Vitrin İran güzeli Pars

İran güzeli Pars

06.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İran güzeli Pars

İran güzeli Pars


Tepebaşı’nda bir İran lokantası var: Pars. Ve orada bir yemekler, bir yemekler... Midelere şenlik!


       Bir İran lokantasında nasıl müzik çalar? Tabii ki İran müziği. İran müziğinin öteki müziklerden farkı nedir? Farkı yoktur! Yani vardır da, bu şimdi sözünü edeceğim lokantada yoktur. Dilin farklı olması dışında. Farsça söylenir şarkılar. Farsça pop! Sıkıcı mıdır? Değildir. Müziğin sesi de kulağı tırmalamayacak seviyededir.
       Adı Pars. “Pars Cafe & Restaurant" yazılı kapıda. Bu biraz kötü yapıyor insanı. Çünkü sanıyorsunuz ki daha otantik, geleneksel bir yer çıkacak karşınıza. Alakası yok. Son derece modern bir görüntü. Zaten küçük bir mekan; hepi topu 5 - 6 masa var. Çok güzel, çok eski bir binanın giriş katında Pars. Tam köşe başı dedikleri yerde. Etrafı ünlü otellerle çevrili. Karşısında Pera Palas, yanında Otel Mercure.
       Duvarlarda lokantayla ilgili birçok gazetede, dergide çıkan haberler asılı.... Belli ki sevmişler; uzun uzadıya yer ayırdıklarına göre...
       Uzun, deriden, içinde yemek listesinin yer aldığı yazılı kara kaplı bir defter geliyor. Pilav ve et - tavuk çeşitleri yer alıyor mönüde, bir de güzel güzel fotoğrafları. Pilav, bildiğiniz gibi İran mutfağının en önemli yiyeceği. Ancak onlar, bizdeki gibi şehriyeli değil safranlı pilav yapıyorlar.
       Türkçesi kıt bir garson geliyor. Allahtan siparişlerinizi numarayla söylemeniz mümkün. El kol hareketlerine gerek kalmadan anlaşıyorsunuz. Masaya önce bir kase içinde taze nane ve beyaz peynir geliyor. Taze nanenin müthiş bir şey olduğuna bizzat tadarak tanık oluyorum. Lavaş ekmek, zar gibi ince. Su, şişede değil sürahide geliyor. “Temiz su," diyor güleç garson. Vee masaya içinde yanan mumlar olan demir bir altlık geliyor. Üzerine, içinde etlerin yer aldığı porselen bir tabak konuyor. Yanında da koca bir tabak pilav. İranlılar pilava yağ koymuyor. Yerine, bir parça tereyağı veriyorlar. Siz o tereyağını parça parça pilavın üzerinde koyuyorsunuz. Ve keyifle, pilava karışışını seyrediyorsunuz.
       Pars’ın bir İran lokantası olduğuna bakmayın. Şarabından rakısına kadar her türlü içkiyi de yemeğinizin yanında keyifle yudumlayabilirsiniz. En iyisi siz bir uğrayın!

Kebaplar enfes...

       Berg kebabı (Safranlı pilavla): 5 milyon 300 bin TL
       Sultani: 6 milyon 300 bin TL
       Cüce kebap (Safranlı pilavla): 5 milyon 450 bin TL
       Safranlı pilav: 1 milyon 500 bin TL
       Adres: Meşrutiyet Cad. Baran Apt. No: 187 Tepebaşı
       Tel: 0212 292 18 46