Vitrin Kızılcıklar fışkıracak

Kızılcıklar fışkıracak

16.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kızılcıklar fışkıracak

Kızılcıklar fışkıracak
16 Ocak 1999
Murat PİLEVNELİ

Şu aralar, kışın yaprağını dökmüş bitkilerin sadece dal, gövde şekilleri hoşuma gidiyor. Toplumumuzda daimi yeşil bitkiler nedense pek seviliyor. Ama mevsiminde çıplak olup, yapraklılar kadar etkileyici pek çok bitki var. İncir, betula (huş), akçaağaç, parrotia persica, amber ağacı, kızılcık, çınar, katırtırnağı, bataklık selvisi, larix gibi. Ligustrum çitleri yurtdışında kayın, gürgen gibi yaprağını dökenlere tercih ediliyor. Artık tertemiz görüntülerden öte biraz rahatlık modası var.
Geçen gün uğraştığım bahçeme gittim. Nergis soğanları uç vermiş, Manisa lalelerinin hepsi açmış. Fındıklar tüm püsküllerini patlatmış.
Şu sıralar en çok ilgi çeken bitkim kıpkırmızı ya da sarı odunuyla, yerden fışkırmış görüntüsüyle kızılcıklar. İlkbaharda müthiş çiçek açan kızılcıkları geçen sene size tanıtmıştım. Bunlar da çiçekçe değil ama renkli gövdeleriyle önemli bitkiler. Kırmızı, sarı, yeşil, siyah, bordo türleri var. Ben seralarda buldukça hepsini alıyorum. Bayılıyorum. Kızılcıkların (Cornus alba sibirica ya da c. stolonifera flaviramea - sarı olanı) kışın müthiş görüntüleri ilkbaharda dipten budanmasıyla daha da güzelleşir. Bitkiye hiç acımayın, 3 santimden tamamını kesin. Daha fazla odun, renk böyle oluşur.
Uyarmalıyım, budama sadece ilkbaharda ve de en başında başlar, her zaman değil. Kızılcığın bu türü killi, rutubetli, ıslak topraklarda tam güneşte, tercihen gölgede iyi gelişiyor. Hava kirliliği hiç sorun değil.
Bahçenizde süs havuzu yanında, göl kenarında, daimi yeşilliklerin arasında büyük öbekler halinde dikin. Bir bitki 1.5 - 2.5 metre renkli sap geliştirebilir. Kırmızıları kışın grileşen çalıların içinde ya da huş ağaçlarıyla, sarıları ise yeşilliklerin arasında kullanırsanız memnun kalırsınız. Yazın yaprakları pek önemli değil ama alacalı türünü budarsanız yapraklar çok güzel çıkıyor. Hem kış rengi hem de alacalısı iyi olursa süper. Biraz araştırdım, uzun süreli kar yağışına bayılıyorlar. Yazın çok kuraksa, sıcak havalar bitkiyi öldürebilir.
Piyasada yerli olanları 1.5 milyondan, ithal olanları 3 milyondan satılmakta.
Üretimi çok kolay. Kışın ya da ilkbahar başındaki budama esnasında alacağınız çeliklerle yapılıyor. Bu tip bitkiye azot + fosfor bazlı gübreler verin ki iyi gelişsin.
Ev içi bitki aranjmanlarında ilexin dikenlisiyle, boncuklarıyla, kartopu ya da manolya yapraklarıyla kırmızı sarı dallar çok güzel oluyor. Japonlar minimalist ikebana süslerinde bir sade dal kullanıyorlar. İlgilenenlere, minimalistlere duyurulur...