Vitrin Golf evliliğinizi kurtarabilir

Golf evliliğinizi kurtarabilir

12.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Golf evliliğinizi kurtarabilir

Golf evliliğinizi kurtarabilir
12 Aralık 1998 Aslı Çakır

Golf evliliğinizi kurtarabilir
Bir sopa, bir top, birkaç delik. Olayımız sopayla vurarak topu deliklere sokmaya çalışmak. Çimen, sohbet ve açık hava... 1895 yılından beri İstanbul Golf Kulübü'ne sahibiz ve golf hakkında ülkemizde çoğu kişinin bildikleri sadece bu kadar.
Ama artık ben çok daha fazlasını biliyorum. Hayır, golf dersleri almaya başlamadım. Sadece Uluslararası BMW Golf Kupası'nı izledim. Türkiye'de Borusan Otomotiv'in distribütörlüğünü yaptığı BMW yıllardır spora destek veriyor. Bu yıl onuncusu yapılan BMW Uluslararası Golf Kupası için de Dubai'yi seçmişler. Biz de gittik.
Kışın ortasında 30 derecelik sıcakta körfezin sularında yüzebilme imkanı tanıyan Birleşik Arap Emirlikleri'nin turistlerle dolu zengin şehri Dubai'de müthiş golf sahaları var. Özellikle Emirates Golf Kulübü'nün sahasını görmelisiniz. Bir gün sporcularımızı arayalım diye yola çıktık ve iki saat boyunca çimenlerin üzerinde yürüyüp durduk. Tabii ki kafamızı koruyarak çünkü her an o taş gibi golf topunun delik yerine bizi tercih etmesi de mümkündü. Ne de olsa golfçüler bir vuruşta 200 - 250 metreye kadar atabiliyor.
BMW Golf Kupası'na 28 ülkeden 84 sporcu katıldı. Bizim sporcularımız ise "Erkekler 0 - 12 Handikap"ta Battal Can, "Erkekler 13 - 28 Handikap"ta Melih Şensoy ve "Kadınlar 0 - 28 Handikap"ta Funda MacKenzie'ydi. Ülke olarak 19'uncu olduğumuz kupa üç gün sürdü. Ve her gün 18 delikten toplam 54 delikte mücadele ettiler golfçülerimiz. Erkeklerde birinci Çin'den Hai Dong Guo (0 - 12) ve Mısır'dan Ahmed Afifi (13 - 28) olurken kadınlarda Japonya'dan Mayumi Ogata oldu.
Yine dönelim bizim ekibe. Battal Can (39) Türkiye'nin en iyi iki - üç golf oyuncusundan biri. Ayrıca İstanbul Golf Kulübü'nde de sekreterlik yapıyor. Haftasonları yine golf oynamak için Kemer Country'e gidiyor. Eşi arada sırada "Biraz da bizimle otur," dese de Can golf tutkusundan vazgeçemiyor. "Eğer golf oynamaya başlarsanız eşinizin de sizinle golf oynamasını istersiniz," diyen Battal Can'ın sözlerine en büyük kanıt Funda Mackenzie (28). İskoç kocası Angus sayesinde üç sene önce başladığı golfte bayağı yol katetmiş ve Türkiye'nin en iyi kadın oyuncularından biri haline gelmiş. Bu arada Funda Hanım'ın golf oynadığı kadar Dubai gecelerinde dans edip zıpladığını ve tüm ekibi eğlendirdiğini de belirtmeden geçemeyeceğim.
"Golf topla oynanan sporlar arasında duran topa vurulan tek oyun. Yani reaksiyon oyunu değil. Ayrıca güç değil zamanlama ve teknik çok önemli," diyen MacKenzie şimdiye kadar yaklaşık 20 turnuvaya katılmış. Dubai'de de 88 puanla 11'inci oldu. Melih Şensoy (49) ise 70 puanla 24'üncü sırada bitirdi kupayı. Türkiye pasaportlu en iyi oyuncu olarak tanınan Battal Can ise BMW Golf Kupası'nda 93 puanla 17'nci sıraya yerleşti. Golfe 17 - 18 yaşlarında para kazanmak için kedilikle (top taşıyıcı demek) başlayan Can'daki cevherin farkına varan kulüp üyeleri onu yetiştirmişler. 8 yılda 150'nin üzerinde turnuvaya katılan Battal Can'ın evinde 60'ı aşkın kupa var. 1997 yılında İsrail'de katıldığı Uluslararası Open Golf Turnuvası'nda ise ilk sekize girmiş.
"Keşke ben değil de Türkiye'den gençler katılsalar. Burada 18 yaşındaki delikanlılar benden iyi vuruyorlar. Ama yavaş yavaş Türkiye'de gençler golfe ilgi göstermeye başladı. 7 bin dolarlık kulübe üyelik gençler için yarı fiyatına indiriliyor," diyen Can, 70 yaşındaki birinin bile golf oynayarak kupa kazanabileceğini belirtiyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı olanlara da açık havada yürüyüş açısından golfü tavsiye ediyor.
Haftasonları açık havada, yeşillikler içinde yürüyüş yapmak, arkadaşlarla sohbet etmek için golf antrenmanları tercih edilebilir. Böylece hem eğlenebilir hem de spor yapabilirsiniz. Ancak antrenmanları bu kadar rahatken o deliklerle uğraşmak çok ama çok stresli. Çünkü insan golf oynarken karşısındakinden çok kendiyle yarışıyor ve her vuruşta bir önceki skorunun üzerine çıkmaya çalışıyor. Yine golfçülerimizden öğrendiğime göre golf dürüst insanların oyunu. Ne de olsa ortalıkta hakem yok ve siz bir ağacın arkasında kalmış topunuzu elinizle alıp başka bir yere koyarsanız kimsenin ruhu bile duymaz. Ama bu başkalarından çok iyi bir golf oyuncusunun kendine yaptığı bir haksızlık sayılıyor.

Dünyada ve Türkiye'de golf
* Kadınlar ilk çıkışta deliğe 30 metre kadar daha yakın başlıyor.
* En büyük ödül "1 Million Dolar Challenge Cup" adı verilen yarışmada. Dünyanın en iyi 12 oyuncusunun katıldığı bu kupada adından anlaşılabileceği gibi birinciye 1 milyon dolar verilmekte. Geçtiğimiz yıl 1 milyon doları Amerikalı Mark O'meara aldı.
* Amerikalı Tiger Woods şu anda dünyanın en iyi golf oyuncusu olarak biliniyor.
* Türkiye'de şu anda 3 tane İstanbul'da (İstanbul Golf Kulübü, Kemer Golf and Country Club ve Klassis Golf and Country Club), dört tane de Antalya'da olmak üzere 7 tane hazır golf sahası var.
* Golf seven ünlülerimiz arasında Mustafa Koç, Caroline Koç, Kaya Çilingiroğlu ve yeni başlayan Hülya Avşar var.
* İstanbul Golf Kulübü: (0212) 264 07 42, (0212) 280 97 79 / Klassis Golf and Country Club: (0212) 748 46 00 / Kemer Golf and Country Club: (0212) 239 79 13

Golf için malzemeler
* Golf sopası: 400 - 1300 dolar
* Top: 4 milyon lira (üçlü kutu)
* Golf çantası: 200 - 500 dolar
* Golf ayakkabısı: 150 - 250 dolar
* Antrenman ücreti: Hafta içi yaklaşık 10 - 12 milyon, haftasonu 15 - 20 milyon lira ödeyerek 18 delikte oynayabiliyorsunuz. Yeni başlayanlar da özel antrenman sahasında egzersiz yapmak için 3 milyon lira ödüyorlar.