Vitrin Modanın kalbi İstanbul’da atıyor

Modanın kalbi İstanbul’da atıyor

16.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Modanın kalbi İstanbul’da atıyor

Modanın kalbi İstanbul’da atıyor


2000’li yılların en büyük moda fuarı IF - International İstanbul Fashion Fair 14 Eylül tarihinde Beylikdüzü TÜYAP’ta kapılarını açıyor. Yerli ve yabancı firmaların katılımıyla gerçekleşecek fuar, 17 Eylül tarihinde sona erecek


       2000’li yılların en büyük moda fuarı Türkiye’de gerçekleştirilecek. 14 - 17 Eylül tarihlerinde TÜYAP - Beylikdüzü’nde gerçekleştirilecek IF - International İstanbul Fashion Fair’e yerli ve yabancı sayıları 2000’i bulan firma katılacak. Fuarda firmaların 2000 - 2001 yaz, 2001 - 2002 Sonbahar - Kış sezonuna ilişkin kıyafetleri sergilemesinin yanı sıra genç tasarımcıların kreasyonlarını sergileyecekleri bir ‘Tasarım Alanı’ kurulacak. Fuarda Cemil İpekçi’nin yanı sıra Ümit Ünal, Özlem Süer, Arzu Kaprol, Nurten Şenkaya, Neslihan Arkun, İsmet Hilmioğlu, Gökşen Bolatoğlu, Hakan Yıldırım ve Hatice Gökçe’den oluşan genç tasarımcılar da kendi kreasyonlarını sergileyecekler. Fuar kapsamında ticaret, moda ve e - commerce gibi konuların tartışılacağı seminerler de olacak. 2001 İlkbahar - Yaz koleksiyonları 2001 - 2002 Sonbahar - Kış trendlerinin yer alacağı International Fashion Fair’in en önemli amaçlarından biri, sektörde Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeleri aktarabilecek bilgi platformu oluşturmak. Firmalara yatırım ve franchising imkânları da yaratacak olan fuar, ekonomi ve moda dünyası açısından ayrı bir önem taşıyor. Başta Amerika, İngiltere, İtalya, İsviçre, Fransa, Singapur, Polonya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin katılacağı fuar, İstanbul’un tanıtımı açısından da büyük önem taşıyor. Fuar öncesinde, katılımcı firmaların fuar hakkındaki görüşlerini aldık.

       Bisse’de keten modası
       Bisse, fuarda gömlek ve kravat ağırlıklı ürünlerini sergileyecek. Yabancı konuklar için 2001 yaz sezonu kreasyonunu sergileyeceklerini belirten Bisse yöneticilerinden İbrahim Kefeli, fuarların temel amacının bir sonraki sezonun yanı sıra geleceği yansıtmak olduğunu ifade etti. Fuarda 2000 - 2001 Sonbahar - Kış ve özellikle 2001 yaz modasına ilişkin kreasyonunu sergileyecek olan Bisse’nin koleksiyonlarında keten ağırlıklı gömlekler kullanılmış. Ekoseli ve kolay ütülenen kumaşlar da rahat kullanım için tercih edilmiş. Koyu renkleri iki sezondur kullanmayan Bisse, fuarda açık bej, mavi, gri, lila ve açık pembe tonlarındaki gömlekleri sergileyecek. Vücuda oturan kalıplar ve ince ve küçük yakalar gömleklerde dikkat çekiyor.

       Retro hem spor hem klasik
       International Fashion Fair’e katılan diğer firma da Retro Tekstil. Fuar öncesi Retro Tekstil adına görüştüğümüz Felek Şan Onar, bu tür fuarların bugüne kadar ayrı hareket eden birçok kuruluşu biraraya getirdiğine dikkat çekerek İstanbul Fashion Fair moda fuarının, Türkiye’nin moda konusunda ne kadar öncü olduğunu gösterdiğini belirtti. Retro tekstil olarak amaçlarının modadan çok teknoloji öncülüğü yapmak olduğunu vurgulayan Onar, fuarda sergileyecekleri kıyafetlerin yün havası veren koton ve koton polyester kumaşlar olacağını söyledi. Fuarda 2001 - 2002 Sonbahar - Kış koleksiyonunu sergileyecek olan Retro Tekstil, koleksiyonlarında bakır, kahverengi, kırmızı ve sarı renklerin ağırlıklı olduğu kıyafetlere yer verecek. Jeanden kumaş pantolona kadar her çeşit ürün fuardaki Retro Tekstil standında bulabilmek mümkün olacak. Konfeksiyon alanında basılmış kumaşlarla düz kumaşları birleştiren Retro Tekstil, koleksiyonlarında tüm ürüne değil ürünün üzerine desen olarak uyguladığı pigment baskılar ile süslediği ürünlerine yer verecek.

       Ramsey’de 3 koleksiyon
       Fuarda 2001 yaz koleksiyonunu sergileyecek olan Ramsey, yaz koleksiyonunda klasik çizgisini moda trendleri ile birleştirip dünyadaki sofistike yaklaşıma ayak uyduruyor. Fuar öncesi Ramsey adına görüştüğümüz Saadettin Üçeyler, erkek takım ve ceket orijinli Ramsey’in klasik çizgisini son sezonda genişlettiğini ve ürün yelpazesini çeşitlendirdiğini belirtti. Koleksiyonlarında yumuşak ve sade kalıplar, yarım astarlı malzemesiz soft ceketlerin ön planda olduğunu belirten Üçeyler, yünlü, keten ve ipek karışımlı kumaşlarda sıcak renklere ağırlık verdiklerini kaydetti. Daha genç kitleyi hedef alan, Tomorrow koleksiyonunda, cepler gizli fermuarlı, torba ve tek fleto olarak kullanılmış. Duble face kumaşlardan yapılmış astarsız soft ceketler de koleksiyonda dikkat çekiyor. Haftasonu koleksiyonu “Be good Line" koleksiyonunda ise daha rahat ve kullanışlı kalıpların yanı sıra pantolon, gömlek ve ceketlerde easy care kumaşlar kullanılıyor.

       Uki’den pastel renk modası
       Fuara katılan firmalardan biri de Uki. Uki yöneticilerinden Cenk Nasiri, bu fuarın İstanbul’un en önemli moda merkezlerinden biri olması sürecinde önemli bir rol oynayacağını belirtti. Fuara 2001 İlkbahar - Yaz koleksiyoları ile katılacaklarını söyleyen Nasiri, 2001 İlkbahar - Yaz sezonu ürünleri arasında yün ve viskos karışımlı kumaşların yanı sıra kullanım rahatlığı sağlayan, yıkanabilir ve likra karışımı kumaşlar dikkat çekiyor. Karamel, kum rengi, yeşil ve mavi tonlarının ağırlılı olarak kullanıldığı koleksiyonlarda sadeleğin yerini hafif, melanj, desen ve hafif renkler alıyor. Spor ceketlerde Oxford, kuş gözü gibi desenler göze çarparken vücuda oturan, dar yakalı uzun ceketler sade ve rahat görünümleriyle gençlerin dikkatini çekeceğe benziyor. Kum, macun, ve zeytin renklerinin kullanıldığı spor modellerde spor ceketlerle kombine edilecek farklı tarzdaki spor pantolonlar dikkat çekiyor.