Vitrin Kontrol sizde

Kontrol sizde

22.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kontrol sizde

Kontrol sizde


Bisikleti çocukluk anılarınızda saklamayın. Atın kendinizi sokağa, dağlara ya da yarış parkurlarına, hepsi için uygun bisiklet var. Basın pedallara, vücudunuza kas, keyfinize keyif katın


       İnsan gücüyle çalıştığı için kontrolü tamamen sizde olan ve özgürlüğe doğru bir kuş misali uçuran bisiklet en sportif ulaşım aracı.
       Bir kere araba sahipleri park yeri arayıp isyan ederlerken, siz böyle problemler yaşamıyorsunuz. Hatta isterseniz bisikletinizi evinize bile park edebilirsiniz.
       Trafik sıkışıklığı diye bir sorun zaten yok, kırmızı ışıkta durun yeter. Yağmurlu günler biraz canınızı sıkabilir ama eğer bisiklet tutukunuysanız o bile vız geliyor.
       Vücut fonksiyonlarını düzenleyen, kas ve eklemleri çalıştıran ve en fazla kalori harcatan sporlardan biri olan bisiklete binmek, spor olmasının dışında birçok ülkede ulaşım için de kullanılıyor.
       Bisiklete binmek sadece sağlığınızı olumlu yönde etkilemekle kalmıyor. Bu sporu sevenlere birçok seçenek sunan bisiklet kulüpleri sayesinde, yeni kurulan dostluklara da kucak açıyorsunuz.
       Sizin gibi bisiklete binmeyi seven dostlarla; her türlü doğa koşullarını, yemeği, yolu, dağları, geceyi, güneşi, denizi ve aynı zamanda hoşgörüyü ve arkadaşlığı paylaşabiliyorsunuz.

       Her yola başka bisiklet
       Bisiklet üreticileri kullanım alanlarına göre farklı özelliklerde bisikletler piyasaya sürüyor. Bisiklet çeşitleri, yarış, dağ ve şehir bisikletleri olarak üç ana başlıkta toplanıyor.
       Yarış bisikletlerinin lastiği çok ince, jantı 28 cm yarı çaplı ve kadrosu çok hafif oluyor. Kadrosundan dolayı yarış bisikletine bindiğinizde, neredeyse vücudunuzun üst kısmı yere parelel pozisyona gelir.
       Bu özelliklerin hepsi sürtünmeyi azaltan ve dolayısıyla hızı arttıran faktörlerdir. Eğer hız tutkunuz varsa hemen bir yarış bisikleti edinin ama, kullanırken dengenizi korumaya dikkat edin.
       Yarış ve şehir bisikletiyle giremeyeceğiniz yollar vardır, fakat bir dağ bisikleti için her yol ulaşılabilirdir. Bu türün henüz yirmi yıllık bir geçmişi var.
       Dağ bisikletinden önce insanlar; dağda, taşta ve toprakta bisiklete binmenin ne demek olduğunu bilmiyordu. Ayrıca o zamanın bisikletleri aşırı hırpalanmaya dayanacak sağlamlıkta değildi. Zamanla lastikler kalınlaştı, vites sayısı arttı ve buna bağlı olarak kadro yapısı değişti ve dağ bisikleti bugünkü formuna ulaştı. Bu bisikletlerle dağa taşa meydan okuyabilirsiniz.
       Şehir bisikletinin kadro yapısı daha çok dağ bisikletine benzemesine rağmen, kullanım alanı açısından, yarış ve dağ bisikletinin arasında yer alıyor. Dağ bisikletinden farkı; ince tekerlekli, kadrosunun aynı yapıda fakat daha ince ve jantlarının 28 cm yarı çapında olması.
       Ayrıca dağ bisikletine oranla daha hafif. Eğer sadece şehirde bisiklete biniyorsanız, başka bir deyişle çok bozuk yollara girmiyorsanız, şehir bisikleti tam size göre.

       Doğayı bisikletle keşfedin
       Bisikletle keşfe çıkmayı seviyorsanız ve bunu yalnız yapmak hoşunuza gitmiyorsa en iyisi bir kulübe üye olun. Bisiklet kulüpleri yaygın olmamakla birlikte varolanların programları çok iyi. Delta Bisiklet kulübü Yedigöller’den Alanya’ya kadar pekçok yere bisiklet turu düzenliyor.
       Yeşil Bisiklet, bisiklet ve aksesuvarlarının satışının yanı sıra servis hizmeti de vermekte. Üstelik trafikte bisiklet kullanımına ilişkin bilgilerin yer aldığı, Yeşil Bisiklet dergisini de çıkarıyorlar.

       Bunlara dikkat edin
      
  • Turdan önce bisikletinize kesinlikle genel bakım yapın
  • Tur esnasında gruptan kopmayın
  • Grupta bisiklet tamirinden anlayan birileri mutlaka olsun, en azından fren ve vites ayarları, lastik değişimi için
  • Mutlaka kask, gözlük ve eldiven kullanın. Özellikle kask kullanımı bisiklet kazalarında büyük sakatlıkları önlemede en büyük etken
  • Ayrıca bisiklet taytı giyerseniz daha rahat edersiniz

           Bunları da unutmayın
          
  • Alyan kiti, anahtar takımı, iç ve dış lastik, fren teli, yama takımı, pompa ve zincir yağı
  • Temizlik maddesi
  • Birkaç tayt, tişört ve çorap
  • Mevsim ısısına bağlı olarak, tulum veya yağmurluk
  • İlk yardım çantası
  • Haşereye karşı koruyucular







    Bisiklet Firmaları

           Delta Bisiklet
           Tel: 0312 2236027 19.Sokak No:4/A Bahçelievler-Ankara

           Yeşil Bisiklet
           Tel: 0216 3635836 Lalezar Sokak. No:8
           Selamiçeşme / İstanbul

           Ticari olmayan bisiklet siteleri
          
  • Delta Bisiklet: www.geocities.com/mavibisiklet
  • Yeşil Bisiklet: www.yesilbisiklet.cjb.net
  • Marmara Bisiklet: www.marmarabikes.com
  • Design: http://members.xoom.com/design

  • Yazarlar