Vitrin Hayat veren sarı su

Hayat veren sarı su

17.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hayat veren sarı su

Hayat veren sarı su
İskoçların "hayat suyu" dedikleri yemek öncesi ve sonrasının vazgeçilmez içkilerinden viskinin kitabı yazıldı. "A'dan Z'ye Viski" sizi bir eksper yapacak kadar dolu.

İçki yazarı Mehmet Yalçın ile İngiliz stili The North Shield Pub'ların kurucusu Teoman Hünal'ın birlikte yazdıkları "A'dan Z'ye Viski" kitabının tamamen yenilenmiş ikinci baskısı çıktı. Yalçın ve Hünal kitabın ilk baskısını 1994'te yapmışlar ve kitap o günlerde büyük ilgi görmüştü. Yazarlar "Geçen 5 yılda birçok yeni viski piyasaya çıktı, hatta yeni viski kategorileri gelişti. Türkiye'ye de daha önce getirtilmeyen birçok değişik viski ithal edildi. O yüzden kitabı güncelleştirmek gerekiyordu," düşüncesiyle bu ikinci baskıyı yaptılar.
Yat Yayınları tarafından yayımlanan viski rehberinin bu yeni baskısı, eski baskıdan 32 sayfa daha fazla, tam 114 sayfa. Lüks cilt kapaklı, lüks kuşe kağıda basılmış ve tamamen renkli... Kitap bir rehber mantığı ile hazırlanmış ve tüm sayfalar renkli fotoğraflarla bezenmiş. Dünyanın önemli hemen hemen tüm viskileriyle ilgili bilgiler ve tadım notları içeriyor. Ayrıca viski üretiminin tüm aşamaları, fotoğraflar, şemalar ve haritalar eşliğinde anlatılıyor. 5 milyon lira fiyatla piyasaya sürülen kitap büyük kitapçılarda, bazı büyük Tekel bayilerinde ve The North Shield Pub'larda satışa sunuldu. Kitap şu ana bölümlerden oluşuyor:

  • İskoç viskileri: İskoçlar yüzyıllardır viski üretiyorlar. İskoç viskilerine ait ilk yazılı belge 1494 tarihini taşıyor.
  • Malt viskiler: Viskinin hammaddesi tahıllar. Malt viski için ise çimlendirilmiş arpa, yani arpa maltı kullanılıyor.
  • Fantastik malt viskiler: Viski üreticilerinin yeni kozları, "çifte yıllandırılmış" viskiler. Malt viski önce eski "bourbon" fıçılarında uzun süre yıllanıyor, sonra birkaç yıl da eski "sherry", "porto" veya şarap fıçısında dinlendirilip tadı zenginleştiriliyor.
  • Harmanlanmış viskiler: Harman viskilere endüstriyel olarak üretilen ucuz ve sıradan lezzetli tahıl viskisi katılıyor.
  • İrlanda viskileri: İrlanda viskileri, İrlanda pub kültürünün ayrılmaz bir parçası. Buralarda daha çok siyah bira içiliyor ama viski de ona sık sık eşlik ediyor.
  • Amerikan viskileri: Amerikan viskilerinin tarihi, özellikle 13 yıl süren ünlü viski yasağı döneminin renkli kaçakçılık hikayeleriyle dolu.
  • Kanada viskileri: Buzulları ve gölleriyle ünlü Kanada, iyi bir viski üretmek için ideal bir doğaya sahip. Ancak Kanada viskileri iddiasızlar, kokteyllerde ve bol buzla içilmek üzere tercih edilen hafif içimli viskiler durumundalar.
  • Diğer ülke viskileri: Japon, Hint, Türk ve Yeni Zelanda viskileri...
  • Viski içme adabı: Viski yemek öncesi ya da sonrası içilen bir içki. Ancak özellikle İskoçlar, zaman zaman değerli malt viskilerini yiyeceklerle de yudumlamaktan kaçınmıyorlar.
  • Viski vahaları: Türkiye'de zengin viski çeşitleri bulunduran barların sayısı ne yazık ki çok fazla değil.
  • Viski mağazaları: Dünyanın çeşitli kentlerindeki viski mağazalarının ya da zengin viski çeşitlerinin bulunabildiği içki dükkanlarından saptanabilenlerin bir listesi...
  • İnternette viski: Viski ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı web siteleri ile viski firmalarının web sitelerinin adresleri...