Vitrin Feleğim şaştı!

Feleğim şaştı!

20.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Feleğim şaştı!

Feleğim şaştı
Yemek konusunda bir gecede dünyayı dolaşmaya ne dersiniz? Nişantaşı'ndaki Memories sizi uluslararası bir lezzet turuna çıkarmakta iddialı. Fevziye AKSOY

Damak zevkime ve ruhuma hitap eden yemeklerle mekanları bulduğumda nasıl seviniyorum bilemezsiniz. Bu hazzı bana yaşatan en son örnek ise, Valikonağı Caddesi'ndeki Memories. Girişindeki vestiyeri geçtikten sonra kırmızı halı kaplı merdivenden restorana iniş, tabiatın pastel renk ve desenlerini yansıtan dekorasyon ve açık renk ahşap kolonların içindeki ışıklardan süzülen aydınlık buraya gerçekten özel bir hava veriyor. Masa armadaşlarım Deniz ve Yeşim ile yaptığım koyu sohbet ise o akşamdan daha da çok keyif almama sebep oldu.
Her damak zevkine uygun yemeklerin yer aldığı mönüyü incelerken, profesyonel olduğu her halinden belli servis elemanımızın önerilerini dikkate alarak siparişlerimizi vermeye başladık. Başlangıç olarak Meksika usulü acılı olmasına rağmen ağızda çok hoş bir tat bırakan tavuklu nohut çorbası, kızartılmış içi tıka basa kıyma ile doldurulmuş tatlı - ekşi sos ile servisi yapılan çok lezzetli Çin mantısı Wonton, Fransız usulü sotelenmiş fasulye yatağında patates, jambon ve peynir ile doldurulmuş krep hamurundan bohçalar ve en çok kereviz ve mantarına bayıldığım rokfor peynirli tost ile sunulan karışık ızgara sebze tabağının tadına bakıldı. Deniz'in galeyanına gelerek siparişini verdiğim, sonra da iyi ki istemişim dediğim porcini mantarlı risotto mükemmeldi. Ana yemeklerden Normandiya usulü müthiş elma püresi ile servisi yapılan nefis ve yumuşacık ördeği, çok hoş sebze ve parmesanlı tartalet ile sunulan kekikli karidesle soya filizi ve Çin eriştesiyle hazırlanan tavuğu büyük bir keyif alarak yedim. Evet, utanmadan bir de bu kadar yemeğin üzerine milföy hamuru üzerinde hakiki vanilyalı sosla sunulan beyaz şarapla marine edilmiş armut tatlısının inanılmaz tadına bakmakla kalmayıp üzeri çıtır karamelalı krem brüle ve mokka kahvesi ile hazırlanmış Meksika usulü krem karameli de tırtıkladım. Üzgünüm baba, ne diyebilirim ki!
Memories'de birbirinden nefis yemeklerin tadına bakmamın kişi başına bedeli ise 10 ila 25 milyon lira arasında.

Valikonağı Cad., Cumhuriyet Parkı yanı, 8 / B, Nişantaşı - İstanbul
Tel: 0212 224 96 66

BAL VE HARDAL SOSLU ALABALIK
Hazırlanış süresi: 25 dakika
Pişirme süresi: 35 dakika
Porsiyon adedi: 4 kişilik
Malzemesi: 1.5 demet ince kıyılmış maydanoz * 4 adet temizlenmiş alabalık * 1 limon * 3 çorba kaşığı tereyağı * Yarım demet ince kıyılmış dereotu * 6 çorba kaşığı hardal * 6 çorba kaşığı süzme bal * 3 çorba kaşığı sirke * 6 çorba kaşığı sıvı yağ * Yarım demet maydanoz
Hazırlanışı:
1. Limonu yıkayıp kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın. Kıyılmış maydanoz, limon kabuğunun üçte ikisi ve 2 çorba kaşığı tereyağını yoğurun. Tuz ve biber ile tatlandırın. Balıkları yıkayıp iç ve dışına limon suyu dökün. Maydanozlu tereyağını balıkların içine paylaştırın. Yağlanmış bir tepsiye yerleştirin.
2. 200 dereceye ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin. Pişirme süresinin bitimine 5 dakika kala, yarım demet maydanozun yapraklarını, limon kabuğunu ve 1 çorba kaşığı tereyağını balıkların üzerine paylaştırın.
3. Dereotu, hardal, bal ve sirkeyi karıştırın. Sıvı yağ ilave edin. Balıkları servis tabaklarına yerleştirip sosu üzerlerine dökün.

SEVGİ YUMAĞI
Hazırlanış süresi: 40 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
Porsiyon adedi: 2 kişilik
Malzemesi: 4 adet 1 günlük yuvarlak sandviç ekmeği * 3 yumurta * 3 çorba kaşığı toz şeker * 1 çay bardağı galeta unu * Yarım tatlı kaşığı tarçın * Yarım tatlı kaşığı nişasta * 2 çorba kaşığı limon suyu * 1.5 fincan beyaz şarap * 1.5 fincan süt
Hazırlanışı:
1. Sandviç ekmeklerinin kabuklarını hafifçe rendeleyin ve uzunlamasına ikiye bölün. Yumurtayı kırıp akı ile sarısını ayrı kaplara koyun. Yumurta sarısı, süt ile 2 çorba kaşığı toz şekeri iyice karıştırın. Ekmeklerin üzerine dökün ve süt çekilene kadar bekletin. Yumurtanın akı ile yarım çorba kaşığı soğuk suyu çırpın. Ekmekleri önce yumurta akına sonra da galeta ununa bulayın. Bekletin.
2. Kalan yumurtaların akı ile sarısını ayrı kaplara alın. Yumurta sarısı, beyaz şarap, nişasta, toz şeker ve limon suyunu bir tencerede tel çırpıcı ile iyice karıştırın. Kısık ateşte sürekli çırparak kaynatın ve hemen ocaktan alın. Sosu, kenarları yüksek genişçe bir kaseye aktarın. Daha büyük plastik bir kasenin içini soğuk su ile doldurun ve sosun içinde bulunduğu kaseyi elinizle tutarak yarısına kadar suya tutun. Sosu sürekli telle çırparak soğutun.
3. Büyük bir tavada yeterli miktarda sıvı yağ kızdırın ve ekmekleri altlı üstlü kızarana kadar pişirin. Ayrı bir kasenin içinde 2 - 3 çorba kaşığı toz şeker ile tarçını karıştırın. Pişen ekmekleri bu karışıma banın. Servis tabaklarına biraz sos dökün ve ekmekleri üzerine yerleştirin. Kalan sos ve vişne kompostosu ile servisini yapın.