriyor.
       Amerika, daha adım atılır atılmaz genetik yasaları bile hazırlanmaya başladı. Biliyorlar insanın içinde yatan kurdu...!
       Haydi, hastalıksız, ihtiyarlanmadan, en güzel vücutlu ve en akıllı insanlar 1200 yaşına kadar sıkılmadan nasıl yaşayacaklar bunu araştıralım...!
       Ya da bu ihtiyarlar ordusu, yeni doğanlarla ve tesadüfen ölümsüz olanlarla hangi yiyeceği paylaşıp, hangi toprak üzerinde yaşayacaklar onu araştıralım...


Yazarlar