Vitrin İçkinin aristokratı

İçkinin aristokratı

18.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İçkinin aristokratı

İçkinin aristokratı


Bir papazın temellerini attığı Jack Daniel’s şimdi dünyanın en iyi viskileri arasında gösteriliyor


       Jack Daniel’s bir Tennessee viskisi. Bugün 130 ülkeye ulaşan Jack Daniel’s dünyanın en ünlü viskilerinden biri olarak kabul ediliyor. Adını, özel formülünü bulan ve bu viskiyi günümüzün en kaliteli viskilerinden biri haline getiren Jasper Newton (Jack Daniel’s’dan) alır. Baba Jack Daniel’ın ilginç bir yaşam öyküsü var. 10 çocuklu bir ailenin üyesi olan Jack Daniel, genç yaşta çalışmak için evden ayrılıp viski üreten bir papazın yanına yerleşmiş ve bir papazdan devraldığı damıtım yerini Lyncburg’daki yeraltı kaynağına taşımış. Bugün Jack Daniel’s damıtımevi ABD’nin en eski damıtımevi olma özelliğini de taşıyor.

       Yakılmış meşe fıçılarında saklanıyor
       Jack Daniel’s burbona benzeyen bir içki. Onu Tennessee adı verilen içki grubuna sokan nedense, bölgenin kendine özgü iklimi ve suyu. Jack Daniel’s viskisi tüm viskiler gibi mısır, arpa ve çavdar maltından oluşuyor. Jack Daniel’s’ı diğer viskilerden ayıran özellik viskinin yavaş yavaş kömürde damıtılması. Buna tavlama işlemi deniyor. Kömür tavlandırma işleminin ardından Jack Daniel’s viskileri saklanmak ve depolarda yıllandırılmak üzere, içi yakılmış beyaz meşe fıçılara konuyor. Jack Daniel’s’ın en ideal yıllandırma süresi 4 ila 6 yıl arası.

       Üç çeşidi var
       Jack Daniel’s’ın dünyada bilinen üç çeşidi var: Jack Daniel’s’ın Black Label’ı koyu rengi ve kare şişesiyle tanınıyor. Uluslararası 7 altın madalyaya sahip olan ve 1904 yılında St. Louis’de dünyanın en iyi viskisi seçilen Black Label’ın bu başarısının sırrı karamel, vanilya, odun ve hafif meyvemsi kokuya sahip olmasından kaynaklanıyor. Gentleman Jack tam bir Tennessee viskisi. Black Label’dan farkı kömürde tavlamanın 2 kez gerçekleşmesi. Jack Daniel’s’ın Single Barrel viskisinin tadı fıçıdan fıçıya farklılık gösteriyor. Saklandığı fıçının özelliğinden dolayı Single Barrel’in rengi daha koyu. Kavrulmuş meşe, vanilya ve karamel aromasının hissedildiği Jack Daniel’s bu çeşidi 1997 yılında piyasaya sunuldu.