Vitrin Milenyum seçmeleri

Milenyum seçmeleri

11.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milenyum seçmeleri

Milenyum seçmeleri
Murat PİLEVNELİ

Mükemmel yer örtücü siklamen, kırmızı boncuklarıyla yeni binyılın müjdecisi ilex ve bahçe dekorasyonunda yeni sentezler... İşte geleceğin bahçeleri...

Bizden alıp bize sattılar
Anadolu'nun yerli bitkisini allamışlar, pullamışlar, bize geri satmışlar. Siklamen, hani şu meşhur renk bu bitkiden geliyor. Türkiye'de pek dış mekanda kullanılmıyor ama yurtdışında inanılmaz moda. Balkonlar, çiçeklikler siklamenlerle dolu. Bizdeki süs lahanalarından nefret ediyorum. Hercai menekşe, çuha çiçeği, açelya ya da siklamen varken o lahanalar da ne oluyor? Mutfak bahçesi olacaksa tamam ama şehir içinde pek olmuyor.
Siklamenler gölgeli ortamları sever. Tavşan kulağı gibi çiçekleri neredeyse kış boyu açar. Toprakta dikili iyi gelişebileceği gibi saksıda da kalabilir. Yaza doğru üst gövde yok olup dinlenme sürecine girer. Bir soğan senelerce açabilir. Sıvı gübre seviyor. Toprak altı zararlısı beyaz böcek, nametot ya da kırmızı örümcek baş düşmanı. Susuzluğu ve sıcaklığı da sevmiyor. Bahçede renk grupları halinde çok etkili. Yabanilerin dışında minyatürleri de var.
Yabaniler kokulu. Marketlerde satılan hormonlular başarılı ama kokusuz. Yaprakları bence çiçeği kadar etkileyici. Mükemmel yer örtücü oluyor. Her balkona kış boyu yakışır, ihtiyacınız kadar size renk verir.

Kırmızı boncuk kimdeyse...
Ilex. Benim en sevdiğim çit bitkisi. Her diktiğim çam grubuna mutlaka bir, iki ilex ilave ederim. Kırmızı ya da turuncu boncuklarına bayılıyorum. Tam güneşten yarı gölgeye kadar hatta loş ortamlarda bile iyi gelişiyor.
Doğada çift yaşamayı seviyor. Boncuk vermek için mutlaka boncuksuz erkek bitki almanız şart. Fidanlıklarda görüp aldığınız boncuk dolu bitki seneye sadece yaprak kalırsa mutlaka ilave alın. Düz yapraklı, dikenli, düz yeşil, sarı yeşil, beyaz yeşil değişik boyda ve renkte yaprakları var.
Her türlü asitli toprakta, biraz rutubette iyi gelişiyor. Yerini severse hızla büyüyor. Fakat dikenlerine dikkat; çok can yakabilir. Altındaki dökülmüş yaprakları toplamak pek keyifli değil. Mutlaka batar, eliniz kanar. Gülü seven dikenine katlanır misali, bence eldivenle budayıp temizlik yapın. Porsuk, ilex, kızılcık, kartopu, pittosporum gibi renkli kış bitkileri grup halinde çok şık olur.
Bu yaprak rengini seviyorsanız ve dikensiz olsun diyorsanız iğdeyi tavsiye ederim. Ama ilex kadar asil olmaz. Çok güzel makaslanır, şekil verilebilir. Piramit, lolipop; boğumlar düzenli budamayla yapılabilir. Serbest bırakılırsa ağaç halini alır, piramit şeklinde büyür (20 metre). Mahonia, osmanthus benzer bitkilerdir. Osmanthus ilkbaharda kokulu çiçek açar. Mahonia da sarı çiçek açıp mor üzüm gibi yenilmeyen meyve verir.
Fidanlıklarda 15 milyondan 800 milyona kadar 4 metrelik ilexler bulabilirsiniz. Saksıda yetişebilir. Rüzgara, sıcaklığa dayanır. Tek sevmediği kabuklu bit ya da susuzluktur. Bol sulanıp yarı gölgede tutulursa yaprağı, az sulanıp güneşte bırakılırsa boncuğu çoğalır. Yılbaşı zamanı satılan kokinelere benziyor ama bu doğal olanı. Yılbaşı aranjmanları için tavsiye ederim.
Unutmadan; bence ilex tam milenyum bitkisi, çünkü kırmızı boncuklu...

Metalin soğuğu, tahtanın sıcağı!
Çimlerin dekorasyon malzemesi olduğunu yazmıştım. Daha önce de söyledim; şimdi gerbera papatyaları moda. Ama ince cam vazoda bir tane. Neyse, ben çimleri daha çok seviyorum. Fotoğrafta ev dekorasyon mağazalarından birinin güzel bir köşesi var. Metal saksılar, kuş yuvaları, vazo, çerçeveler; hepsi gayri tabii ama bahçede, dekorasyonda böyle tezatlar hoş olur. Deneyin...
Sosyetemizin yenilik meraklısı takımı röportajlarda hep; "Metalin soğukluğunu tahtanın sıcaklığıyla karıştırmayı çok severim..." diyorlarsa, bir bildikleri vardır herhalde!..