Vitrin Jenga'ya dördüncü aranıyor

Jenga'ya dördüncü aranıyor

07.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Jenga'ya dördüncü aranıyor

Jengaya dördüncü aranıyor
Evdeki tavlanın, iskambilin yerini "Puzzle", "Jenga" gibi oyunlar almaya başladı. Birçok kişi çocuklarına oyuncak alırken, kendi oyunlarına da alternatif arıyor.

Bizde orta yaş ve üstü genelde tavla, okey ya da kağıt oynar. Daha gençler arasında ise bunlarla birlikte bilardo yaygındır. Saydıklarımız hala vazgeçilmez gibi olsa da, bunların yerini yavaş yavaş daha renkli kağıt ve taşları olan yeni oyunlar almaya başladı. Artık birçok kişi çocuklarına oyuncak alırken kendi oyunlarına da alternatifler düşünüyor, iş dönüşü evde puzzle ya da kelime oyunlarıyla uğraşıyor ve bu arada yeni nesil tavlaya biraz daha uzaklaşıyor.
Eskiden "Borsa" adlı bir oyun vardı. Meğer "Borsa", oynarken hiç anlamamıştık ama "Monopoly"nin kötü bir taklidiymiş. "Monopoly" şimdi öğrencilerden orta yaşa doğru ilerlemeye başladı. Monopoly'nin "play station" oyunu, seyahat boyu çıkmış. Koleksiyon versiyonları, D Lüks modelleri de var. Oyunun mantığı aynı; semt isimleri, piyonlar, paralar dışında pek bir şey değişmemiş. Monopoly hala bu tür oyunların en önemlisi ve en çok satılanı...
Tabii yeni oyunlar da var. Mesela "Tabu" bir grup oyunu. Oyun gereği dağıtılan kartların üstünde yazan kelimeyi karşı takıma anlatmaya çalışıyorsunuz. Kartın altında anlatmanızı kolaylaştıracak beş kelime var. Ama onlar tabu olduğu için kullanamıyorsunuz. Sürenizi bir dakikalık kum saati belirliyor. Oyuncu sayısı size kalmış. Anlattığınız ve hata yaptığınız kelimelerin farkı kadar ana kartın üstünde ilerliyorsunuz. En fazla kelimeyi bilen takım kazanıyor.
Bir başka oyun olan "Pictionary" dört takımla oynanıyor. Oyunun amacı karton üzerinde ilerlerken karşılaştığınız kelimeleri bir kağıt ve kalemle çizmek. Takım arkadaşınız da çizdiğinizi tahmin ediyor. Biraz yeteneksizseniz komik şeyler oluyor. Tabii oyunun başka kuralları da var. Ama bunları kaldırabilir, istediğinizi yapabilirsiniz. Sürenizi yine kum saati belirliyor.
Yeni oyunların içinde en çok kelime oyunları yaygınlaştı. Bazılarının üniversitelerde turnuvaları bile oluyor. Mesela bu yıl Boğaziçi Üniversitesi'nde bir "Upwords" turnuvası oldu. "Upwords" üç boyutlu bir kelime oyunu. Amaç en uzun kelimeyi yazabilmek. Oyuna başlarken yedişer harf alıyorsunuz. "Upwords"un benzerlerinden farkı kelimelerin üstüne kat çıkabilmeniz ve altındaki taşlardan da puan alabilmeniz. Bir başka turnuvalı oyun da Jenga.... Jenga'nın Akmerkez'de her yıl bir turnuvası yapılıyor. Oyunda amaç tahtalardan oluşan bir kuleyi yıkmadan tek elle tahtaları çekebilmek ve kulenin üstüne koyabilmek.
Bir de strateji oyunları vardır. Bunların en eskilerinden "Gizli Hedef" şimdilerde "Risk" adıyla oynanıyor. Oyun, altı kıta ve 42 bölgeye ayrılmış bir dünya haritası şeklinde bir oyun tahtasında oynanıyor. Oyun kartları nasıl hareket edeceğinizi belirliyor. Amaç elinizdeki bölgeleri iyi savunmak ve dünyaya hakim olmak.
"Mastermind" ise yeni bir strateji oyunu, "Risk" kadar emek istemiyor. Maksimum iki kişi ile oynanıyor. Elinizdeki renkli piyonlarla oyun tahtasındaki gizli bir yere şifre yazıyorsunuz. Diğeri de kendi piyonlarıyla yazdığınızı bulmaya çalışıyor. Bir de şifre çivileriniz var. Şifre çivileri rakibinizin doğru ya da yanlış taş koyduğunu gösteriyor.

Fiyatlar (TL)
Jenga: 5 milyon 600 bin - 6 milyon 300 bin
Tabu: 14 milyon 800 bin - 16 milyon 700 bin
Pictionary: 16 milyon 250 bin - 18 milyon 200 bin
Monopoly: 8 milyon 250 bin - 9 milyon 200 bin
Upwords: 9 milyon 500 bin - 10 milyon 500 bin
Risk: 11 milyon 850 bin - 13 milyon 300 bin
Mastermind: 4 milyon - 4 milyon 600 bin
Not: Tüm bu oyunları oyuncak mağazaları ve marketlerde bulabilirsiniz.