Vitrin Herkes mektepli barmen istiyor

Herkes mektepli barmen istiyor

25.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Herkes mektepli barmen istiyor

Herkes mektepli barmen istiyor
25 Temmuz 1998 Ersoy YÜZÜNCÜOĞLU Eğlence yerleri arasındaki rekabet kaliteli hizmet anlayışını da beraberinde getirdi. Nitelikli barmenlere ihtiyaç duyan işletmeler artık "mektepli" barmenleri tercih ediyor.

Kozmetik günümüz kadınının en çok önem verdiği konulardan biri. Tabii ki Kafe ve barların sayısı katlanarak artıyor. Tabii bu durumda gece hayatı daha fazla şenleniyor. Bu arada eğlence yerlerinin popüler olmasında en önemli etken çalınan müzik ya da gelen insanlar olmaktan çıkıyor. İnsanlar eğlence yerleri tercihlerini kimi zaman barmenlere göre yapıyor. Barmenlere göre yapılan tercihler öylesine önem kazanıyor ki, bazı işletmeciler verdikleri ilanlarda söz konusu barmenin kendi barlarında hizmet verdiğini belirtiyor.
Barmenlerimiz de bu ilginin karşısında boş durmadılar. Onlar da bar tekniklerini ve becerilerini geliştirmeye çalışıyorlar. Tom Cruise'un fırtınalar estiren "Kokteyl" filminde olduğu gibi barmenlerimiz işin şov kısmına da ağırlık vermeye başladı.
Önceleri usta - çırak anlayışı ile gerçekleştirilen barmen eğitimleri bugün özel eğitim kurumlarında veriliyor. Yani barmenler artık mektepli. İlk bakışta fazla göze çarpmayan bu kursların sayısı oldukça çok. Bizim tespit ettiğimiz kadarıyla, İstanbul'da çeşitli dönemlerde hizmet veren 5 kurs bulunuyor. Bu kurslar turizm sektöründe nitelikli eleman konusunda çekilen sıkıntının bir nebze olsun önüne geçiyor.

Ders programı
Bu kurslarda bir barmenin bilmesi gereken her şey öğretiliyor. Kursların ders programları farklı olmakla beraber birçok noktada benzerlik gösteriyor. Genelde ders programları üç ana bölümden oluşuyor. Bu bölümler bar temel bilgileri, içecekler ve servis teknikleri. Bar temel bilgilerinde barın tarihçesi, bar personelinin özellikleri, barın teknik özellikleri, bar araç ve gereçleri üzerine eğitimler veriliyor. Eğitimin ikinci bölümünü oluşturan içecekler barmen kurslarının üzerinde en çok durduğu noktalardan biri. Zaten eğitimin bu bölümü en uzun süren bölümlerden birini oluşturuyor. İçki üretim stilleri, etnik özellikler, ana ve yardımcı içkiler ve kokteyller ikinci bölümün dersleri. Kokteyl dersi kendi içinde üçe ayrılıyor. Bunlar kokteyl türleri, kokteyl reçeteleri ve kokteyl hazırlama yöntemlerinden oluşuyor. Son bölüm olan servis tekniklerinde ise müşteriye hizmetin en iyi şekilde sunulabilmesi anlatılıyor.
Eğitim süreci boyunca pratik çalışmalarla konular pekiştiriliyor. Kurslarda bulunan bar atölyelerinde gerekli bar araç ve gereçleri ile bol bol pratik yapılıyor. Kimi zaman yeni kokteyller bile oluşturuluyor.

Eğitim sonrası
Eğitimi başarıyla bitirenler sertifika almaya hak kazanıyor. Bunun da ötesinde bara ilişkin temel bilgileri ve teknikleri öğrenmiş barmenler olarak hizmet veriyorlar. Eğlence piyasasında nam salmış birçok yer artık sertifikalı barmenlere yöneliyor. Aldığınız sertifika ululararası nitelikteyse yurtdışında da iş bulmak çok kolay.

Nerede eğitim alabilirsiniz?
* Türkiye Barmenler Derneği
Cihannüma Mahallesi, Ressam Hamdi Sokak, No: 5, Beşiktaş / İstanbul Tel: 0212 227 02 64 (Kurs sonbaharda açılacak)
* Tudem Eğitim Kurumları Halaskargazi Caddesi, No: 212, Arka Blok, Kat: 3 - 6, Şişli / İstanbul Tel: 0212 230 02 33 / 0212 234 35 76
* Barem Söğütlüçeşme Caddesi, Elmalı Çeşme Sokak, No: 55, Kadıköy / İstanbul Tel: 0216 349 19 08