Vitrin Makyajsız güzel

Makyajsız güzel

18.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Makyajsız güzel

Makyajsız güzel
18 Temmuz 1998
Murat PİLEVNELİ

Temmuz böyle geçerse galiba ağustos ayı daha sıcak geçecek. Sıcak rüzgarlardan, kuraklıktan çok korkuyorum. Üzerine titrediğim bitkiler kavrulduğu zaman suçluluk duyuyorum, keşke dikmeseydim diyorum. Her gün otoban kenarlarında yanmış olanları gördükçe ayrı çıldırıyorum. Sigara içenler, içki şişelerini kırıp etrafa atanlar fırlattıkları izmaritlerin ya da camın sonradan neler yapabileceğini düşünmüyor. Konumuz neydi, ben nereye geldim! İnsanlık belki düzelecek biz bitkilere bakalım.
Bu hafta otoban kenarlarında, mahalle aralarında fazla ilgilenilmediği halde çok güzel çiçek açan ağaç hatmilerden (Hibiscus syriacus) söz etmek istiyorum. Bu bakımı kolay, zahmetsiz bitki tip olarak güneyde yetişen Japon güllerine benzer. Zaten aynı ailenin değişik türleridir. Anavatanı Hindistan ve Çin olan bitki kışın yaprağını döker. En gelişmişi 3 - 4 metreye kadar uzayabilir. 10 santimi bulan çiçekleri Japon güllerinden daha basittir. Beyaz, pembe, mavi, mor yalınkatlıların dışında katmerlileri de vardır. Aşırı soğuk bölgelerde yapraklardan sonra oluşan tomurcukları geç dönem donlarından etkilenebilir. Bitkiyi garanti altına almak için kuzeye bakan, öğleden sonra güneşli, duvar önlerini, rüzgarsız kuytu alanları tercih edin. Ağaç hatmiler tam güneşten yarı gölgeye zayıf kireçli, killi, fazla su tutmayan tüm topraklarda rahatlıkla gelişirler. Dikimde toprağa atacağınız yaprak çürüğü, iyi toprağın dışında potasyumca zengin özel gül gübrelerinden de ekleyin (Büyük marketlerde ithal olanları var).
Ligustrum çitlerinden bıkanlar için değişik bir örnek. 1.5 metrede budanarak çiçek açan hatmi çiti de yapabilirsiniz. Budanması ilkbaharda ya da çiçek sonrasında olabilir. Hastalık sorunu yoktur. Fazla su istemez ama kurak dönemlerde biraz kontrol altında tutulmalıdır. Yaz sonunda beğendiğiniz ağaç hatmilerden üretmek istiyorsanız anaç bitkiden çelikler alın; suyu geçirgen, kumlu, bol yaprak çürüklü toprakta ılıman ortamlarda (serada) köklendirin. İlkbaharda dikeceğiniz fideler 1 metreye ancak beş senede ulaşabilir. Tıpta kullanılan ilaç hatmi bu bitkiden değildir. Yaz başında ince uzun tohumlu gül hatmi bu işe yarayabilir. Çiçek tipleri benzer ama yapıları apayrıdır. Ben hatmi gibi çiçekli bitkileri, kelebekleri, arı ve kuşları bahçeme davet etsin diye dikiyorum.
Piyasada şu anda çiçeğini görerek 1.5 milyondan başlayan fiyatlarla ağaç hatmiler bulabilirsiniz.
Yurtdışında moda olan renk bahçelerinin ötesinde yeni başlayan akım kelebek ve kuş bahçeleri! Bu konuyla ilgililenenlere bitki listeleri verebilirim. Kuşlar için; selviler, huş ağaçları, kayın, dişbudak, lale ağacı, çınar, koca yemiş, tavşan elması, porsuk, tüm üzümler, kana, Japon gülü, lilium, petunya, borozan çiçeği. Kelebekler için; astilbe, kampanula, yukka, söğüt, kavak, orman gülü, atkestanesi, süs elması, kartopu, leylak ya da kelebek çalısı olabilir.

Yazarlar