Vitrin Klima gibi bitkiler

Klima gibi bitkiler

05.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Klima gibi bitkiler

Klima gibi bitkiler
5 Aralık 1998
Murat PİLEVNELİ

Yaklaşık yedi yıl önce, triko işindeki iplik tozlarından ve Merter'in havasından rahatsız olduğum zamanlarda, odama hastane tipi hava temizleme aleti yerleştirmeyi düşünüyordum. Tam bu dönemde okuduğum bir makale beynimde bugüne gelen bitki deliliği sayfasını açtı. Kurdale, ficus benjamin, yucca, kentia, areca, spatiphillum (barış çiçeği), anthorium gibi ev içi bitkilerinin muhteşem hava temizleyicisi olduklarından söz ediliyordu. Odamı derhal seraya çevirip sade toz emici bir makine aldım, hala çalışıyor. Gün gelip tekstilden kurtulup sera kurduğumda o makineyi bir daha görmek istemiyorum. Sevindirici haber: İstanbul'un havası bu sene düzelmiş, hava kirliliği normalin altına inmiş. Bir de kurşunsuz benzinli arabalar çoğalsa, yollara bol bitki dikilse mükemmel olacak. Çim örtüsü, çam ormanları hava temizliği için en önemli etkenler, bolca lazım. Görevi sadece yollara park edilmesin diye kazık çakmak olan yetersiz belediyelere duyurulur!
Ev içinde hava temizleyen bitki listesi ilgilenenler için şöyle: Kurdale, drasinya, kauçuk, mum bitkisi (sarmaşık), kaynana şeflara, kasımpatı, benjamin, normal bahçedeki vantuzlu hedera sarmaşıklarının ev için olan minyatür tipi, aşk merdiveni, kuşkonmaz, yukka, papirüs, kaktüsler, plastik gibi çiçek açan anthoriumlar ve özellikle zehirli difenbahia. Genelde bilinen ev içi bitkileri ama hava temizliği için bu türler muhakkak edinilmeli.
Ben listeyi verdim. Tüm iyi niyetle alıp, bakımsızlıktan öldürülürse suç sizin. Pek çok yeni evli, bekar, yalnız yaşayan arkadaşım var. İster hediye olsun, ister kendileri alsınlar bir şekilde bitkileri ölüyor. Bana bunu çekinerek söylüyorlar. Halbuki bilmiyorlar ben de çok öldürdüm.
Evinizde plastik bitki sevmiyorsanız, tembellik ve ilgisizlik yüzünden uzun zaman su vermeyi unutsanız bile kolay öldüremeyeceğiniz bitkiler var. Büyük seralara gidin, araştırın, sorun, alın. Bitkilere, gübrelere, masrafa milyonlar harcamayın. Şu beş bitkiyi bir deneyin, bana hak vereceksiniz.
Aspidistra: Topraktan tek tek fışkıran saplar ucunda yeşil yapraklar. Kahve dökseniz, uzun zaman tavan arasında karanlıkta kalsa bile bu canavarı öldüremezsiniz.
Beaucarnea: Kalın bir daldan fışkıran ince tel tel yapraklar, deli profesör imajı (babam duymasın, o da profesör ama deli değil). Bir senelik su ihtiyacını tüm odununda saklar.
Crassula: Bir çeşit kaktüs. Etli yapraklı. Tozlar yuvarlak yaprakların üstünde kiremit kadar birikse bile yeşil kalır, ölmez.
Philodendron: Bir çeşit kahverengi yapraklı sarmaşık saksıya bir destek çubuk batırın, unut gitsin. Sansevieria: Paşa kılıcı, yılan bitkisi. Senede bir iki sulayın yeter. Dik yapraklara hiçbir şey olmaz. (Bkz. örnek bitki şekil A) Çiçek açarsa şans getirir.